Új fejezet nyílik a Google, az Instagram és a TikTok közös történetében

2021 / 01 / 13 / Perei Dóra
Új fejezet nyílik a Google, az Instagram és a TikTok közös történetében
Ha valaki, akkor a Google nem engedheti meg magának a lemaradást, ennek érdekében folyamatosan fejleszti többek között keresőfunkcióit is. Ezúttal nemrégiben arról adtak hírt, hogy a videós találatok kiemelése során már nemcsak a YouTube-ot és pár kisebb videós platformot, hanem más népszerű szolgáltatásokat is támogatnak. A továbbiakban így már az Instagram és a TikTok videós tartalmait is áthúzzák.

Legtöbben bizonyára már belefutottak abba, hogy ha egy olyan témára keresnek, amihez szorosan kapcsolódik egy-egy videós találat, akkor azt a Google automatikusan kiemeli találati listájának elején. Ahogy valószínűleg arra is felfigyeltek már a felhasználók, hogy ezek a videós találatok jellemzően YouTube-tartalmakra mutatnak. A dolog hátterében ugyanakkor szó sincs arról, hogy a vállalat direkt hátrányban részesít bizonyos szolgáltatásokat, éppen ezért bővítette az általa támogatott platformok körét.

Versenyre kelhet valaha az Apple keresőmotorja a Google rendszerével? Egyes elemzők szerint a keresőóriás vezető szerepe nem tarthat örökké, az Apple kezében ugyanis van valami, amire a Google nem szentelt elég figyelmet, amikor anno kitalálta üzletpolitikáját.

Ami ésszerű döntésnek tűnik tekintve, hogy akár a TikTokot, akár az Instagramot nézzük, manapság már ezeken is rengeteg videós tartalommal találkozhatunk, bár azok témában és hosszban többnyire eltérnek a YouTube-os felvételektől. A TikTok inkább a rövid videókra fókuszál, az Instagramon pedig vegyesen előfordulnak hosszabb és rövidebb változatok.

Ami viszont sokkal lényegesebb, hogy mindkét szolgáltatást napi szinten több száz millióan használják.

A jövőben tehát valahányszor olyan dolgot keresünk, amihez a Google algoritmusa TikTok vagy Instagram tartalmat is köthet, akkor azokat is kiemeli a YouTube és más platformokról származó felvételekkel együtt. Megnyitásukkor pedig a böngésző rögtön az adott applikációt is megnyithatja a kényelmesebb tartalomfogyasztás és minőségibb felhasználói élmény érdekében.

"Mi teremtettük meg a Google-t. De ez már nem az a cég, aminek dolgozni akarunk” Az elmúlt időszak történései egyre-másra arra engednek következtetni, hogy a Goggle „Don't be evil”, avagy "Ne légy gonosz!" mottója mára semmivé foszlott, ez pedig szakszervezet-alapításra ösztönözte a cég munkatársait. Korábban még nem volt példa hasonlóra a vezető technológiai vállalatoknál, remélhetőleg a dolgozók idővel elérik, ami a törvényhozóknak nem sikerült.

Bár a funkció jelenleg tesztelés alatt áll, emiatt még nem mindenkinél működik, de valószínűleg belátható időn belül mindannyian találkozhatunk vele. Ennek köszönhetően a keresőóriás a TikTokot és az Instagramot is népszerűsíti videós szempontból. Annak pedig természetesen nem áll fenn a veszélye, hogy emiatt elvándorolna a YouTube közönsége, hiszen a szolgáltatások olyannyira különbözőek, hogy nincs igazán nagy átfedés közöttük. Egyesek szerint a Google azért léphette ezt meg, hogy elkerüljön egy esetleges trösztellenes vizsgálatot. A cég ugyanis igyekszik pozitív fényben feltünteti magát a hatóságok előtt. Persze az is igaz, hogy egy ekkora vállalat esetén (a szerteágazó érdekek miatt) akarva-akaratlanul is keresztbe tehet riválisainak. A videós anyagoknál ugyanakkor nem valószínű, hogy szándékosan szorították háttérbe az Instagram és TikTok videókat, egyszerűen csak korábban nem merült még fel ennek az ötlete.

További cikkek a Rakétán:

A TikTok azért sikeres, mert a mesterséges intelligencia dönti el helyettünk, mit láthatunk A TikTok sikere önmagában is érdekes, ám ez a siker túlmutat egyetlen applikáción, és idővel nem csak a tartalomfogyasztást, a kultúrát, hanem mindent meg fog változtatni. Azt is, ahogy az ember döntési szabadságáról gondolkozunk.

Az Instagram nem csak az influenszereknek kedvez, álláskeresésre is használható Alapesetben talán eszünkbe sem jutna munkakereső eszközként gondolni az Instára, vagy mondjuk a hashtagekre, pedig alighanem megérne egy próbát.

Érdekel, hogy mit tudnak rólad a tech cégek? Ennek az oldalnak a segítségével könnyedén kiderítheted GDPR ide vagy oda, a gyakorlatban néha még az európai felhasználóknak is nehézkes hozzáférniük a róluk tárolt adatokhoz. Ebben segít a JustGetMyData nevű weboldal.

(Fotó: Pxhere)


Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
Ebben a videóban egyenesen berepülünk egy fúziós reaktor belsejébe
A videó nem csak látványos, hanem pontos, koherens és reális is – avagy: igen, így működik belülről egy tokamak.
Porszívólábú robotkutya tisztítja a strandokat
A VERO névre keresztelt robot két mélységérzékelő kamera valamint egy úgynevezett konvolúciós neurális hálózat segítségével képes azonosítani az eldobált cigarettacsikkeket, majd a hátára szerelt porszívót bekapcsolva felporszívózni azokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.