Tiberius császár gyilkolt miatta, de most megint feltalálták a törhetetlen üveget

2021 / 10 / 08 / Felkai Ádám
Tiberius császár gyilkolt miatta, de most megint feltalálták a törhetetlen üveget
Mesélik, hogy Tiberius korában egy üvegkészítő feltalálta a törhetetlen, kalapálható és formálható üveget – tudományos dicsőség és pénzeső helyett azonban a halál várt rá.

A történet szerint a feltaláló büszkén bemutatta a találmányából készült csészét Tiberiusnak, aki azt a kőpadlóhoz vágta. A csésze nem robbant szilánkokra, mindössze behorpadt, a mester pedig fogta a csészét, és ott helyben kikalapálta. A császár ezt követően megkérdezte a feltalálót, hogy más is ismeri-e a csodálatos anyag titkát. A mester nemmel felelt, mire a császár kivégeztette őt, a mendemonda szerint azért, nehogy ez a csodás anyag feleslegessé tegye az arany- és az ezüstedényeket, és így rontsa ezek értékét.

Ugorjunk az időben közel 2000 évet, és a törhetetlen üveg, vagy valami ahhoz nagyon hasonló ismét az emberiség találmányait gyarapíthatja, és ezt az üveget ráadásul a kagylók páncélja inspirálta. A McGill Egyetem kutatói ugyanis az anyatermészetet hívták segítségül, amikor olyan anyagot kerestek, amely átlátszó, erős és kemény méghozzá egyszerre, vagyis egyik tulajdonság sem kerül előtérbe a másik kárára – ahogy ez eddig egyébként a törhetetlen üvegek esetén történt. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy az új üveget rendkívül olcsón lehet előállítani.


A) Az új üvegkompozit a bal oldalon az eredeti, míg a jobbon a már "átállított" törésmutatóval (B) A kompozit mikrostruktúrája (C) Egy kagyló belseje (D) A gyöngyház mikrostruktúrája (Forrás: Allen Ehrlicher)

Eddig az üveget edzették vagy laminálták megerősítés céljából, de ezek egyrészt költséges eljárások, másrészt addig működnek, amíg az üveg meg nem sérül. A szóban forgó anyag ehhez képest tehát olcsó, kompromisszummentes megoldás, amely a hagyományos üvegnél háromszor erősebb, és ötször annyira törésálló. A mostani találmányban (amely remélhetőleg nem vonja maga után egy római császár haragját) nem is a felhasznált anyagok jelentik az újdonságot, hanem ezeknek az összetétele.

Az anyagok ugyanis ismerősek: üveg és akril, ám ezek elrendezését – ahogy arról már szó volt – a gyöngyház inspirálta. A gyöngyház ugyanis egyszerre rigid, mint a merev anyagok, de tartós, mint a puhább anyagok. A kagylóhéj titka, hogy a merev, krétaszerű anyagdarabokat fehérje rétegek tagolják – ez utóbbiak pedig rugalmasak – az így kialakult struktúra pedig 3000-szer erősebb, mint önmagukban lennének ezek az építőanyagok.

A kutatók tehát fogták, és lemásolták ezt az elrendezést: a krétaszerű anyag helyére került az üveg, míg a rugalmas fehérje helyére az akril. Miután pedig "állítottak" az akril törésmutatóján, a végeredmény egy teljesen átlátszó, törhetetlen anyag lett. Az új „üvegnek” az előállítása ráadásul egyszerű és költséghatékony. A következő lépésben a kutatók megpróbálják a találmányt okos-technológiával ötvözni, tehát hogy az anyag irányítható mód változtassa meg bizonyos tulajdonságait, úgymint a színét vagy a vezetőképességét.

(Borítókép: Flickr/lagalag15)

További cikkek a témában:

Átlátszó fa helyettesítheti az üveget az építőiparban Egy ideje folynak már a kísérletek egy átlátszó, fényáteresztő anyag létrehozására fából. Ha sikerülne ilyen feldolgozott faterméket létrehozni akkor akár ablaküveg helyett is gyárthatnának belőle nyílászárókat.

Rohamosan fogy a homok a világban, a britek így orvosolnák a problémát Az emberiség évente negyven-ötven milliárd tonna homokot felhasznál, a szakemberek egy olyan anyagban látják a megoldást, ami jelenleg inkább problémát okoz a Földnek, mint hasznot.  

Három év múlva jöhetnek a visszaváltható italcsomagolások A kormány által a Parlamentnek benyújtott, november 24-i törvényjavaslat alapján 2023. július 1-től tennék kötelezővé Magyarországon az italcsomagok visszaváltását.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
Okos súlyzó súly nélkül – különleges otthoni edzést ígér a GymBars PRO
A GymBars Pro a gyártó ígérete szerint egy komplett "hordozható okos konditermet" ad a felhasználók kezébe.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.