Megkezdődtek az otthon összeszerelhető légitaxi tesztjei

2021 / 10 / 11 / Bobák Áron
Megkezdődtek az otthon összeszerelhető légitaxi tesztjei
Az úgynevezett kit plane-ek, vagyis az otthon összeszerelhető repülők évtizedes hagyományokra tekintenek vissza, viszont multikopterből eddig még nem készült ilyen. Ezen szeretne változtatni a Tetra nevű startup, akik az Mk5 nevű, egyszemélyes gépükkel már a tesztfázisnál járnak.

A japán vállalat 2018-ban kezdett bele az eVTOL fejlesztésébe, ami leginkább az Airbus első prototípusára, a Vahanára emlékeztet: a Tetra Mk5-nek az orránál és a farkánál is egy hosszú szárny helyezkedik el, erre került az a 32 rotor, amelyek a magasba emelik a gépet (emellett van egy propeller az Mk5 hátulján is).

A gépet 13,5 kWh-s akkumulátorcsomag működteti, amelynek segítségével a gyártó szerint akár 160 km/h-s sebességgel is tud repülni egy órán keresztül, vagyis a hatótávolsága nagyjából 160 kilométer. A 8,6 méter széles, 6,1 méter hosszú és 2,5 méter magas repülő pilóta nélkül mindössze 450 kilogrammot nyom, a biztonság érdekében pedig redundáns rendszerekkel és ejtőernyővel is ellátták.

A mostani teszteken az Mk5 egyelőre távirányítással, pilóta nélkül repült a kaliforniai Byron repülőtér környékén, a cég tájékoztatása szerint viszont már a következő hónapokban megkezdik a pilótával végzett teszteket, aki joystickkel és fly-by-wire elektronikus vezérléssel irányíthatja majd a gépet. Ahogy fentebb említettük, az Mk5-öt kit plane-ként tervezik árulni, vagyis mindenki otthon szerelheti össze magának, de ahhoz, hogy repülhessünk is vele, természetesen az illetékes légügyi hatóság jóváhagyására is szükség lesz. Ha minden a tervek szerint alakul, a gépet a jövő év végén már el is kezdik kiszállítani a megrendelőknek, akik a cég honlapján akár már most is előrendelhetik az Mk5-öt.

(Borítókép: Tetra)

További cikkek a témában:

Az Airbus bemutatta az új légitaxiját A világ legnagyobb repülőgépgyártója egyelőre csak prototípusok szintjén kísérletezik a légitaxikkal, de egyre inkább közelednek ahhoz, hogy beérjen az öt éve elkezdett munka.

Kínában már sorozatban gyártják a légitaxikat Amíg a nyugati gyártók egyelőre csak a prototípusoknál tartanak, a kínai Ehang már nagyüzemben gyártja az Ehang 216 és VT30 légitaxikat a yunfui gyárában.

Egyre jobban érik az első légitaxi-szolgáltatás elindulása A héten a Volocopter és a Joby Aviation is komoly eredményekről számoltak be, amelyek alapján reálisnak tűnik a 2023-as, 2024-es céldátum.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
“Elképzelhetetlen” veszélyben a kereskedelmi repülőjáratok az egyre hevesebb GPS-támadások miatt
A kereskedelmi járatok a Közel-Kelet felett “elképzelhetetlen” fenyegetéssel szembesülnek újabban: a GPS-rendszert ért, eddig példátlan “spoofing” támadások miatt szeptember óta több tucat esetben hibásodtak meg a navigációs rendszerek. A helyzetet rontja, hogy egyelőre nem lehet pontosan tudni, ki áll a támadások mögött, és ezek elhárítására sincs jelenleg ötlet.
Felezi a járatidőt Stockholmban az első elektromos szárnyashajó
A világ első elektromos utasszállító szárnyashajója túljutott Svédországban a tesztelési fázison, és most kerül gyártásba, jövőre pedig át is veszi a stockholmi tömegközlekedési hálózat. A Candela P-12 az egyik útvonalon az 55 perces járatidőt 25 percre csökkenti.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.