Új fotók a gigantikus méretű, félig kész Spacex Super Heavy gyorsítórakétáról

2021 / 02 / 27 / Justin Viktor
Új fotók a gigantikus méretű, félig kész Spacex Super Heavy gyorsítórakétáról
A texasi Boca Chicaban található tesztelő létesítményéből származó új drónfelvételek szerint a SpaceX halad a Super Heavy rakétahajtómű első prototípusának felépítésével. A becslések szerint a prototípus már nagyjából félig elkészülhetett. Az űrhajó mérete nagynak hatalmasnak ígérkezik.

Gigantikus rakéta

A gigantikus, 77 méteres gyorsítórakéta célja, hogy a SpaceX Starship nevű űrhajóját végül pályára állítsa. A csillaghajó és a gyorsítórakéta együtt majdnem 122 méter magas lesz, majdnem 100 méterrel magasabb, mint a New-Yorki Szabadság-szobor.

A világ legmagasabb, legnehezebb és legerősebb folyékony üzemanyagú rakétájának számító Super Heavy várhatóan körülbelül 3700 tonna súlyú lesz, üzemanyaggal teljesen feltöltve, és körülbelül 73,500 kilonewton tolóerőt termel felszálláskor. A Starship, a SpaceX újrafelhasználható felső szakasza és 40 százalékkal rövidebb, mint a Super Heavy, és kevesebb, mint negyedannyi Raptor motorral rendelkezik, tolóereje pedig megegyezik a Falcon 9 első fokozatának tolóerejével.

A NASA SpaceFlight által kapott fotók masszív hengeres szerkezetet mutatnak, mely rozsdamentes acélból készült. A befejezett gyorsítórakéta körülbelül 30 Raptor motort fogadhat majd be, ami egy Falcon 9 rakéta tolóerejének tízszeresét adja le. A Teslarati szerint teljes teljesítményen működtetve a valaha gyártott legerősebb gyorsítórakétájává válhat.

A tesztrepülések előtt a Super Heavy prototípusoknak valószínűleg kriogén üzemanyag-tesztet is kell majd végezniük, akárcsak a Starship esetében.

A SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk tavaly decemberben erősítette meg, hogy a vállalat Super Heavy gyorsítórakéta korai prototípusai alacsony magasságban végrehajtott teszteken esnek át néhány hónap alatt. A dolog ismerős lehet a Starship-tesztjeiből, de annak prototípusai sajnos folyamatosan felrobbannak.

(Forrás: Teslarati Kép: Tesla)

Ez is érdekelhet:

Újabb sikeres kilövés, újabb robbanás - a SpaceX ismét tesztelte a Mars-rakéta prototípusát A SpaceX az SN8 után az SN9-et is megröptette, a kilövés pedig majdnem ugyanúgy zajlott, mint decemberben: a Starship prototípusa problémamentesen elérte a kitűzött, 12,5 kilométeres magasságot, majd leszállás közben felrobbant.

A SpaceX földgázt keresne Texasban Elon Musktól nem idegenek a váratlan üzleti fordulatok, de a SpaceX-től talán mégis elsősorban az űr kutatásával és az abban alkalmazott technológiával kapcsolatos híreket várnánk. A vállalat most mégis meglepő bejelentést tett, azt tervezik, hogy földgázt keresnek Texas államban.

A SpaceX megkezdi a privát űrutazás új korszakát, és egy szerencsés jegyet is nyerhet az első járatra Jared Isaacmannak valahogy sikerült kibérelnie a SpaceX-től egy űrhajót, amivel októberben harmadmagával egy több napos túrát fog tenni a Föld körül. Ez lesz az első olyan űrutazás, amelynek egyik résztvevője sem hivatásos űrhajós.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
A teljes emberi öntudat talán egy fekete lyukra vezethető vissza
Mi történik, ha Charles Darwin evolúcióelméletét kozmikus (vagy annál is hatalmasabb) léptékben, lényegében magára az univerzumra alkalmazzuk? – Nos, akkor az alapvető kérdéseinkre születnek őrült válaszok, valamint elképesztő következtetések az univerzumunk természetéről.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.