Új mélytengeri kábelek lefektetését tervezi a Facebook

2021 / 04 / 03 / Perei Dóra
Új mélytengeri kábelek lefektetését tervezi a Facebook
A Facebook legújabb ötletéről a Reuters hírügynökség számolt be: eszerint az Echo és Bifrost elnevezésű vezetékek Szingapúrt, Indonéziát és Észak-Amerikát kötnék össze.

Kevin Salvadori, a Facebook hálózati befektetésekért felelős vezetője szerint az új kábelek mintegy hetven százalékkal megemelhetnék a Csendes-Óceánt átszelő mélytengeri kábelek összkapacitását, a projekt tervezett költségvetéséről ugyanakkor nem közölt érdemleges információkat. Arról viszont igen, hogy ha minden az elképzeléseik szerint halad, akkor a Google-lel, valamint az indonéziai XL Axiata telekommunikációs szolgáltatóval közösen kiépített Echo kábelt 2023-ra, míg az indonéziai Telin és a szingapúri Keppel vállalatokkal együttműködésben kihúzott Bifrost 2024-re lefektetik, és munkába állítják. Ehhez persze mindenekelőtt szükségük van még a megfelelő engedélyekre, jóváhagyásokra az illetékes törvényhozóktól.

Szintén a Reuters írt arról, hogy a kábelekre egész Indonéziában nagy szükség lenne, egy tavalyi felmérés szerint ugyanis a kétszázhetvenmillió főt számláló lakosságnak mindössze hetvenhárom százaléka rendelkezik lakossági internetkapcsolattal, a többség ráadásul erre is mobilhálózaton keresztül kapcsolódik.

Szélessávú online kapcsolata alig tíz százalékuknak van.

A Facebook és az Alphabet mindemellett közös, Pacific Light Cable Network (PLCN) projektjének fejlesztését sem függesztette fel: az összesen tizenkétezer-nyolcszáz kilométernyi vezetéket magába foglaló hálózat az elképzelések szerint az USA-t Tajvannal, a Fülöp-szigetekkel, illetve Hong Konggal kötné össze, a Facebook közelmúltbeli bejelentése alapján azonban az utóbbi megvalósítása meghiúsul, mégpedig az Egyesült Államok kormányzatának nemzetbiztonsági aggodalmai miatt. Hasonló okokból - ahogy arról a BBC is beszámolt - a tavalyi évben az Amazon is keresztbe tett egy San Franciscót Hong Konggal összekötő mélytengeri kábeltervezetnek.

(A fotó illusztráció, forrása: nara.getarchive.net)

További cikkek a témában:

1,3 milliárd hamis profilt töröltek a Facebook moderátorai 2020 utolsó negyedévében Talán nem meglepő módon, az eltávolított tartalmak szinte kivétel nélkül pandémiával kapcsolatos konteók voltak.

Kábelek helyett tankerek szállítják el az energiát a világ legnagyobb szolár- és szél-projektjéből A 26 gigawatt csúcsteljesítményű (13 Paks!) hatalmas nap- és szélerőmű energiája ammónia formájában kerül exportra.

Egyedi módszerrel oldaná meg a Facebook a kiterjesztett valóság egyik legnagyobb problémáját A Facebook Reality Labs olyan karkötőn dolgozik, amivel ujjmozdulatokkal irányíthatnánk az okosszemüvegeket.

 


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Érkezik az alacsony szén-dioxid-kibocsátású cement Európába
Az ír Ecocem cementje 70%-kal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával jár a gyártó szerint és a segítségével a cementipar sokkal fenntarthatóbbá válhat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.