Szomorú titkot rejt az aztékok emberi koponyából épített tornya

2020 / 12 / 13 / Felkai Ádám
Szomorú titkot rejt az aztékok emberi koponyából épített tornya
A 60 méteres átmérőjű torony Mexikóvárosban került elő. Sokáig azt hitték, hogy csak a legyőzött harcosok koponyáiból épült fel a torony – aztán kiderült, hogy tévedtek.

Hernán Cortés egyike a legismertebb konkvisztádoroknak, aki végül, 1521-ben, két évvel azután, hogy partaszállt Veracruz partjainál (és felégette hajóit – jelezvén, hogy dicsőség vagy halál vár rá és az embereire), meghódította az Azték Birodalmat, amely a mai Mexikó középső és délebbi részén, a Mexikói-öböl és a Csendes-óceán között, a Mexikói-fennsíkon helyezkedett el. A koponyatoronyról már Cortés kísérője, Andrés de Tapia is beszámolt. Leírása alapján a toronyba több tízezernyi koponyát építettek be – legyőzött harcosok levágott fejeit. 2015-ben aztán Mexikóvárosban, ami az egykori Tenocstitlan – az Azték Birodalom fővárosának helyén épült, előkerült egy ahhoz hasonló torony – vagy másképp: tzompantli –, amiről Tapia is írt.

A henger alakú, 60 méter átmérőjű tornyot, a Huey Tzompantli-t a mexikói fővárosban történő restaurációs munkák során fedezték fel a Mária mennybevétele székesegyház környékén. A székesegyházat a Templo Mayorra, Mexikóváros egyik legfőbb templomára építették. A torony Vitzilopocstli-hoz emelt kápolna egyik sarkában állt. Vitzilopocstli (spanyolos névírással Huitzilopochtli, a Déli Kolibri), az azték mitológia főisteneként maga volt a Nap, de a háború istene is volt. A régészek feltételezése szerint ez a torony az egyike azoknak, melyekről Tapia beszámolt.

Az ásatások kezdete óta több száz koponya került elő, és Alejandra Frausto, az ország kulturális minisztere szerint ez egyike a leglenyűgözőbb régészeti felfedezéseknek Mexikóban az elmúlt évekből. A régészek mostanra azt is azonosították, hogy a tornyot három fázisban építették 1486 és 1502 között. Azonban a torony komor meglepetést is tartogatott. A régészek ugyanis arra számítottak, hogy a koponyák katonakorú fiatal férfiaktól származhatnak – Tapia írásainak megfelelően. Ehhez képest kiderült, hogy rengeteg nő és gyerek koponyája is az „építmény” része. Ahogy Rodrigo Bolanos, a terepen dolgozó egyik szakértő nyilatkozott: „kizárólag férfiakra számítottunk, természetesen fiatal férfiakra, akikből harcosok lettek, és a nőkkel és gyerekekkel kapcsolatban az a helyzet, hogy nem feltételeznénk róluk, hogy hadba vonultak.” Raul Barrera régész szerint jelenleg nem eldönthető, hogy az áldozatok mekkora része lehetett harcos, elképzelhető, hogy egy részük az aztékok rabja volt, és feláldozták őket.

(Címlapkép/nyitókép: wikimedia commons/Raulhdxtrejo)

További cikkek a Rakétán:

A világ legősibb elsüllyedt városában emeletes házak álltak, 5000 évvel ezelőtt Az 5000 éves városban nem csupán emeletes házak voltak, de a házakban lehúzható wc-k és alattuk csatornarendszer, és a fejlett kultúra ami megalkotta őket még saját írással is rendelkezett.

Brit régészek hatalmas viktoriánus kori sörraktárat fedeztek fel. Vajon még ihatóak? Az eltemetett kincs nem mindig a mesebeli láda aranyérme, lehet ennél jóval izgalmasabb dolgokat is találni a föld alatt - már persze kellően kifinomult ízlés, és gondosan szelektált elváráskészlet birtokában.

Stonehenge akusztikus modellje olyan hangzást produkált, mint egy modern mozi A rejtélyes installáció időről időre felfedi egy-egy újabb titkát a ma kutatói előtt, ezekből valahogy nem akar kifogyni. A legújabb felfedezés az eredeti térkő-összeállítás akusztikus tulajdonságaival kapcsolatos.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.