Több mint ezerkétszáz potenciális sötét-anyag lelőhelyet azonosíthattak

2021 / 02 / 28 / Justin Viktor
Több mint ezerkétszáz potenciális sötét-anyag lelőhelyet azonosíthattak
Hatalmas sötét anyag csomók tarkíthatják a kozmoszt, és ahol igazán sűrűn van jelen ez a rejtélyes szubsztancia, a valóság szemmel láthatóan eltorzul.

Gravitációs lencsék

A tudósok a közelmúltban egy erre tanított mesterséges intelligencia segítségével 1210 lehetséges új gravitációs lencsét azonosítottak, és ezeket feltételezhetően a sötét anyag hatalmas csomói okozzák.

A gravitációs lencsék vagy gyűrűszerű illúziók, akkor fordulnak elő, amikor egy csillag vagy galaxis fényét a sötét anyag gravitációs vonzása eltorzítja, és olyan jeladóként működhetnek, melyek segítenek bennünket megérteni és feltérképezni az univerzumot.

Több mint ezer ilyen lencse felfedezése a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tudósai által óriási előnyt jelenthet a tudósok számára hogy több évtizedes erőfeszítések után végre megértsék és azonosítsák a sötét anyagot.

Az univerzumnak lehet egy ötödik dimenziója is Az ötödik dimenzió ráadásul egy újabb olyan kandidátus, ami végre megmagyarázhatja a sötét anyag rejtelmeit.

Észlelhetetlen anyag

A sötét anyagot sem szabad szemmel, sem a legtöbb műszerünkkel nem vagyunk képesek észlelni, ami az egyik fő oka annak, hogy a tudósok még mindig nem jöttek rá, hogy valójában mi lehet az, sőt néhány olyan elmélet is kering, melyek szerint nem is léteznek.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy (a sötét anyag, vagy valami más) erős gravitációs vonzást fejt ki, mely képes elgörbíteni a mellette elhaladó távoli csillagok és galaxisok fényét, és olyan nagy mértékben meghajlítani azt, hogy a Földről nézve a távolban izzó gyűrűknek tűnjenek.

Ezeket a lencséket nagyon nehéz észrevenni, a Berkeley Lab tudósai szerint minden 10 ezer galaxisból egyetlen jó jelölt akad erre. Az algoritmus által talált több mint 1200 ilyen kandidátus tehát nagyon komoly felfedezés, és ez a szám majdnem kétszerese annak, amit amennyit a tudósok eleve felhasználtak magának az algoritmusnak a betanítására.

Fény derülhetett a Nap sötét titkára, végig itt volt az orrunk előtt Általában kétdimenziósként gondolkodunk az anyagok felületéről, de kétdimenziós felületek gyakorlatilag nem léteznek a természetben, és ha ekkora tévedésre építjük a fizikai vagy matematikai modelljeinket, a hibás alapvetés eszkalálódhat, és ez még komolyabb tévedésekhez vezethet.

"Valójában azt gondoltam, hogy sok évbe telik majd, mire bárki ilyen sok gravitációs lencsét találhat. Elképesztő felfogni azt, hogy amit látunk, az magának a téridőnek a felcsavarodása, amit egy hatalmas objektum okoz" - mondta el David Schlegel a Berkeley Lab fizikusa és a tanulmányi társszerzője. A kutatás eredményeit a The Astrophysical Journal című tudományos folyóiratban tették közzé.

(Forrás: Phys Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Lehetséges, hogy megtalálták a részecskét, ami választ adhat a sötét anyag mibenlétére A részecskefizika már 1977-ben megjósolta az axion létezését, most pedig lehet, hogy egy olasz laboratórium kutatói meg is találták.

Lehet, hogy már 20 éve tudjuk, hogy nincs is sötét anyag, csak senki nem vette észre? A sötét anyag az egyik legrejtélyesebb, mindenütt jelenlévő anyag az Univerzumban. A hagyományos anyag csak a kiszámolt teljes tömeg egyhatodát teszik ki, a fennmaradó öthatod sötét anyag lehet. Ha létezik egyáltalán. Mert lehet, hogy van ott még hagyományos anyag is, csak rossz helyen kerestük.

Fény derülhet a sötét anyag rejtélyére, megtalálhatták ugyanis az axiont Asztrofizikusok olyan intenzív röntgensugárzást detektáltak a Magnificient Sevennek keresztelt neutroncsillag-csoportból, hogy ez talán fényt deríthet Univerzumunk legsötétebb rejtélyére. Amennyiben a sugárzás forrásai az axionok, akkor meglehet a sötét anyag is.


 


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Újabb szereplő próbálkozik meg a holdra szállással és elpusztíthatatlan időkapszulát is visz a Holdra
Az Intuitive Machines IM-1 missziója szerdán indul és a landolást február 22-én kísérlik meg. A cég Nova-C leszállóegysége többek között a NASA tudományos műszerei szállítja a Holdra és egy időkapszulát.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.