Több mint ezerkétszáz potenciális sötét-anyag lelőhelyet azonosíthattak

2021 / 02 / 28 / Justin Viktor
Több mint ezerkétszáz potenciális sötét-anyag lelőhelyet azonosíthattak
Hatalmas sötét anyag csomók tarkíthatják a kozmoszt, és ahol igazán sűrűn van jelen ez a rejtélyes szubsztancia, a valóság szemmel láthatóan eltorzul.

Gravitációs lencsék

A tudósok a közelmúltban egy erre tanított mesterséges intelligencia segítségével 1210 lehetséges új gravitációs lencsét azonosítottak, és ezeket feltételezhetően a sötét anyag hatalmas csomói okozzák.

A gravitációs lencsék vagy gyűrűszerű illúziók, akkor fordulnak elő, amikor egy csillag vagy galaxis fényét a sötét anyag gravitációs vonzása eltorzítja, és olyan jeladóként működhetnek, melyek segítenek bennünket megérteni és feltérképezni az univerzumot.

Több mint ezer ilyen lencse felfedezése a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium tudósai által óriási előnyt jelenthet a tudósok számára hogy több évtizedes erőfeszítések után végre megértsék és azonosítsák a sötét anyagot.

Az univerzumnak lehet egy ötödik dimenziója is Az ötödik dimenzió ráadásul egy újabb olyan kandidátus, ami végre megmagyarázhatja a sötét anyag rejtelmeit.

Észlelhetetlen anyag

A sötét anyagot sem szabad szemmel, sem a legtöbb műszerünkkel nem vagyunk képesek észlelni, ami az egyik fő oka annak, hogy a tudósok még mindig nem jöttek rá, hogy valójában mi lehet az, sőt néhány olyan elmélet is kering, melyek szerint nem is léteznek.

Ugyanakkor úgy tűnik, hogy (a sötét anyag, vagy valami más) erős gravitációs vonzást fejt ki, mely képes elgörbíteni a mellette elhaladó távoli csillagok és galaxisok fényét, és olyan nagy mértékben meghajlítani azt, hogy a Földről nézve a távolban izzó gyűrűknek tűnjenek.

Ezeket a lencséket nagyon nehéz észrevenni, a Berkeley Lab tudósai szerint minden 10 ezer galaxisból egyetlen jó jelölt akad erre. Az algoritmus által talált több mint 1200 ilyen kandidátus tehát nagyon komoly felfedezés, és ez a szám majdnem kétszerese annak, amit amennyit a tudósok eleve felhasználtak magának az algoritmusnak a betanítására.

Fény derülhetett a Nap sötét titkára, végig itt volt az orrunk előtt Általában kétdimenziósként gondolkodunk az anyagok felületéről, de kétdimenziós felületek gyakorlatilag nem léteznek a természetben, és ha ekkora tévedésre építjük a fizikai vagy matematikai modelljeinket, a hibás alapvetés eszkalálódhat, és ez még komolyabb tévedésekhez vezethet.

"Valójában azt gondoltam, hogy sok évbe telik majd, mire bárki ilyen sok gravitációs lencsét találhat. Elképesztő felfogni azt, hogy amit látunk, az magának a téridőnek a felcsavarodása, amit egy hatalmas objektum okoz" - mondta el David Schlegel a Berkeley Lab fizikusa és a tanulmányi társszerzője. A kutatás eredményeit a The Astrophysical Journal című tudományos folyóiratban tették közzé.

(Forrás: Phys Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Lehetséges, hogy megtalálták a részecskét, ami választ adhat a sötét anyag mibenlétére A részecskefizika már 1977-ben megjósolta az axion létezését, most pedig lehet, hogy egy olasz laboratórium kutatói meg is találták.

Lehet, hogy már 20 éve tudjuk, hogy nincs is sötét anyag, csak senki nem vette észre? A sötét anyag az egyik legrejtélyesebb, mindenütt jelenlévő anyag az Univerzumban. A hagyományos anyag csak a kiszámolt teljes tömeg egyhatodát teszik ki, a fennmaradó öthatod sötét anyag lehet. Ha létezik egyáltalán. Mert lehet, hogy van ott még hagyományos anyag is, csak rossz helyen kerestük.

Fény derülhet a sötét anyag rejtélyére, megtalálhatták ugyanis az axiont Asztrofizikusok olyan intenzív röntgensugárzást detektáltak a Magnificient Sevennek keresztelt neutroncsillag-csoportból, hogy ez talán fényt deríthet Univerzumunk legsötétebb rejtélyére. Amennyiben a sugárzás forrásai az axionok, akkor meglehet a sötét anyag is.


 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.