Új, meglepő eredmények a teljesen egészségesnek gondolt kávézás hatásairól

2021 / 07 / 28 / Justin Viktor
Új, meglepő eredmények a teljesen egészségesnek gondolt kávézás hatásairól
A kávézásról az elmúlt időben szinte csak jó dolgokat lehetett hallani, fő hatóanyaga a koffein pedig kifejezetten sikeresnek mondható karriert futott be a sport célú táplálék-kiegészítők világpiacán. Most azonban borongósabb hírek érkeztek a kutatóktól.

7 csésze kávé = demencia?

A túlzott kávéfogyasztást ugyanis közvetlenül összekapcsolták a demenciával. Amennyiben igazuk van, napi hat csészénél több kávé elfogyasztása már a demencia és a stroke veszélyével járhat.

A kávénak vannak ismert mellékhatásai, mivel minden szervezet eltérően reagál a koffeinre. A nem kívánt mellékhatások között szerepelhet például a rossz alvásminőség, a gyomor-bél zavar, fáradtság, fejfájás, izomgörcsök, kiszáradás és szorongás. A koffein diuretikus hatású is lehet, ha növeli a vese véráramát, és gátolja a nátrium és a víz újrafelszívódását. Az American Medical Association Council on Scientific Affairs (Amerikai orvosi szövetség tudományos ügyek tanácsa) szerint a koffein mérsékelt fogyasztásának valószínűleg nincs negatív hatása az egészségre, mindaddig, amíg a fogyasztók az egészséges táplálkozást és a fitnesz-életmódot betartják.

A Dél-Ausztráliai Egyetem tudóscsoportja a Brit Biobank adatbázisában található 17 702 önkéntes orvosi adatainak vizsgálatával elvégzett kutatásban megdöbbentő összefüggést fedeztek fel a napi hét vagy több csésze, azaz a túlzásba vitt kávéfogyasztás és a demencia kockázatának 53 százalékos emelkedése között. A kutatók eredményei szerint az erőteljes kávéfogyasztás fizikai változásokat okoz az agyban és más neurológiai betegségekkel is kapcsolatba hozható. 

"Az összes lehetséges kimenetelt figyelembe véve következetesen azt tapasztaltuk, hogy a magasabb kávéfogyasztás jelentősen összefügg az agy térfogatának csökkenésével."

A kávéban található koffein segíthet a zsírkészletek mozgósításában, lehetővé téve, hogy a zsírt használjuk fel elsődleges üzemanyag-forrásként. A zsír üzemanyagként történő felhasználásával lehetővé válik a test számára, hogy spóroljon glikogén tartalékával, amely az izmokban és a májban tárolt további kiegészítő energiaforrás. Az izom-glikogén-kimerülés késleltetésével a sporttevékenység meghosszabbítható, lehetővé téve a sportoló számára, hogy nehezebb, hosszabb, gyorsabb és több ismétlést hajtson végre az elfáradás előtt.

"Lényegében azonban a napi hatnál több csésze kávé elfogyasztása növeli a veszélyes agyi betegség kockázatát, például a demenciáét és az  agyvérzését" - írta Kitty Pham a Dél-Ausztráliai Egyetem idegtudósa, a tanulmány vezető szerzője. 

Ellentmondásos anyagok

A kávé kutatása szépen beleillik az olyan "furcsa" vagy "ellentmondásos" anyagok sorába, melyekről hol valamiféle kellemes és kifejezetten a jó egészséghez kapcsolható dolog derül ki, majd rögtön a következő alkalommal valami ártalmas és egészségtelen jellemző. Ezzel a kávé olyan illusztris társasághoz csatlakozhat, mint például a bor, a csokoládé vagy ha nem csak ételféleségről van szó, maga a főzés folyamata, a számítógép, a fogamzásgátló tabletta, és még hosszasan folytatni a sort. Olyan hosszasan, hogy létezik egy külön ennek a listának szentelt adatbázis és a hozzá kapcsolódó weboldal is, melyet ezen a linken keresztül lehet elérni.

Koffein

koffein metilxantin-származék (1,3,7-trimetil-xantin, C8H10N4O2), fehér, keserű ízű, kristályos vegyület. A szó eredete az abesszíniai Kaffa vidék neve, mely a kávécserje egyik őshazája. A koffein a kávé (1-1,5 százalék), tea (2-5 százalék) és kóladió (kb. 1,5 százalék) alkaloidja. Kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza.

Központi idegrendszert izgató hatását elsősorban az agykéregre és a nyúltagyi vagus- légző- és vazomotor centrumra fejti ki, emeli a légzőközpont CO2 érzékenységét és a légzési percvolument. Alacsony koncentrációban csökkenti a perifériás ellenállást az agyi erek növekvő ellenállásával szemben, elernyeszti a simaizmokat, különösen a bronchusokét. Az agyalapi vegetatív központok izgatása révén emeli a testhőmérsékletet, a mellékveséből adrenalint vesz el, fokozódik a vizeletkiválasztás, fokozza a gyomorban a sav- és pepszinszekréciót. A szíven közvetlen hatással növeli a szív frekvenciáját és a kontrakciók erejét. Az agyi erek tónus fokozódása az adenozin receptorok gátlásán, a cardiovascularis hatás, valamint a bronchiális izomzat elernyedése, a foszfodiészteráz gátlásán alapszik. A koffein úgy hat az adenozin receptorra, hogy kapcsolódik hozzá (elfoglalja az adenozin helyét) ezáltal az adenozin kevésbé tudja kifejteni nyugtató, álmosító hatását. A koffein közben hat a dopaminra is.

De vissza a kávéhoz

Frank Hu, a Harvard Egyetem TH Chan Közegészségügyi Iskolája Táplálkozási Tanszékének elnöke április 5-i cikkében, a Discover tudományos folyóiratban azt írta: "Az összesített bizonyíték elég meggyőző volt arra nézve, hogy a kávé inkább egészséges, sem mint káros az egészségügyi állapot szempontjából. A legtöbb ember számára a mérsékelt kávéfogyasztás beépíthető az egészséges étrendbe." 

Hu szerint a mérsékelt - napi körülbelül 2–5 csésze - kávéfogyasztás megóvhat bennünket a 2-es típusú cukorbetegségtől, a szívbetegségektől, a máj- és a béltraktus rákos megbetegedéseitől, a Parkinson-kórtól, sőt a depresszió is csak alacsonyabb valószínűséggel alakulhat ki. Mindent összevetve talán még az is kijelenthető szerinte, hogy a kávéfogyasztás csökkentheti a korai halálozás kockázatát.

A napi 7 csészétől demenciával és sztrókkal fenyegető tanulmány mindenesetre meggyőzően nagyszámú eset vizsgálatával zajlott, és a rendkívül nagy mennyiségű kávéfogyasztást vizsgálta.

A kávé

A kávé serkentő hatását állítólag egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel időszámításunk előtt 300-ban, mikor rájött, hogy ha a kecskék a piros kávétermést legelik, akkor jelentősen felélénkülnek. Ezt megneszelték a szerzetesek is, akik felfedezték, hogy a magok megpörkölve finom italt adnak. Egy másik legenda szerint Rhazes (852-932) arab orvos a kávét, a "quawa" élénkítő növényt orvosságként használta és írt is róla Al-Haiwi (A kontinens) című könyvében. Avicenna a középkori muszlim gondolkodás egyik úttörője i.sz. 1000 körül gyógyszerként használta a kávét. Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kávét először a XV. században Jemenben használták valószínűleg a szúfi szerzetesek, akik szintén nem vetették meg a különböző serkentő szereket. Innen terjedt aztán el és vált ismertté a társadalom más rétegei számára. A XVI. század első évtizedeiben már Szíriában és Egyiptomban is találkozhatunk vele.

A kávéfogyasztást 1511-ben Mekka uralkodói, 1633-ban IV. Murád oszmán szultán, majd 1675-ben Angliában II. Károly is betiltotta, ám ő a felháborodás miatt hamarosan újra engedélyezte azt. Magyarországra a XVII. században érkezett meg a "fekete leves".

"A napi tipikus kávéfogyasztás valahol egy és két normál csésze kávé között van. Természetesen - bár a mértékegység variábilis lehet - a napi pár csésze kávé általában rendben van. Ha azonban azt tapasztaljuk, hogy a kávéfogyasztásunk naponta több mint hat csésze felé halad, akkor itt az ideje, hogy újragondoljuk a következő italt - írta Elina Hyppönen a tanulmány vezető szerzője.

A kávéról tavaly Szász Máté az ELTE- TTK Biológia intézetének neurobiológusa is nyilatkozott a rakétának, aki 2002 óta foglalkozik sporttanácsadással és 2015-óta vesz részt elit élsportolók professzionális támogatásában. ”Sokan félnek a koffeintől, a hozzászokás káros mellékhatásaitól, de én nem ismerek ilyen, tudományosan kétséget kizáróan bebizonyított mellékhatást."

"Tisztázzuk is ezt számszerűen: a szer akkut toxikus dózisa 500mg, ami 6-7 presszó elfogyasztását jelenti egyszerre. Ezek után a tünetekre való tekintettel pánikroham szerű állapot várható, a túlfogyasztó azt képzelheti (pszichózis), hogy meghal, de nem hal meg, kórházi kezelés esetén “kisétáltatják vele“ a szer kiürüléséhez szükséges időtartamot”

- mondta el már tavaly a sportszakember, ami lényegében  "csészére" egybeesik a friss kutatás eredményeivel.

(Forrás: Futurism, Harvard Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A koffein igazi sport-csodaszer, ezeket kell tudnod a hatékonyabb használatához A koffeint régóta óta használjuk energiafokozóként, szerepe a sportban megkérdőjelezhetetlen. De pontosan hogyan érdemes használni? Tényleg segít egy csésze kávé vagy egy pohár eszpresszó? És mit nyerhetünk vele, ha egy időre letesszük a kávét?

A kávé iránti szeretet mögött rejlő tudomány A Berkeley Lab tudósa statisztikai alapon fejtette meg, hogyan hat egymásra a genetika és a környezet, formálva kávéfogyasztási szokásainkat.

A világ legjobb ötletei #7 - kávéscsészékbe ágyazott magvakból fák és vadvirágok nőnek Ahelyett, hogy kidobnánk a kávéscsészénket, hogy aztán a hulladéklerakóba kerüljön, miért is ne ültessük el, és nézzük, ahogy vadvirág vagy fa nő ki belőle.


Tényleg rémes hatása van az azték halálsípnak az emberi agyra
Tényleg rémes hatása van az azték halálsípnak az emberi agyra
Az agyi szkennelés szerint kifejezetten kísérteties hatással van a síp az emberi agyra, ami a leginkább az uncanny valley jelenségre hasonlít.
422 millió éve kifejlődött sejtből készítettek egy állatot
422 millió éve kifejlődött sejtből készítettek egy állatot
Olyan sejtből nyerték ki a gént, amely ősibb, mint maga az állati élet a Földön.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.