Túl van az első éles tesztjén a kínai hyperloop

2022 / 10 / 22 / Bobák Áron
Túl van az első éles tesztjén a kínai hyperloop
Lehet, hogy Kína beelőzi a világot az Elon Musk által ismertté tett technológiával?

A China Daily a napokban arról számolt be, hogy Kína északi részén végrehajtották az első szisztematikus tesztet a Kínai Északi Egyetem és a Kínai Repülőgéptudományi- és Ipari Vállalatának Harmadik Kutatóintézete által épített két kilométer hosszú tesztpályán. A cikk szerint a világon ez volt az első teljes körű teszt a hyperlooppal, bár az nem világos, hogy a Datong közelében végrehajtott kísérlet miben különbözött azoktól a korábbi tesztektől, amelyeket a Virgin Hyperloop hajtott végre a Las Vegas mellett felépített tesztpályán.

A beszámoló szerint a teszt során a mágneses levitációval működő jármű mintegy 130 km/h-s sebességre gyorsult a két kilométeres szakaszon, amelynek építését tavaly májusban kezdték meg. Bár ez még jócskán elmarad a Musk által vizionált, 1200 km/h feletti sebességtől, elképzelhető, hogy már erre sem kell sokat várni, ugyanis a projekt következő szakaszában egy jóval hosszabb, 60 kilométeres csövet fognak felépíteni, amiben már az 1000 km/h feletti sebességet is elérhetik a járművek.

Bár a Wikipedia szerint az alapkoncepció már évszázadokkal korábban megszületett, a mai hyperloop működési elvét Elon Musk dolgozta ki a 2010-es évek elején: a SpaceX és a Tesla vezére 2012-ben egy olyan "vonat" ötletét vetette fel, amely légritkított csőben közlekedik, és a mágneses levitáció segítségével a pálya felett lebeg, így a súrlódási és a légellenállás kiiktatásával valószínűtlenül magas sebességet képes elérni.

Az ötletről az elmúlt években számos szakértő leírta, hogy miért nem fog soha megvalósulni, eközben viszont Kanada és Kína is elkezdte fejleszteni a saját hyperloopját, alig néhány napja pedig az is kiderült, hogy hamarosan Európában is megkezdik az első tesztpálya építését.

(Fotó: The Third Research Institute of China Aerospace Science and Industry Corp)

Elon Musk cége, a The Boring Company is Hyperloopot fog építeni A Hyperloop ötletét eredetileg Elon Musk kezdte népszerűsíteni 2013-ban, aki már korábban megjelent technológiákra alapozta a légritkított csőben száguldó vonatjának terveit, de a koncepció megvalósítását inkább másokra bízta volna. Egy újabb bejelentés szerint azonban a The Boring Company is belekezd a saját Hyperloop megépítésébe.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
Elon Musk ismét arra utalt, hogy a Tesla repülő autót épít
"Olyasmit készítünk, ami már nem is igazán autó" - mondta Musk a napokban az új Tesla Roadsterről, amit a tervek szerint még idén bemutatnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.