Te is látod a Valentin-napi szívet a Rák-ködben?

2021 / 02 / 14 / Rácz Tamás
Te is látod a Valentin-napi szívet a Rák-ködben?
Mi nem látjuk, de a 3D-modellt azért mi is lelkesen repültük be virtuálisan.

A Bika csillagképben látható Rák-köd egy ezer éve észlelt szupernova ma is látható maradványa. Megtévesztő nevét azért kapta, mert a XIX. századi megfigyelések alapján 1844-ben készült rajzon valaki rák alakúnak látta a felrobbant csillagból keletkezett törmelékfelhőt. A mai távcsöveken már nem látjuk annak, de a név rajta maradt.

Ma már ilyennek látjuk, a brit Királyi Csillagászati Társaság 3D-animációján, ami a SITELLE képalkotó spektrométer segítségével készült:

Hogy egy kicsit nagyobb hírverést kapjon ez a kétségkívül látványosra sikerült csillagpor-térkép, a RAS közleményében a Valentin-napra való tekintettel bizonyos szögből szív alakúnak írták le a Rák-köd képének formáját:


Kép: Thomas Martin, Danny Milisavljevic and Laurent Drissen, Royal Astronomy Society

(Forrás: Royal Astronomy Society)

További cikkek a témában:

A Föld hamarosan elveszti az egyik holdját Ám előtte még sor kerül egy utolsó találkozóra a két égitest között a jövő héten.

A NASA olyan csillagrendszert talált magyar közreműködéssel, amit el sem akartak hinni Páratlan csillagrendszer került a NASA bolygóvadász műholdjának célkeresztjébe, hat csillag, három bináris rendszerben, és mindegyik páros egyben a többi körüli pályát is bejár, egy gigantikus háromszögben forgó izzó tűzkerékként, a semmi fekete bársonyabroszán.

A NASA támogatásával készülhet el a magyar találmány, amivel feltérképezhetik a Hold vízkészletét A Puli Space által kifejlesztett "vízszimatoló" rendkívül fontos szerepet játszhat a Holdra tervezett bázis megvalósításában.

(Fotó. Pixabay, Forrás: ELTE)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az emberiség szén-dioxid-kibocsátását méri majd az űrből az ESA új műholdja
Az Európai Űrügynökség (ESA) CO2M nevű küldetése a világon elsőként fogja mérni, hogy mennyi szén-dioxid kerül a légkörbe kifejezetten az emberi tevékenység következtében.
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.