Új perspektívában a Starship legutóbbi landolása

2021 / 05 / 13 / Bobák Zsófia
Új perspektívában a Starship legutóbbi landolása
A világ legnagyobb rakétájánál, a Saturn V-nél is tíz méterrel hosszabb lesz a Starship végső változata, amelynek prototípusa legutóbbi tesztjén tíz kilométer magasságba jutott. A Cosmic Perspective látványos videót szerkesztett az űrhajó próbaútjáról.

A Starship (Csillaghajó) elkészítése egyike a legambíciózusabb projekteknek, amelyet a SpaceX kitűzött maga elé, hiszen ez az űrhajó fogja megvalósítani a cég létrejöttének okául szolgáló célt, vagyis az emberek Marsra (és Holdra) juttatását. Az űrhajó méreteiben felülmúlja az eddigi legnagyobb rakétát, a Saturn V-öt, amely 111 méter hosszú volt, 18 méterrel magasabb, mint a Szabadság szobor, vagy, ha úgy könnyebb vizualizálni, akkora, mint egy nemzetközi meccsekre használt futballpálya maximális hossza.

A Starship legutóbb elindított prototípusa 50 méter hosszú, kilenc méter széles és már tíz kilométeres magasságba tudott emelkedni a teszt során, amelyről a Cosmic Perspective most nyolc perces videót tett közzé, amelyen lassított felvételen láthatjuk a levegőbe emelkedést és a Földre érkezést is.

Míg a NASA által épített Saturn V a hatvanas és hetvenes években az Apollo program űrhajósait szállította a Holdra, valamint pályára állította a Skylabet, addig a Starship ennél 'prózaibb' feladatokat is el fog látni, mivel a SpaceX kereskedelmi célra is elérhetővé teszi az űrhajót, így lehetőség lesz az ügyfelek számára a rakomány, például telekommunikációs alkalmazásokra használt műholdak szállítására is.

A Starship legizgalmasabb feladatát, a legénység Mars bolygóra fuvarozását eredetileg 2024-re tervezték, de egyelőre az a szűk három év, ami addig hátra van, nem teszi túl valószínűvé, hogy a projekt akkor indul, bár a SpaceX vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy a 2024-es nem-emberes utazás egyelőre még nincs kizárva. Egy potenciális Mars utazás legnagyobb akadályának legyőzése egyébként sem a szállítóeszköz fejlesztésében keresendő, sokkal inkább abban, hogy biztosítsák, hogy a legénység védve legyen a kozmikus sugárzástól és pontos tervek legyenek kidolgozva arra, hogy hogyan tudnak majd a bolygón élni a jövőbeli marslakók.

Update: a cikk előző verziójában a Starship SN15 méreteit rosszul adtuk meg, a prototípus 50 méter hosszúságú, a Starship végső változata lesz 120 méteres.

(Fotó: Flickr/Jurvetson)

További cikkek a témában:

Nagy lépés mindenkinek: végre nem robbant fel a sikeres landolás után sem Elon Musk Mars-rakétája A Starship ötödik prototípusa immár gond nélkül landolt a sikeres kilövést követően, és utána is egyben maradt.
Egy friss tanulmány szerint lehet, hogy már meg is találtuk a marsi életet A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóközpont és a George Mason Egyetem kutatói a korábbi marsjárók fotóit elemzve jutottak arra a következtetésre, hogy a bolygón gombaszerű élőlények nőhetnek.
Menjünk a Marsra és sírjunk közben sokat! A Netflix újabb Mars-expedíciós tudományos-nem-is-olyan-fantasztikus sorozatában több a dráma mint az akció, de ez nem baj.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.