Bemutatták a léghajót, ami harminc kilométeres magasságig repíti az utasait

2022 / 07 / 31 / Bobák Áron
Bemutatták a léghajót, ami harminc kilométeres magasságig repíti az utasait
Több, mint két éve, hogy a Space Perspective bejelentette egy olyan léghajónak a terveit, amely stadion méretű ballonjának köszönhetően egészen a sztratoszféráig tud emelkedni. A cég most bemutatta a Spaceship Neptune névre keresztelt utaskabint, amiben egyszerre nyolcan élhetik majd át a magaslégköri utazás élményét.

Bár a Space Perspective léghajója csak nagyjából harminc kilométeres magasságig fog emelkedni, vagyis meg sem közelíti a száz kilométeres magasságban található Kármán-vonalat, amit hagyományosan a világűr peremének szoktak tekinteni, ám az utasoknak így is hasonló élményben lehet részük, mintha a világűrbe mennének: ilyen magasságban már tisztán érzékelhető a világűr végtelen feketesége és a Föld görbülete is, a hatalmas panorámaablakokon keresztül pedig a vállalat szerint mintegy 724 kilométerre lehet majd ellátni minden irányba.

A magaslégköri utazásnak számos előnye is van a valódi űrutazáshoz képest, hiszen míg a Virgin Galactic űrrepülőjére 450 ezer dollárba kerül egy jegy, a Blue Origin New Shepardjével való 11 perces út pedig ennél is nagyságrendekkel drágább, addig a Spaceship Neptune-ra már 125 ezer dollárért, vagyis nagyjából 50 millió forintért váltható egy jegy. Ezért a pénzért az utasok hat órán keresztül csodálhatják felülről a bolygót a kényelmes fotelekkel felszerelt utaskabinból, amiben még egy kisebb bár is várja őket. Taber MacCallum, a Space Perspective alapítója a kabin bemutatója kapcsán elmondta, hogy a tapasztalatok azt mutatják, hogy ballonnal repülni a legegyszerűbb és legbiztonságosabb megoldás, de a biztonság kedvéért a Siemensszel közösen tervezett kabint hatalmas ejtőernyőkkel is felszerelik.

A vállalat állítása szerint a léghajóikra már több mint 900 jegyet adtak el elővételben, a tervek szerint pedig 2024-től kezdik meg az utasok szállítását a Spaceship Neptune-nal, ami a floridai Kennedy Űrközpontból fog felszállni. A Space Perspective-nek már konkurenciája is akad, hiszen korábban a spanyol Zero 2 Infinity és az arizonai World View Enterprises is bejelentett nagyon hasonló koncepciókat, de jelen állás szerint a Space Perspective lesz az első, akik tényleg meg is tudják valósítani az elképzelésüket.

(IE, Fotó: Space Perspective)

Stadion méretű léghajók vihetnek közelebb a mindenki számára elérhető űrutazáshoz Az elmúlt években számtalanszor hallhattunk arról, hogyan fogják a a SpaceX, a Virgin Galactic és más cégek forradalmasítani az űrturizmust, de olyan ötlettel még nem találkoztunk, mint amilyet a Space Perspective most bejelentett.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.