Három abszurd gyógymód, ami a technostressz kezelésére jött létre

2021 / 04 / 18 / Bobák Zsófia
Három abszurd gyógymód, ami a technostressz kezelésére jött létre
Paradox módon a technostressz sötét jelenségét időnként maguk a techcégek próbálják enyhíteni, de az erőfeszítések életképtelen ötletekbe torkollhatnak. Az alábbi megoldásoktól valószínűleg senki nem lesz kevésbé stresszes, inkább pont fordítva.

A technostressz a sötét oldala az egyre digitalizálódó életünknek és az ára annak, hogy bármikor bármennyi információhoz hozzáférhetünk. A megszokás hatalma, valamint a közösségi média oldalak virágzásának idején nem teljesen alaptalan félelem attól, hogy valamiből kimaradunk, ha egy pár órára nem ellenőrizzük az értesítéseinket és hírfolyamainkat, a két fő oka annak, hogy időnként egészségtelenül sok időt töltünk a digitális eszközeink szoros közelségében a képernyők bámulásával. A technostressz méghozzá nem is annyira új jelenség: 1984-ben definiálták először, mint olyan szindrómát, amely az információs túlterheléstől alakul ki és amely konkrét mentális, keringési-, és idegrendszeri zavarokkal jár - írja tanulmányában Marta Chiapetta, a Római Sapienza Egyetem népegészségügyi szakembere.

Paradox módon időnként maguk a techcégek próbálnak mentőkötelet dobni az információáradatban fuldokló felhasználóknak, persze nem azzal a céllal, hogy teljesen és örökre elszakítsák őket a digitális világtól. Az androidos okostelefonokról is elérhető Digitális Jóllét alkalmazás például lehetőség ad rá, hogy előre beprogramozott beállításokkal vegyük elejét az oldalak túl hosszúra nyúló böngészésének. Ha a saját akaraterőnk kevésnek bizonyul az egészséges határok megtartásához, akkor az app a beállított időpontban magától leállítja azt az alkalmazást, amelyet túl sokat használunk.

Az emberek pszichológiai reakcióira építő 'gyógymódok' mellett, melyet a szakemberek sokszor ajánlanak a technostressz kezelésére (például állítsuk szürkés árnyalatúra a képernyőket színes helyett, így kevésbé tűnnek érdekesnek az ott látott dolgok), időnként megjelennek némileg váratlan és teljesen érthetetlen alternatívák is.

NoPhone

Ez az egyetlen telefon a világon, amelynek soha nem merül le az akkumulátora, soha nem készít életlen képeket, soha nem karcolódik meg a kijelzője és semmi baja nem lesz, ha véletlenül beleesik a WC kagylóba. Az ok igen egyszerű: a NoPhone mindössze egy darab szépen megmunkált műanyag téglalapból áll.

A 'telefonnak' semmi köze egy valódi digitális eszközhöz, a létrehozásának célja ugyanis éppen az volt, hogy szembesítse az embereket az egészségtelen méreteket öltő addikciójukkal.

A NoPhone, amelynek a neve mögött nem nehéz felfedezni egy igen népszerű márkára való utalást, egy KickStarteres kampánnyal indult 2014-ben és meglepően gyorsan meglepően nagy hírnévre tett szert, arról nem is szólva, hogy piacon való megjelenése után valóban érkeztek megrendelések is rá. Feltalálói, Van Gould, Ingmar Larsen és Ben Langeveld placebónak szánták az eszközt azoknak, akik komoly addikcióval küzdenek, de leginkább mégis egy fricska volt az egész, amelyet azonban elkezdtek komolyan venni: 2016-ban megjelentek vele az amerikai ABC hálózat Shark Tank nevű műsorában is, amelynek magyar verziója nálunk Cápák Között néven fut és megpróbálták értékesíteni az ötletet a befektetőknek (mondani sem kell, nem annyira sikeresen).

A NoPhone-nak az évek során több kiadása is megjelent, a legújabb fejlesztés a NoPhone Air, amelynek egyetlen tartozéka az üres levegő, vagyis a NoPhone Air tulajdonképpen annak felel meg, hogy úgy teszünk, mintha lenne valami a kezünkben, miközben a nagy semmit tartjuk a fülünkhöz. Hat dollárért (1800 forint) rendelhetjük meg.

A klasszikus NoPhone 12 dollárba kerül, de lehet családi kiszerelésben is kapni (öt darab 45 dollárért), valamint megjelent már a NoPhone Selfie is, amely egy plasztik hátlapra illesztett tükör. A feltaláló, Van Gould jelenleg az NFT bizniszbe is beszállt, saját kezűleg (szájúlag) készített NFT buborékokat adományoz a Twitter követőinek.

Google boríték

Ha a NoPhone csak egy felesleges viccnek tűnt és csodálkozunk rajta, hogy léteznek valódi vásárlói, akkor a következő ötlet még elképesztőbbnek ígérkezik: a Google ugyanis tavaly januárban tényleg kiadott egy új fejlesztést a Digitális Jóllét alkalmazáshoz, amely nem állt másból, mint egy üres borítékból, amelybe a felhasználó belehelyezheti a telefont és ezzel máris elindult a technostresszből való gyógyulás útján.

De van egy csapda a gyógymód alkalmazásának kezdetén: ahhoz, hogy ki tudjuk nyomtatni a boríték sablonját, használnunk kell a telefonunkat.

A Play Store-ból letölthető Envelope applikációval lehet hozzáférni a PDF-hez, amely a sablont tartalmazza, ezt kinyomtatva már csak egy kis hajtogatásra van szükség és máris kész a digitális detox eszköz. A Verge cikke szerint a PDF-ben azt tanácsolják, hogy a borítékot, miután beletettük a telefont, ragasztóval zárjuk le, de arra figyeljünk, hogy még előtte indítsuk el az Envelope alkalmazást, amely ezután már csak azt fogja engedélyezni, hogy a boríték elejére rajzolt nyomógombok segítségével hívást indítsunk.

A képernyő nézegetésére viszont utána már nem nyílik lehetőség. Az app kísérleti jelleggel indult és meg is maradt ebben a szerepben: a PlayStore-ban ugyan még mindig megtalálható az Envelope, de csak Pixel telefonokkal kompatibilis, úgy, mint a bevezetésének legelején is.

Samsung Balance Mouse

Megszoktuk, hogy a számítógépes egerek nem olyan fürgék, mint az élő névadóik, de a Samsung 2018-ban mégis tervezett egyet, amely ugyanolyan gyorsan szalad el a felhasználó elől, mint egy valódi rágcsáló.

A Balance Mouse nem a telefonaddikciótól, hanem a végtelenbe nyúló túlórázás rossz szokásától szabadítja meg az embereket, megteremtve ezzel a munkahelyi és magánélet közötti egyensúlyt.

Az eszköz két részből áll, egy külső borításból, amely úgy néz ki, mint egy egér, és egy belső részből, amely külön választható és a kerekein gördülve elszalad a beprogramozott időpontban, vagyis pontosan délután hat órakor, ha a tulajdonosa megpróbálja használni. A Balance Mouse megalkotása egy kampány részét képezte, amely arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen sok ember életében tolódott el a hangsúly a digitális jelenlét preferálása (és a túl hosszú munkanapok) felé a környezetükkel és családjukkal való interakció helyett.

Az egeret a BKDI co. tervezte a Samsung Card (a Samsung Electronic leányvállalata) megbízásából, miután a 2534 háztartásból való felhasználóval folytatott interjúkból kiderült, hogy milyen jelentős problémát okoz Dél-Koreában a munka-magánélet egyensúly felbomlása. Ez az eszköz is megragadt azonban a koncepció fázisában, a piacon máig sem jelent meg.

(Fotó: NoPhone, BDKI co., Google, GettyImages/fstop123)

Ez is érdekelhet:

Tíz bizarr tudományos kutatás, aminek látszólag semmi értelme nem volt Például két évig elemeztek kakáláshoz készülő kutyákat, hogy megtudják, miért lejtenek előtte körtáncot.
A járvány művészete: klasszikus festmények, háztartási eszközökből újraalkotva A sok szabadidő és a nagy unalom hatalmas kreatív energiákat szabadított fel az internetezőkben.
A világűrnek kénkő szaga van és már parfüm formájában is hordhatjuk Milyen illata van az űrnek? A NASA megbízásából kifejlesztették az Eau de Space parfümöket, de az első vásárlók rettenetes, körömlakklemosószerű élményről számoltak be, mikor kézhez kapták a terméket. Nem történt átverés, az űrnek valóban nincs rózsaillata.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Az orosz öngyilkos tank
Az orosz öngyilkos tank
A robottank valójában nagyon sok mindenre jó a kamikaze műveleteken túl.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.