Hatalmas show-val nyitotta meg Elon Musk a világ legnagyobb gyárát, ahol egy új Tesla robottaxit is bejelentett

2022 / 04 / 09 / Bobák Áron
Hatalmas show-val nyitotta meg Elon Musk a világ legnagyobb gyárát, ahol egy új Tesla robottaxit is bejelentett
Az Austin mellett felépített, csaknem egy négyzetkilométer alapterületű Giga Texas az autógyártó új központjaként is fog funkcionálni. Az extrém megoldásokban sem szűkölködő megnyitón a cég vezére bejelentette, hogy jövőre három új modell gyártását is megkezdik.

A Cyber Rodeo névre keresztelt rendezvénynek már a felvezetése sem olyan volt, mint egy átlagos, szalagátvágós gyáravatóé: a drónrajokkal az égre felrajzolt Tesla modellek után Musk egy fekete Tesla Roadster volánja mögött gördült fel a színpadra, miközben a hangszórókból Dr. Dre szólt.

A végletekig fokozott külsőségek ebben az esetben nem voltak túlzóak, hiszen a Teslának az Austin mellett megnyitott hatodik gyárával még saját magát is sikerült felülmúlnia: a hatalmas, csaknem egy négyzetkilométeres alapterületű épület Musk szerint a világ legnagyobb gyára, ahol a várakozásaik szerint évente mintegy félmillió Model Y-t fognak legyártani.

"Számításaink szerint 194 milliárd hörcsög férne el az épületben" - viccelődött a Tesla vezére, aki ezután elmondta, hogy a Giga Texasban az integrált áramkörökhöz hasonlóan igyekeztek az autók készítéséhez szükséges minden részleget összevonni, így egy tető alatt történik az akkumulátorok gyártása, az autók összeszerelése, festése és minden más munkafolyamat is. "Az egyik oldalon bemennek a nyersanyagok és a másik oldalon kijön az autó" - foglalta össze a gyár mögötti filozófiát Musk.


A Giga Texas mérete az Eiffel-toronyhoz és a dubaji Burdzs Kalifához viszonyítva

Az új gyárban minden egy tető alatt történik az akkumulátorcellák gyártásától a festésig és az összeszerelésig

A minden eddiginél nagyobb gyár vélhetőleg jelentősen meg fogja dobni a Tesla gyártási kapacitását, amely az elmúlt 12 hónapban új csúcsot ért el azzal, hogy sikerült legyártaniuk egymillió autót. Musk szerint ez még csak a kezdet, hiszen az alig egy százalékos piaci részesedésüket szerinte akár húsz százalékra is fel tudják tornázni a jövőben, amiben már az újabb modelleknek is nagy szerepe lesz.

A Model Y mellett Texasban fogják gyártani a Tesla régóta várt pickupját, a Cybertruckot is, aminek a legújabb verzióját meg is mutatták a helyszínen összegyűlt, nem kisszámú közönségnek. Ahogy arra Musk is kitért, ezen a modellen már kilincsek sincsenek, mert "az autó érzékeli, ha ott vagy és tudja, mikor kell kinyílnia". A Cybertruck gyártása Musk ígérete szerint jövőre kezdődhet meg két másik modellel, az új Tesla Roadsterrel és a Tesla Semi elektromos kamionnal együtt.


A jövőre gyártásba kerülő Tesla Cybertruckon több apró változtatást is eszközöltek a 2019-es bemutató óta: a pickupról eltűntek a kilincsek, kapott viszont egy hatalmas ablaktörlőt, a kamerákat pedig hagyományos visszapillantó tükörre cserélték

Csakúgy, mint a Tesla emberszabású robotjáé, amely a tavalyi bejelentés óta nevet is kapott: az Optimus névre keresztelt robot Musk szerint "minden olyasmit meg fog csinálni, amire az emberek nem hajlandóak", de ennél többet egyelőre nem árult el arról, hogy pontosan mire számíthatunk. Szintén csak említés szintjén került elő egy robottaxi ötlete, ami a Tesla jelenlegi modelljeitől eltérően már teljesen önvezető lesz, Musk viszont ennek érkezésével kapcsolatban egyelőre nem határozott meg céldátumot. Ami az önvezetést illeti, a gyártó a Full Self-Driving (FSD) funkciót a következő évben minden Észak-Amerikában eladott autójában elérhetővé teszi, igaz, ahogy arról korábban írtunk, a "teljes önvezetés" megnevezés ebben az esetben kissé félrevezető, hiszen maga a Tesla is elismeri, hogy a vezetéssegítő rendszerük valójában csak kettes szintű önvezetésre képes.

Berlinbe óriási bulival beköltözik, Kaliforniából sértődötten kiköltözik a Tesla A német fővárosban még saját sörmárkát is ígért Elon Musk.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
Gyors és olcsó: hatalmas, felfújható űrállomásokat bocsátanak fel két éven belül
A Max Space stadion méretű, de olcsón és könnyen telepíthető űrállomásokat ígér. A 2026-ban fellőtt első modult követően pedig ilyenekben élhetnek az emberek majd a Holdon, és aztán a Marson is.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.