A vérvizsgálatok forradalmát ígérte, most a vádlottak padján ül és húsz évre börtönbe mehet Elizabeth Holmes

2021 / 09 / 21 / Pőcze Balázs
A vérvizsgálatok forradalmát ígérte, most a vádlottak padján ül és húsz évre börtönbe mehet Elizabeth Holmes
A Theranos azt ígérte, hogy néhány csepp vér segítségével, tűk nélkül képesek vizsgálatok hosszú sorát lefolytatni. A startupot volt, hogy közel tízmilliárd dollárra értékelték, ám 2015-ben kiderült, hogy a technológiájuk nem működik. Az alapító most akár húsz évre börtönbe mehet.

A TechCrunch cikke szerint a helyszín és a személyes motiváció is adott volt ahhoz, hogy a Theranos egy igazi Szilícium-völgyi sikertörténet legyen. Az alapító Elizabeth Holmes ugyanis tizenkilenc évesen, a legendás Stanford Egyetemet otthagyva alapította a céget, azért, mert rettegett a tűktől. Az volt a célja, hogy vérvétel nélkül, egyetlen tűszúrással képes legyen lebonyolítani vérvizsgálatokat, ráadásul napok helyett órák alatt. Holmes Bill Clinton és Joe Biden mellett ülve beszélhetett a küldetéséről. Ambíciózus vállalkozáshoz olyan támogatókat talált, mint az Oracle-alapító Larry Ellison, vagy Rupert Murdoch médiamogul. Az alapító többszázmillió dollárt szedett össze így, együttműködéseket írt alá hatalmas gyógyszertár- és áruházláncokkal, ám múlt hét óta mégis a vádlottak padján ül, csalásért és csalásra való szövetkezésért.

Mi történt?

2015-ben két kutató és egy oknyomozó újságíró a The Wall Street Journalben azt állította, hogy a Theranos hiába ígéri azt, hogy több mint kétszáz vizsgálatot képes lefolytatni, a koleszterinszint megállapításától a rák diagnosztizálásáig, valójában nem a saját eszközeikkel végzik el a vizsgálatokat. Sőt, a "forradalmi" technológiájuk működését sem erősítették meg független források. Innentől elindult a lejtmenet, melynek során az Értékpapír- és tőzsdefelügyelet és a társadalombiztosító is vizsgálódni kezdett, majd 2018-ra már a kaliforniai államügyészek is bejelentették, hogy pert indítanak a cég ellen.

A vád egyik tanúja, Erika Cheung 2013-ban és 2014-ben dolgozott a cég egyik laborjában, és azt nyilatkozta, hogy a vizsgálataik megbízhatatlanok voltak. Az ő D-vitamin szintje például mindig túl alacsonynak tűnt, míg a hagyományos vizsgálatok szerint nem volt vele semmi gond. Cheung ráadásul mindössze tizenkét olyan esetről tud, hogy a vállalat saját, Edison névre keresztelt gépeit használták - miközben hónapokon át dolgozott Holmes-nak. A Theranos ebben az időszakban volt, hogy heti kétmillió dollárt égetett el, miközben azzal hitegette a befektetőit, hogy nemsokára milliárdos bevételeik lesznek. Cheung végül felmondott, és ő volt az, aki bejelentést tett az amerikai társadalombiztosítónál.

Kudarc vagy csalás?

Elisabeth Lopatto a The Verge-ön így foglalja össze a per kulcskérdését. Az államügyészek ugyanis azt állítják, hogy Holmes csalt és hazudott, hogy így pénzt szerezzen. A vádlott ügyvédei ezzel szemben azt szeretnék, hogy az esküdtek úgy nézzenek a nőre, mint aki indított egy vállalkozást, kudarcot vallott, majd elveszítette mindenét. Ez pedig nem bűn.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)

További cikkek a témában:

Szexuális zaklatások sora miatt áll a bál a világ egyik legismertebb fejlesztőcégénél Az Activision Blizzard ellen Kalifornia állam emelt vádat.

Perelni próbálják a legnagyobb kriptotőzsdét, de a cégnek nincs irodája se Egy üzemszünet miatt szeretnének kártérítéshez jutni a felhasználók.  

Idén forgalomba kerül a világ legfejlettebb mesterséges szíve, az Aeson A mesterséges szívek rendkívül bonyolult eszközök, a világon összesen két cégnek engedélyezték európai és amerikai hatóságok, hogy ilyeneket ültessenek a páciensekbe. A Carmat műszerve néhány hónap múlva forgalomba kerül Németországban és Franciaországban.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.