Traktorokat törtek fel, de lehet, hogy ez jó hír

2022 / 08 / 16 / Pőcze Balázs
Traktorokat törtek fel, de lehet, hogy ez jó hír
A DefCon biztonságtechnológiai konferencián egy hekker bemutatta, hogy hogyan tudja átvenni az irányítást John Deere traktorok fölött, két érintőképernyő feltörésével. A célja, hogy rámutasson a mezőgazdasági technológia biztonsági hiányosságaira, valamint a házi javíthatóság fontosságára.

A Wiredön olvasható hír szerint az ausztrál Sick Codes tavaly már készített egy bemutatót a traktorok interfészeinek és operációs rendszereinek hibáiról. Ezt követően több cég, így a John Deere is javította a hiányosságok egy részét. Többen azonban kritizálták a férfit, mert szerintük árt az eszközeiknek, ezért idén úgy döntött, hogy inkább segíteni próbál a javíthatóságért küzdő mozgalom, vagyis a "right to repair movement" tagjainak. Ez a téma a világ több pontján vált kiemelt kérdéssé az elmúlt években, javarészt a környezetszennyezés és az ellátási láncok akadozása miatt.

Amint arról a Rakétán is beszámoltunk, az EU-ban címkézési rendszert dolgoznak ki, hogy elsőre lássuk, hogy egy adott kütyü mennyire könnyen szervizelhető, míg Amerikában elnöki rendelet született a kérdésben. Emellett például Massachusets államban egy népszavazás után törvény írja elő, hogy az autókban rögzített információkhoz bármely szerviz hozzá kell tudjon férni, míg az Apple, majd később a Samsung is külön szervizkészletet dobott piacra a független szervizeknek.

A mezőgazdaságban régóta jellemző volt a termelési eszközök házi javítása, ám az, hogy manapság már szinte mindenben van egy számítógép, a villanykörtétől a termosztátokig, nem segített a helyzeten.

A John Deere technológiai vezetője korábban egy podcastnek nyilatkozva kiemelte: már több a fejlesztő a cégnél, mint a gépészmérnök. A hekker, Sick Codes ezért azt mondja: "szabadítsuk fel a traktorainkat", vagyis "a gazdák legyenek képesek megjavítani az eszközeiket, amikor elromlanak, és ebbe már beletartozik az is, hogy a szoftvert helyrehozhassák, illetve döntéseket hozhassanak azzal kapcsolatban".

A férfi két elterjedt John Deere érintőképernyőt, a 2630-ast és a 4240-est szemelte ki, és hónapok munkájával elérte, hogy kikerülje a hivatalos szervizek azonosítására szolgáló rendszert. Ekkor észrevette, hogy másfél gigabájtnyi adat segíti a kiválasztott partnereket abban, hogy azonosítsák a gép hibáit. Ezeknek a segítségével Sick Codes végül teljesen át tudta venni az irányítást a rendszer fölött. Most pedig várja a cég válaszát, különösen, hogy idén tavasszal azt ígérték, hogy egyszerűsíteni és lazítani fognak a javíthatósággal kapcsolatos szabályaikon.

(Fotó: John Deere)

Robottraktorok és agrárdrónok kezelhetik a mezőgazdaság problémáit A termőterületek állapotát felmérő, stratégiát alkotó, majd a munkát emberi beavatkozás nélkül elvégző gépek óriási segítséget jelenthetnek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.