Új perspektívában a Starship legutóbbi landolása

2021 / 05 / 13 / Bobák Zsófia
Új perspektívában a Starship legutóbbi landolása
A világ legnagyobb rakétájánál, a Saturn V-nél is tíz méterrel hosszabb lesz a Starship végső változata, amelynek prototípusa legutóbbi tesztjén tíz kilométer magasságba jutott. A Cosmic Perspective látványos videót szerkesztett az űrhajó próbaútjáról.

A Starship (Csillaghajó) elkészítése egyike a legambíciózusabb projekteknek, amelyet a SpaceX kitűzött maga elé, hiszen ez az űrhajó fogja megvalósítani a cég létrejöttének okául szolgáló célt, vagyis az emberek Marsra (és Holdra) juttatását. Az űrhajó méreteiben felülmúlja az eddigi legnagyobb rakétát, a Saturn V-öt, amely 111 méter hosszú volt, 18 méterrel magasabb, mint a Szabadság szobor, vagy, ha úgy könnyebb vizualizálni, akkora, mint egy nemzetközi meccsekre használt futballpálya maximális hossza.

A Starship legutóbb elindított prototípusa 50 méter hosszú, kilenc méter széles és már tíz kilométeres magasságba tudott emelkedni a teszt során, amelyről a Cosmic Perspective most nyolc perces videót tett közzé, amelyen lassított felvételen láthatjuk a levegőbe emelkedést és a Földre érkezést is.

Míg a NASA által épített Saturn V a hatvanas és hetvenes években az Apollo program űrhajósait szállította a Holdra, valamint pályára állította a Skylabet, addig a Starship ennél 'prózaibb' feladatokat is el fog látni, mivel a SpaceX kereskedelmi célra is elérhetővé teszi az űrhajót, így lehetőség lesz az ügyfelek számára a rakomány, például telekommunikációs alkalmazásokra használt műholdak szállítására is.

A Starship legizgalmasabb feladatát, a legénység Mars bolygóra fuvarozását eredetileg 2024-re tervezték, de egyelőre az a szűk három év, ami addig hátra van, nem teszi túl valószínűvé, hogy a projekt akkor indul, bár a SpaceX vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a 2024-es nem-emberes utazás egyelőre még nincs kizárva. Egy potenciális Mars utazás legnagyobb akadályának legyőzése egyébként sem a szállítóeszköz fejlesztésében keresendő, sokkal inkább abban, hogy biztosítsák, hogy a legénység védve legyen a kozmikus sugárzástól és pontos tervek legyenek kidolgozva arra, hogy hogyan tudnak majd a bolygón élni a jövőbeli marslakók.

Update: a cikk előző verziójában a Starship SN15 méreteit rosszul adtuk meg, a prototípus 50 méter hosszúságú, a Starship végső változata lesz 120 méteres.

(Fotó: Flickr/Jurvetson)

További cikkek a témában:

Nagy lépés mindenkinek: végre nem robbant fel a sikeres landolás után sem Elon Musk Mars-rakétája A Starship ötödik prototípusa immár gond nélkül landolt a sikeres kilövést követően, és utána is egyben maradt.
Egy friss tanulmány szerint lehet, hogy már meg is találtuk a marsi életet A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóközpont és a George Mason Egyetem kutatói a korábbi marsjárók fotóit elemzve jutottak arra a következtetésre, hogy a bolygón gombaszerű élőlények nőhetnek.
Menjünk a Marsra és sírjunk közben sokat! A Netflix újabb Mars-expedíciós tudományos-nem-is-olyan-fantasztikus sorozatában több a dráma mint az akció, de ez nem baj.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.