Tucatnyi új robottal szereli fel raktárait az Amazon

2022 / 06 / 24 / Palotai Nándor
Tucatnyi új robottal szereli fel raktárait az Amazon
A vállalat egyúttal megalkotta az első teljesen autonóm, minden emberi segítség nélkül dolgozó raktáros robotját is.

Az alapvetően e-kereskedelemmel foglalkozó nemzetközi vállalat, az Amazon már régóta fejleszt különböző robotokat. Az első raktárakba szánt darabokat már körülbelül tíz éve, hogy bemutatták, és azóta is időről-időre felbukkannak újabb verziók, napjainkban pedig a cégóriás már elkezdte a drónokkal való házhoz szállítás tesztelését is. Az Amazon a közelmúltban egy újabb adag robotikai fejlesztéséről rántotta le a leplet, melyek a cég raktáraiban dolgozókat hivatottak segíteni – jelent meg az IEEE Spectrum oldalán.

Az Amazon első teljesen autonóm robotja, a Proteus

Körülbelül tíz éve, hogy az Amazon felvásárolta a Kiva Systems-t, mely egy raktárak automatizálásával foglalkozó startup volt, és már akkor rendelkezett egy megbízhatóan működő, guruló szállítórobot típusával. Az Amazon pár napja, videón bemutatott robotja kísértetiesen hasonlít a Kiva Systems tíz évvel ezelőtti robotjaira, kinézetében és működésében egyaránt. A Proteus névre keresztelt robot kamerákkal, illetve LIDAR segítségével érzékeli a külvilágot, az Amazon GoCart névre keresztelt, nagyobb áruk mozgatására szolgáló guruló polcainak mozgatásában pedig mesterséges intelligencia segíti.

Az új csomagszortírozó robot, a Cardinal

A csomagok válogatásakor sokszor ugyanazt a mozdulatsort kell megismételni, ami sok-sok emelést, illetve ezzel együtt csípőből elfordulást is jelent. Ezen mozdulatok jelentős terhet rónak a dolgozók hátára és derekára, és számtalan munkahelyi sérülés okozói is egyben, így célszerű volt az ilyen mozdulatokat igénylő munkafázisokat valamilyen módon automatizálni. Erre hozták láétre az Amazon fejlesztői a Cardinal robotot, mely a futószalagok mellől mesterséges intelligencia segítségével válogatja szét, és helyezi a megfelelő helyre a csomagokat. A prototípus körülbelül 22kg súlyú csomagokat tud mozgatni. Az előzetes tervek szerint a végleges verzió 2023-tól állhat szolgálatba az Amazon raktáraiban.

A robotizált tárolórekesz-elosztóközpont

Az Amazon a fentebb bemutatott robotokon túl egy egész automata rendszert is létrehozott, amely a a kisebb áruk mozgatására való konténereket segít elpakolni a megfelelő helyre, pontosabban a fentebb már bemutatott Proteus robotok által mozgatott nagyobb kocsikról pakolja át a rekeszeket kisebb, agilisebb robotokra.

Az Amazon robotikával és különböző technológiákkal való kíséretezése itt még közel sem áll meg: a vállalat kifejlesztett már házőrző drónt, illetve kiveszi a részét egy önműködő robottaxi fejlesztésében is, ezen felül az okosotthonok lelkeként szolgáló Alexa egy különleges verziója a NASA Artemis-misziójának keretei között még akár a Holdra is eljuthat.

(Fotó: Amazon)

Az Amazon hangasszisztense azt mondta egy tízéves lánynak, hogy nyúljon a konnektorba Alexa a weben találta az életveszélyes "kihívást", de szerencsére jelen volt a kislány édesanyja.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
1 éves ROADSTER előfizetés + Renoir – A Festő és Modelljei kiállítás páros belépőjegy: 12 990 Ft
Válassz egyet a ROADSTER magazin szuper előfizetési ajánlatai közül!
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
Ez a sziget majdnem egy hónapig kizárólag víz- és szélenergiából tartotta fent magát
A Kanári-szigetek legkisebbike rekordot állított fel azzal, hogy 28 egymást követő napon keresztül csak szél- és vízenergiát használt.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.