1000 km/h-nál is gyorsabban fog közlekedni a kanadai szupervonat

2022 / 07 / 25 / Bobák Áron
1000 km/h-nál is gyorsabban fog közlekedni a kanadai szupervonat
A leginkább Elon Musk Hyperloopjára emlékeztető FluxJet a készítői szerint a "vasút és a repülőgépek keveréke" lesz.

A torontói székhelyű TransPod július 22-én mutatta be annak a járműnek a kicsinyített prototípusát, ami állításuk szerint gyökeresen meg fogja változtatni a személyszállítást és a szárazföldi szállítmányozást, jóval olcsóbbá és gyorsabbá téve a távoli városok közötti közlekedést. "A hajtástechnológiában és a fosszilis tüzelőanyagoktól mentes tiszta energiarendszerekben bekövetkezett úttörő újításokat használó FluxJet egy teljesen elektromos jármű, amely hibrid átmenetet képez a vonatok és a repülőgépek között" - szól a cég sajtóközleménye.

Bár magával a technológia működési mechanizmusával kapcsolatban a TransPod igencsak szűkszavú, ám egy 2017-ben megjelent tanulmány alapján a FluxJet gyakorlatilag ugyanazt a koncepciót alkalmazza, mint az Elon Musk által 2012-ben megálmodott Hyperloop, amelynek megvalósításán azóta már több cég is dolgozik. A TransPod társalapítója, Ryan Janzen által jegyzett tanulmány alapján a FluxJet egy légritkított csőben közlekedő jármű lenne, amely a mágneses levitáció segítségével lebegne a vákuumközeli környezetben, így érve el a villámgyors, akár 1000 km/h-nál is gyorsabb végsebességet. A cég szerint a FluxJet legnagyobb előnye, hogy a repülőgépeknél gyorsabb és olcsóbb utazást tesz lehetővé: számításaik szerint a jegyek mintegy 44 százalékkal fognak kevesebbe kerülni, mintha repülővel utaznánk, miközben évente 636 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe.

A FluxJetről emellett annyit lehet tudni, hogy kizárólag a TransPod által épített vonalakon fog közlekedni, amelyek közül az első a tervek szerint Calgaryt fogja összekötni Edmontonnal. A mintegy 300 kilométer hosszú vonal tervezése egyelőre a kezdeti fázisban tart, de ha a projekt sikeres lesz, akkor a TransPod a jövőben globálisan is elkezdhet terjeszkedni.

(Borítókép: TransPod)

A világ leggyorsabb vonata 600 km/h-s sebességgel fogja szállítani az utasokat A mágneses levitációval működő kínai szupervonat elméletben mindössze 3,5 óra alatt teszi majd meg a Peking és Sanghaj közötti távolságot.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Már repülhet is a fúziós űrhajtómű
Felével növeli meg a tolóerőt ez a régi-új technológia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.