Három év múlva jöhetnek a visszaváltható italcsomagolások

2020 / 11 / 25 / Bobák Áron
Három év múlva jöhetnek a visszaváltható italcsomagolások
A kormány által a Parlamentnek benyújtott, november 24-i törvényjavaslat alapján 2023. július 1-től tennék kötelezővé Magyarországon az italcsomagok visszaváltását.

A javaslat már az év elején meghirdetett klíma- és természetvédelmi akciótervben is szerepelt, ám abban még általánosságban csak annyit határoztak meg, hogy támogatni fogják a fémdobozok, az üveg- és műanyagpalackok visszaváltását. Hogy a visszaváltási kötelezettség pontosan milyen csomagolóanyagokra vonatkozna, azt még mindig nem lehet tudni, ezt ugyanis a törvény elfogadása után egy külön kormányrendeletben fogják szabályozni.

A Greenpeace az ezzel kapcsolatban kiadott sajtóközleményben üdvözölte a döntést, ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy a visszaváltás rendszere önmagában nem elegendő, a kötelező újrahasználatot, újratöltést is elő kell írni.

„Az iparági közlések alapján a jól hasznosítható PET-palackok és a végtelenszer hasznosítható alumínium dobozok körülbelül kétharmada végzi most lerakóban, égetőben vagy a természetben – újrahasznosítás helyett. Üveg esetén is elkeserítően rossz az újrahasznosítási arány. Amíg nem lép életbe érdemi szabályozás, minden egyes nappal csak növekednek a hulladékhegyek. Itthon csak PET-palackból évi több mint 1 milliárd kerül a szemétbe hasznosulás nélkül. A PET-palackok pedig tovább aprózódnak mikroműanyaggá, a szemcsék bekerülnek a folyóinkba és az emberi szervezetbe is” – nyilatkozta Simon Gergely, a Greenpeace szakértője.

A környezetvédő szervezet szerint a cél az lenne, hogy 2024-re minden eldobható italcsomagolást újrahasznosítsanak, ehhez viszont a kormány által javasolt időpontnál jóval korábban, már 2022. január 1-től be kellene vezetni a rendszert, és jogszabályban előírni az egyszer használatos PET-palackok, alumínium dobozok, italoskarton-dobozok és üvegpalackok begyűjtését és újrahasznosítását.

A Greenpeace megbízásából a ZRI Závech Research november elején készített reprezentatív közvélemény-kutatást, amelyből az derült ki, hogy a magyarok 85 százaléka támogatja, hogy a PET-palackok visszaválthatóak legyenek, például betétdíj bevezetésével.

(Borítókép: Unsplash)

További cikkek a Rakétán:

Fontos a környezetvédelem, de a Coca-Cola azért marad a műanyagpalacknál Az üdítőital márka nagyon nem szívesen válna meg az egyszer használatos műanyagtól, mert szerintük ezt akarják a vásárlóik.

A csomagolásmentes tusfürdők már a spájzban vannak, Csehországban bevezették az utántölthető flakont A környezettudatos vásárlók számára nagy öröm minden lépés, amit a műanyag csomagolások elleni egyenlőtlen küzdelemben sikerül megtenni, számukra különösen jó hír, hogy már Csehországban is elérhetőek az utántölthető tusfürdős, és samponos flakonok.

A Greenpeace videója rávilágít a túlzott húsfogyasztás egyik legborzasztóbb következményére A "Van egy szörny a konyhámban" című rövid animációs film alkotói könyörögve kérik az emberiséget, hogy bolygónk jövője érdekében hagyják abba, de legalábbis mérsékeljék a húsfogyasztást. Nem véletlenül.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
Nyugat felé mozog a titokzatos “csillagdűne” a Szaharában
A csillagdűnék páratlan természeti képződmények, amelyek ráadásul nem csak ezen a bolygón találhatóak meg – épp ezért fontos, hogy az egyik legősibbnek most megfejtették a titkait.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.