Az Airbus bemutatta az új légitaxiját

2021 / 09 / 23 / Bobák Áron
Az Airbus bemutatta az új légitaxiját
A világ legnagyobb repülőgépgyártója egyelőre csak prototípusok szintjén kísérletezik a légitaxikkal, de egyre inkább közelednek ahhoz, hogy beérjen az öt éve elkezdett munka.

Az Airbus 2016-ban kezdte el fejleszteni az első légitaxiját Vahana néven, azóta pedig több különböző koncepciót is bemutattak. A CityAirbus első verziója 2019-ben emelkedett először a magasba, tavaly nyáron pedig már nyilvánosan is tesztelték, mielőtt nekiláttak volna a következő generációs légitaxi fejlesztésének.

A most bemutatott CityAirbus NextGen jóval kecsesebb, mint a korábbi modell, ránézésre leginkább a Hyundai és az Uber által kifejlesztett S-A1 gépre hasonlít, amit a tavalyi Consumer Electronics Shown mutattak be. Az előző CityAirbushoz képest jelentős különbség, hogy az új modellnek már szárnyai és vezérsíkja is van, és a nyolc elektromos hajtású rotor is egészen máshogy van elhelyezve a gépen. A CityAirbus NextGen a gyártó szerint egyszerre négy utast tud majd szállítani 80 kilométeres távolságra, legfeljebb 120 km/h-s sebességgel repülve, vagyis ebben nincs komoly változás a korábbi modellhez képest.

Mivel a CityAirbus - ahogy azt a neve is mutatja - elsősorban lakott területek, városok felett közlekedne, a gyártó nagy hangsúlyt fektetett rá, hogy a gép a lehető leghalkabb legyen, ezt pedig sikerült is elérni: a következő generációs légitaxi még fel- és leszállás közben is legfeljebb 70 decibeles zajjal terheli a környezetét, repülés közben pedig a rotorok által keltett zaj 65 decibel körül mozog, vagyis halkabb, mint mondjuk egy átlagos porszívó.

Az Airbus tervei szerint a CityAirbus NextGen először 2023-ban fog a levegőbe emelkedni és 2025-re kaphatja meg az utasok szállításához és a légi forgalomban való részvételhez szükséges engedélyeket.

(Fotó: Airbus)

További cikkek a témában:

Így fog kinézni a jövő városa, ahol mindenki repülő autóval közlekedik Ne szárnyas fejvadászbeli neon-disztópiát képzeljünk el, inkább valóban élhető high-tech megapoliszokat. Az Airbus és az MVRDV közreműködésével készült tervek bemutatják, hogy is nézhet majd ki a nem is olyan messzi jövő látképe.

Kínában már sorozatban gyártják a légitaxikat Amíg a nyugati gyártók egyelőre csak a prototípusoknál tartanak, a kínai Ehang már nagyüzemben gyártja az Ehang 216 és VT30 légitaxikat a yunfui gyárában.

Szinte a semmiből robbant be az egyik legígéretesebbnek tűnő légitaxi A Joby Aviation első ízben közölt videót arról, ahogyan az elektromos légi járművük a levegőbe emelkedik, ez alapján pedig simán hihetőnek tűnik, hogy 2024-re már légitaxi-szolgáltatást fognak üzemeltetni.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A Toyota két új, elektromos koncepcióautót mutatott be
A két új, kifejezetten európai piacra szánt elektromos autó két éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a gyártó ígérete szerint.
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.