A vérvizsgálatok forradalmát ígérte, most a vádlottak padján ül és húsz évre börtönbe mehet Elizabeth Holmes

2021 / 09 / 21 / Pőcze Balázs
A vérvizsgálatok forradalmát ígérte, most a vádlottak padján ül és húsz évre börtönbe mehet Elizabeth Holmes
A Theranos azt ígérte, hogy néhány csepp vér segítségével, tűk nélkül képesek vizsgálatok hosszú sorát lefolytatni. A startupot volt, hogy közel tízmilliárd dollárra értékelték, ám 2015-ben kiderült, hogy a technológiájuk nem működik. Az alapító most akár húsz évre börtönbe mehet.

A TechCrunch cikke szerint a helyszín és a személyes motiváció is adott volt ahhoz, hogy a Theranos egy igazi Szilícium-völgyi sikertörténet legyen. Az alapító Elizabeth Holmes ugyanis tizenkilenc évesen, a legendás Stanford Egyetemet otthagyva alapította a céget, azért, mert rettegett a tűktől. Az volt a célja, hogy vérvétel nélkül, egyetlen tűszúrással képes legyen lebonyolítani vérvizsgálatokat, ráadásul napok helyett órák alatt. Holmes Bill Clinton és Joe Biden mellett ülve beszélhetett a küldetéséről. Ambíciózus vállalkozáshoz olyan támogatókat talált, mint az Oracle-alapító Larry Ellison, vagy Rupert Murdoch médiamogul. Az alapító többszázmillió dollárt szedett össze így, együttműködéseket írt alá hatalmas gyógyszertár- és áruházláncokkal, ám múlt hét óta mégis a vádlottak padján ül, csalásért és csalásra való szövetkezésért.

Mi történt?

2015-ben két kutató és egy oknyomozó újságíró a The Wall Street Journalben azt állította, hogy a Theranos hiába ígéri azt, hogy több mint kétszáz vizsgálatot képes lefolytatni, a koleszterinszint megállapításától a rák diagnosztizálásáig, valójában nem a saját eszközeikkel végzik el a vizsgálatokat. Sőt, a "forradalmi" technológiájuk működését sem erősítették meg független források. Innentől elindult a lejtmenet, melynek során az Értékpapír- és tőzsdefelügyelet és a társadalombiztosító is vizsgálódni kezdett, majd 2018-ra már a kaliforniai államügyészek is bejelentették, hogy pert indítanak a cég ellen.

A vád egyik tanúja, Erika Cheung 2013-ban és 2014-ben dolgozott a cég egyik laborjában, és azt nyilatkozta, hogy a vizsgálataik megbízhatatlanok voltak. Az ő D-vitamin szintje például mindig túl alacsonynak tűnt, míg a hagyományos vizsgálatok szerint nem volt vele semmi gond. Cheung ráadásul mindössze tizenkét olyan esetről tud, hogy a vállalat saját, Edison névre keresztelt gépeit használták - miközben hónapokon át dolgozott Holmes-nak. A Theranos ebben az időszakban volt, hogy heti kétmillió dollárt égetett el, miközben azzal hitegette a befektetőit, hogy nemsokára milliárdos bevételeik lesznek. Cheung végül felmondott, és ő volt az, aki bejelentést tett az amerikai társadalombiztosítónál.

Kudarc vagy csalás?

Elisabeth Lopatto a The Verge-ön így foglalja össze a per kulcskérdését. Az államügyészek ugyanis azt állítják, hogy Holmes csalt és hazudott, hogy így pénzt szerezzen. A vádlott ügyvédei ezzel szemben azt szeretnék, hogy az esküdtek úgy nézzenek a nőre, mint aki indított egy vállalkozást, kudarcot vallott, majd elveszítette mindenét. Ez pedig nem bűn.

(Borítókép: Justin Sullivan/Getty Images)

További cikkek a témában:

Szexuális zaklatások sora miatt áll a bál a világ egyik legismertebb fejlesztőcégénél Az Activision Blizzard ellen Kalifornia állam emelt vádat.

Perelni próbálják a legnagyobb kriptotőzsdét, de a cégnek nincs irodája se Egy üzemszünet miatt szeretnének kártérítéshez jutni a felhasználók.  

Idén forgalomba kerül a világ legfejlettebb mesterséges szíve, az Aeson A mesterséges szívek rendkívül bonyolult eszközök, a világon összesen két cégnek engedélyezték európai és amerikai hatóságok, hogy ilyeneket ültessenek a páciensekbe. A Carmat műszerve néhány hónap múlva forgalomba kerül Németországban és Franciaországban.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.