Törvénnyel szabályozná a Facebookot az adatvédelmi hatóság elnöke

2020 / 08 / 02 / Bobák Áron
Törvénnyel szabályozná a Facebookot az adatvédelmi hatóság elnöke
A közösségi oldalnak sokak szerint túl nagy befolyása van a közbeszéd alakulására, így időről-időre felvetődik a megregulázásának a kérdése. Most Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal elnöke nyújtott be egy olyan javaslatot, amivel törvényileg szabályozhatnák az oldal működését.

A Magyar Nemzet cikke szerint az adatvédelmi biztos a Digitális Szabadság Munkacsoport ülésén vetette fel, hogy a személyes profilok felfüggesztésének vizsgálata legyen magyar kompetencia, vagyis létre kéne hozni egy olyan hatósági eljárást, amelynek során a magyar hatóság kötelezhetné a Facebookot az indokolatlan letiltások felülvizsgálatára.

A Digitális Szabadság Munkacsoportot márciusban hozta létre Varga Judit igazságügyi miniszter azzal a céllal, hogy átláthatóvá tegyék a nemzetközi technológiai cégek működését. A munkacsoport által kiadott "Fehér könyv" szerint többek között olyan ügyekkel foglalkoznak, mint a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme, a felhasználók személyiségi jogainak védelme, a választások tisztaságának biztosítása, az internetes zaklatás és a jogérvényesítése ezekkel a cégekkel szemben.

Péterfalvi elsősorban azt kifogásolta, hogy a Facebook több hullámban függesztett fel személyes profilokat, amelyeket csak a személyi igazolványról készült fotó elküldése után állítottak vissza. Szerinte az okmánymásolás az adatvédelmi szabályzat elveivel és a magyar adatvédelmi hatóság gyakorlatával is ellentétes, ám mivel a Facebookra egységes európai szabályozás vonatkozik, így a magyar hatóság nem indíthat vizsgálatot.


Aktivisták tüntetnek a Facebook szabályozásáért Londonban, 2018. április 26-án (Fotó: Rob Pinney/Avaaz/Flickr)

A Magyar Nemzet által megszólaltatott politológus, Simon János szerint a profilok felfüggesztésének gyakorlata a szólásszabadság és az információáramlás szempontjából is kifogásolható. "A politikai kampányokban a mobiltelefonok szerepét átvette a Facebook, korábban az sms-eknek volt nagy szerepe, most a közösségi médiának. Ha a politikai kampány hajrájában a személyes profilokat tömegesen letiltják, megbéníthatják a kormányzati erőt, és erre komoly esély is van a következő választáson" - mondta el Simon, aki a lap szerint régóta szorgalmazza, hogy a visegrádi országok (vagyis Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) hozzanak létre a Facebookkal szemben egy új közösségi felületet.

Mesterséges intelligenciával a kamu profilok ellen

A Facebook profilok felfüggesztése tavaly nyáron lett téma Magyarországon, amikor a közösségi oldal ismeretlen okokból több ezer felhasználó profilját függesztette fel néhány nap alatt. A közösségi oldal ezt azzal indokolta, hogy a letiltott profilok a felhasználói szabályzatot sértő tartalmakat osztottak meg, további vizsgálat után viszont úgy találták, hogy ezt nem rossz szándékból tették, így a fiókokat (legalábbis azok egy részét) visszaállították. Az viszont soha nem derült ki, hogy pontosan mi is volt a kifogásolt tartalom.

A közösségi oldal régóta küzd a hatalmas mennyiségű kamuprofil ellen, amelyekből évente több milliárdot távolítanak el. A Facebook márciusban hozta nyilvánosságra annak a gépi tanulással működő szoftvernek a létezését, amellyel az előző évben több mint hatmilliárd hamis felhasználói profilt távolítottak el a közösségi oldalról. Ezeknek a profiloknak egy részét spamek, malware-ek terjesztésére használják, mások a felhasználók személyes adatait próbálják kicsalni. De az sem ritka, hogy kormányzati szervek úgynevezett "troll farmokat", egyfajta digitális hadsereget tartanak fenn, amelynek segítségével a közösségi oldalon támadják a nekik nem tetsző véleményeket.

A Facebook megregulázása nem csak Magyarországon téma, Donald Trump amerikai elnök például május végén írta alá azt az elnöki rendeletet, amelynek nyomán a közösségi oldalak elméletben perelhetővé válnak a rajtuk közzétett bármely tartalom, így akár egy hozzászólás miatt is. Az amerikai elnökválasztás előtt rájuk nehezedő, egyre erőteljesebb nyomást a Facebook azzal igyekezett enyhíteni, hogy létrehoztak egy független felügyelőbiztosságot, amely a moderációs kérdésekről fog dönteni, és a határozatai kötelező érvényűek a Facebookra nézve.

(Borítókép: Facebook)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Példátlan összefogásra készülnek a világ legnagyobb technológiai cégei a küszöbön álló európai és amerikai választások előtt
Példátlan összefogásra készülnek a világ legnagyobb technológiai cégei a küszöbön álló európai és amerikai választások előtt
A többek között a Meta, a Google, a Microsoft és az Amazon által is aláírt egyezmény azt hivatott megelőzni, hogy a mesterséges intelligenciát a választók félrevezetésére használják fel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.