Nem engedték be a koronavírus után nyomozó WHO-csapatot Kínába

2021 / 01 / 06 / Felkai Ádám
Nem engedték be a koronavírus után nyomozó WHO-csapatot Kínába
Januárban az Egészségügyi Világszervezet egy tízfős csapatot küldött volna Kínába, akik Vuhanban, Hupej tartomány székhelyén vizsgálódtak volna.

Az eddigi feltételezések szerint ugyanis a Covid19-járvány Vuhanból indult 2019-ben egy helyi piacról. A WHO közleménye szerint a vízummal akadtak problémák, de ez nem teljesen egyezik azzal, amivel Kína magyarázza az esetet – írja a BBC. Az ázsiai ország szerint ugyanis egyelőre még a látogatás részleteinek (ebbe beleértve a pontos dátumokat is) az egyeztetése folyik. Amennyiben azonban ez tényleg így van, akkor kérdés, hogy a WHO két tisztviselője miért indult egyáltalán útnak. Egyébként már eleve nem volt könnyű megszervezni a vizsgálatot, erre a WHO és Kína között több hónapon át tartó tárgyalások után került volna sor. Minderről részletesebben a lentebbi cikkünkben írtunk:

Január elején indul Vuhanba a WHO nyomozócsapata, hogy fényt derítsenek a vírus eredetére Már majdnem tizenkét hónap telt el a járvány kezdete óta, de a szakértők szerint még nem késő elkezdeni a helyi vizsgálatokat. A tíz fős nemzetközi csapat a kínai szervezetek által eddig elvégzett kutatásokra is támaszkodik, a munkát pedig a Huanan piacon, a járvány epicentrumában kezdik.

A WHO vezetője, Tedros Adhanom Ghebreyesu, csalódottságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Kína még nem véglegesítette a beutazási engedélyeket, pedig ketten a csapatból már úton voltak, míg a többiek számára az utolsó pillanatban derült ki, hogy nem fognak tudni beutazni az országba. A szervezet vezetője kedden úgy nyilatkozott, hogy megnyugtatták arról, hogy Kína felpörgeti a belső eljárását. Tedros Adhanom Ghebreyesu hozzátette azt is, hogy felvette a kapcsolatot magas rangú kínai hivatalnokokkal, és hangsúlyozta a számukra, hogy ez a kiküldetés prioritást élvez a WHO-nál.

A kínai külügyminisztérium szóvivője úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy valószínűleg félreértés történhetett, amibe nem kell túl sokat beleképzelni. A szóvivő szerint a kínai hatóságok szorosan együttműködnek a WHO-val, ám a világban több helyen is ismét kitört a járvány, és ezért több ország, valamint régió a terjedés megállítására koncentrál, és Kína is ezzel van elfoglalva. Ettől független Kína még támogatja a nemzetközi együttműködést, de a szóvivő tudomása szerint egyelőre még folyik a részletek, köztük a dátumok egyeztetése.

A két illető, akiket visszafordítottak még kedden indultak útnak, az egyikük pedig Mike Ryan, a szervezet vészhelyzeti vezetője, aki egy harmadik országban tudta meg, hogy nem utazhat be Kínába, és haza kell térnie. A tízfős csapat egyébként a SARS-CoV-2 vírus állati eredetét vizsgálná, valamint azt, hogy a kórokozó miként terjedt át először az emberre. Kezdetben erre a vuhani piacot jelölték meg pontos helyszínként, de több szakértő is úgy véli mára, hogy a piac inkább csak gócpont lehetett, de a vírus nem itt terjedt át először egy állatról az emberre. Pár kutatás alapján ez a koronavírus, amely embereket is képes fertőzni, már évtizedek óta terjedt a denevérek közt, de azt sem tudni, hogy milyen köztes állat vitte ezt be végül az emberi populációba.

(Címlapkép/nyitókép: wikimedia commons/United States Mission Geneva)

További cikkek a Rakétán:

Igencsak furcsa teória kezdett el terjedni a koronavírus-vakcináról A koronavírus terjedése óta már nem először boronálják össze a járványt az 5G-technológiával, ám a legújabb elméletet nem orvosok cáfolták meg, hanem zenészek.

Angliában mutálódott a Covid-19 vírus, mit kell tudni az új törzsről és a mutációkról? A vírusok folyamatosan mutálódnak, és új törzsekké fejlődnek, különösen akkor, ha olyan nagy számú embert fertőznek meg, mint a covid-19 koronavírus, hiszen az emberi test számukra fejlődési környezet. Annak eldöntésénél, hogy a vírus mutációja avagy egy új törzs fontos-e, a szakértők általában azt kérdezik: megváltozott a vírus viselkedése?

Új, létező koronavírusgyógyszer-jelölteket találhattak a kínai mélytanulási algoritmusok Egy számítógépes gyógyszerszűrési stratégia laboratóriumi kísérletekkel kombinálva azt sugallja, hogy a pralatrexát, egy eredetileg a limfóma kezelésére kifejlesztett kemoterápiás gyógyszer potenciálisan felhasználható a Covid-19 kezelésére is.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.