Tucatnyi új robottal szereli fel raktárait az Amazon

2022 / 06 / 24 / Palotai Nándor
Tucatnyi új robottal szereli fel raktárait az Amazon
A vállalat egyúttal megalkotta az első teljesen autonóm, minden emberi segítség nélkül dolgozó raktáros robotját is.

Az alapvetően e-kereskedelemmel foglalkozó nemzetközi vállalat, az Amazon már régóta fejleszt különböző robotokat. Az első raktárakba szánt darabokat már körülbelül tíz éve, hogy bemutatták, és azóta is időről-időre felbukkannak újabb verziók, napjainkban pedig a cégóriás már elkezdte a drónokkal való házhoz szállítás tesztelését is. Az Amazon a közelmúltban egy újabb adag robotikai fejlesztéséről rántotta le a leplet, melyek a cég raktáraiban dolgozókat hivatottak segíteni – jelent meg az IEEE Spectrum oldalán.

Az Amazon első teljesen autonóm robotja, a Proteus

Körülbelül tíz éve, hogy az Amazon felvásárolta a Kiva Systems-t, mely egy raktárak automatizálásával foglalkozó startup volt, és már akkor rendelkezett egy megbízhatóan működő, guruló szállítórobot típusával. Az Amazon pár napja, videón bemutatott robotja kísértetiesen hasonlít a Kiva Systems tíz évvel ezelőtti robotjaira, kinézetében és működésében egyaránt. A Proteus névre keresztelt robot kamerákkal, illetve LIDAR segítségével érzékeli a külvilágot, az Amazon GoCart névre keresztelt, nagyobb áruk mozgatására szolgáló guruló polcainak mozgatásában pedig mesterséges intelligencia segíti.

Az új csomagszortírozó robot, a Cardinal

A csomagok válogatásakor sokszor ugyanazt a mozdulatsort kell megismételni, ami sok-sok emelést, illetve ezzel együtt csípőből elfordulást is jelent. Ezen mozdulatok jelentős terhet rónak a dolgozók hátára és derekára, és számtalan munkahelyi sérülés okozói is egyben, így célszerű volt az ilyen mozdulatokat igénylő munkafázisokat valamilyen módon automatizálni. Erre hozták láétre az Amazon fejlesztői a Cardinal robotot, mely a futószalagok mellől mesterséges intelligencia segítségével válogatja szét, és helyezi a megfelelő helyre a csomagokat. A prototípus körülbelül 22kg súlyú csomagokat tud mozgatni. Az előzetes tervek szerint a végleges verzió 2023-tól állhat szolgálatba az Amazon raktáraiban.

A robotizált tárolórekesz-elosztóközpont

Az Amazon a fentebb bemutatott robotokon túl egy egész automata rendszert is létrehozott, amely a a kisebb áruk mozgatására való konténereket segít elpakolni a megfelelő helyre, pontosabban a fentebb már bemutatott Proteus robotok által mozgatott nagyobb kocsikról pakolja át a rekeszeket kisebb, agilisebb robotokra.

Az Amazon robotikával és különböző technológiákkal való kíséretezése itt még közel sem áll meg: a vállalat kifejlesztett már házőrző drónt, illetve kiveszi a részét egy önműködő robottaxi fejlesztésében is, ezen felül az okosotthonok lelkeként szolgáló Alexa egy különleges verziója a NASA Artemis-misziójának keretei között még akár a Holdra is eljuthat.

(Fotó: Amazon)

Az Amazon hangasszisztense azt mondta egy tízéves lánynak, hogy nyúljon a konnektorba Alexa a weben találta az életveszélyes "kihívást", de szerencsére jelen volt a kislány édesanyja.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.