Tizennégy év késéssel juttatták fel az oroszok a Nemzetközi Űrállomás új modulját, a Naukát

2021 / 07 / 22 / Felkai Ádám
Tizennégy év késéssel juttatták fel az oroszok a Nemzetközi Űrállomás új modulját, a Naukát
Tegnap lőtték fel a Naukát, Oroszország eddigi legnagyobb űrlaborját.

Mondhatni, hogy a kilövésre nem egy svájci óramű pontosságával került sor, hiszen eredetileg 14 évvel korábban, már 2007-ben tervezték feljuttatni ezt a modult. A Russian Multipurpose Research Module (MLM), vagy más néven: Nauka 13 méter hosszú, a legszélesebb pontján az átmérője 4,3 méter, és 20 tonnát nyom. Miután rácsatlakoztatják a Nemzetközi Űrállomásra, 70 köbméterrel toldja majd meg annak lakható belterét. A modulban kutatási állomások is megtalálhatóak, de emellett akad benne egy tartalék ágy a kozmonautáknak, sőt még egy új vécével, oxigén-rendszerrel, valamint egy olyan szerkezettel, amely a vizeletet vízzé alakítja is fel lett szerelve.

A Naukát olyan régen kezdték el tervezni, hogy eredetileg a Zarya-modul tartalékának szánták – ez utóbbi az ISS legelső modulja volt, és még 1998-ban lőtték fel. Közben a Nauka két évtizedet töltött a Földön, és lassanként eljárt felette az idő. 2013-ban a Hrunyiscsev Gépgyárban, ahol a modult építették, például fémszilánkokat kellett eltávolítani a Nauka üzemanyagrendszeréből, sőt felmerült az is, hogy lecseréljék a tartályokat modernebbekre, de erről a tervről végül is letettek. A műszaki gondok mellett a büdzsé is késleltette a modul fellövését. Utoljára egyébként az oroszok 2010-ben küldtek nagyobb részt az ISS-re, ez volt a 6 méter hosszú Rassvet, melyet az egyik utolsó amerikai űrsikló juttatott fel.

A Naukával együtt jut fel az európai fejlesztésű, 11 méteres robotkar, az ERA (European Robotic Arm), amely az első robotizált műszer lesz, amely az állomás orosz felén teljesít szolgálatot. Az ERA is olyan régóta készült el, hogy raktárban tárolták, és néha elővették, hogy teszteljék a műszereit. A kar 8 tonnányi teher 5 mm-es precizitással történő mozgatására képes, és az űrséták alatt akár az űrhajósokat is lehet ezzel "pakolni".


Az ERA robotkar (Forrás: ESA)

A kilövés tegnap sikeresen lezajlott, és a Nauka elvált a Bajkonurból kilőtt Proton-M rakétától, és megkezdte önálló vezérléssel 8 napos útját a Nemzetközi Űrállomás felé: a dokkolásra július 29-én kerülhet sor. Ugyanakkor még a csatlakozás előtt az űrhajósoknak el kell távolítania a Pirs dokkolómodult a Zvezda modulról, mivel a Nauka az előbbi helyére kerülne. A Pirs eltávolítását egyébként már az előző hónapban előkészítették több űrséta során. Miután a Pirs elválik az ISS-től, részben elég majd az atmoszférában, ugyanakkor darabok behullhatnak a Csendes-óceánba 4 órával az űrállomásról történő lecsatlakozást követően.

(BBC, Space.com)

(Kép: Roszkoszmosz)

További cikkek a témában:

Így fest a Balaton a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről A lenyűgöző képeket a francia űrhajós, Thomas Pesquet készítette.

Kint van a 8 óra 11 perces videó arról, ahogy az űrhajósok üzembe helyezik a Nemzetközi Űrállomás új napelemeit Nem olyan drámai, mint a sci-fikben és az operatőri illetve vágói munka sem hollywoodi színvonalú, viszont ez igazi!

Arrébb parkolja az ISS legénysége a Crew Dragon űrkapszulát, hétfőn élőben nézhetjük Áprilisban nagy lesz a jövés-menés az űrállomáson, nyáron egy új orosz laboratórium, ősszel pedig akár egy orosz színésznő is érkezhet filmforgatásra az ISS-re és kell a parkolóhely a látogatóknak. A hétfői lesz az első alkalom, hogy ilyen manővert hajtanak végre egy kereskedelmi űrhajóval a Nemzetközi Űrállomáson.

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.