Teljesen kivonul a mobilpiacról az LG

2021 / 04 / 05 / Bobák Áron
Teljesen kivonul a mobilpiacról az LG
A dél-koreai vállalat egy hétfőn kiadott sajtóközleményben tudatta, hogy bezárják a mobil üzletágukat, és július 31-vel teljesen kivonulnak a piacról.

A bejelentés nem jött teljesen váratlanul, hiszen ahogy arról mi is írtunk, az LG kivonulásáról hónapok óta lehetett hallani pletykákat, igaz, mindeközben olyan hírek is érkeztek a gyártó háza tájáról, miszerint feltekerhető kijelzővel ellátott telefont készítenek. "A mobiltelefon-szektorból való kilépés lehetőséget ad a vállalatnak, hogy az erőforrásait olyan, fejlődő területekre összpontosítsa, mint az elektronikusjármű-alkatrészek, a hálózatba kötött készülékek, az okosotthonok, a robotika, a mesterséges intelligencia és az üzleti megoldások" - szól a cég által kiadott sajtóközlemény, ami azt is leszögezi, hogy az eddig kiadott mobiltelefonokra egy darabig még érkeznek új frissítések. Az LG szerint a mobilpiacon eltöltött két évtized alatt rengeteg tapasztalatot szereztek, amit például a 6G-vel kapcsolatos fejlesztésekben tudnak majd hasznosítani a jövőben.

Az LG Electronics 2002-ben lépett be a mobilpiacra az LG 500-zal, és hamarosan a harmadik legnagyobb mobilgyártóvá váltak a Nokia és a Samsung mögött. A gyártó az okostelefonok piacán viszont már nem tudta megismételni a sikerét, a piaci részesedésük a legjobb időszakokban, a 2010-es évek közepén is alig lépte át az öt százalékot, 2020-ra pedig a Counterpoint Research adatai alapján egészen eljelentéktelenedtek, és tavalyi harmadik negyedévben például a piaci részesedésük két százalék alatti volt. A koreai gyártó számos innovatív megoldással próbálkozott az elmúlt években, elég csak a modulárisan bővíthető LG G6-ra, a két kijelzővel ellátott készülékeikre vagy a tavalyi LG Wingre gondolni, ám ezek a készülékek vegyes fogadtatásra találtak szakmai részről, és sohasem váltak igazi közönségkedvencé. A cég mobildivíziója üzletileg sem volt sikeres, a Nikkei Asia szerint az elmúlt hat évben 4,4 milliárd dollárnyi vagyis nagyjából 1350 milliárd forintnyi veszteséget termeltek.


A tavaly októberben bemutatott LG Wing, 90 fokban elfordítható második kijelzővel

Több forrás szerint az LG igyekezett vevőt találni a mobil üzletágra, így többek között vietnami és orosz érdeklődőkkel is folytattak megbeszéléseket, de a tárgyalások megakadása után inkább a teljes bezárás mellett döntöttek. Ezzel az is biztossá vált, hogy már soha nem fogjuk látni az LG feltekerhető kijelzővel ellátott telefonját, amiről először a januári CES idején lehetett hallani, és akár már idén piacra is kerülhetett volna.

Az elmúlt időszakban nem az LG volt az egyetlen, amiről felmerült, hogy kivonulhat a mobilpiacról: január végén a Reuters több névtelen forrásra hivatkozva arról írt, hogy a Huawei még 2021-ben teljesen kivonulhat a prémium okostelefonok piacáról, ugyanakkor a cég szóvivője határozottan tagadta ezeket az értesüléseket.

(Borítókép: Andrej Sokolow/picture alliance/Getty Images)

További cikkek a témában:

Az ágy végéből kiemelkedő, átlátszó tévét mutatott be az LG A koreai gyártó mérnökeinek nem kell a szomszédba menniük izgalmas ötletekért. Miután a tavalyi CES elektronikai kiállításon bemutatták a világ első feltekerhető tévéjét, idén egy legalább ennyire meredek ötlettel álltak elő.

A hajlítható után jönnek a feltekerhető kijelzős telefonok Az LG és a TCL is igencsak érdekes megoldásokat mutatott be az idei CES-en.

A Reuters szerint a Huawei teljesen kivonulhat a prémium telefonok piacáról A Huawei szóvivője ugyanakkor határozottan cáfolta, hogy tárgyalásokat folytatnának a P és a Mate széria eladásáról.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
Mesterséges intelligencia alapú, képzeletbeli embereket kreál a Meta, amelyekkel beszélgethetünk
A Meta a Quest 3 megjelenésével egyre inkább elmossa a határokat a valódi és virtuális világ között, de a mesterséges intelligencia rendszereket több módon is felhasználja.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.