Új mélytengeri kábelek lefektetését tervezi a Facebook

2021 / 04 / 03 / Perei Dóra
Új mélytengeri kábelek lefektetését tervezi a Facebook
A Facebook legújabb ötletéről a Reuters hírügynökség számolt be: eszerint az Echo és Bifrost elnevezésű vezetékek Szingapúrt, Indonéziát és Észak-Amerikát kötnék össze.

Kevin Salvadori, a Facebook hálózati befektetésekért felelős vezetője szerint az új kábelek mintegy hetven százalékkal megemelhetnék a Csendes-Óceánt átszelő mélytengeri kábelek összkapacitását, a projekt tervezett költségvetéséről ugyanakkor nem közölt érdemleges információkat. Arról viszont igen, hogy ha minden az elképzeléseik szerint halad, akkor a Google-lel, valamint az indonéziai XL Axiata telekommunikációs szolgáltatóval közösen kiépített Echo kábelt 2023-ra, míg az indonéziai Telin és a szingapúri Keppel vállalatokkal együttműködésben kihúzott Bifrost 2024-re lefektetik, és munkába állítják. Ehhez persze mindenekelőtt szükségük van még a megfelelő engedélyekre, jóváhagyásokra az illetékes törvényhozóktól.

Szintén a Reuters írt arról, hogy a kábelekre egész Indonéziában nagy szükség lenne, egy tavalyi felmérés szerint ugyanis a kétszázhetvenmillió főt számláló lakosságnak mindössze hetvenhárom százaléka rendelkezik lakossági internetkapcsolattal, a többség ráadásul erre is mobilhálózaton keresztül kapcsolódik.

Szélessávú online kapcsolata alig tíz százalékuknak van.

A Facebook és az Alphabet mindemellett közös, Pacific Light Cable Network (PLCN) projektjének fejlesztését sem függesztette fel: az összesen tizenkétezer-nyolcszáz kilométernyi vezetéket magába foglaló hálózat az elképzelések szerint az USA-t Tajvannal, a Fülöp-szigetekkel, illetve Hong Konggal kötné össze, a Facebook közelmúltbeli bejelentése alapján azonban az utóbbi megvalósítása meghiúsul, mégpedig az Egyesült Államok kormányzatának nemzetbiztonsági aggodalmai miatt. Hasonló okokból - ahogy arról a BBC is beszámolt - a tavalyi évben az Amazon is keresztbe tett egy San Franciscót Hong Konggal összekötő mélytengeri kábeltervezetnek.

(A fotó illusztráció, forrása: nara.getarchive.net)

További cikkek a témában:

1,3 milliárd hamis profilt töröltek a Facebook moderátorai 2020 utolsó negyedévében Talán nem meglepő módon, az eltávolított tartalmak szinte kivétel nélkül pandémiával kapcsolatos konteók voltak.

Kábelek helyett tankerek szállítják el az energiát a világ legnagyobb szolár- és szél-projektjéből A 26 gigawatt csúcsteljesítményű (13 Paks!) hatalmas nap- és szélerőmű energiája ammónia formájában kerül exportra.

Egyedi módszerrel oldaná meg a Facebook a kiterjesztett valóság egyik legnagyobb problémáját A Facebook Reality Labs olyan karkötőn dolgozik, amivel ujjmozdulatokkal irányíthatnánk az okosszemüvegeket.

 


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Tizenhat év után újra járt egy lebénult nő és gondolatok útján írtak üzenetet Emmanuel Macronnak egy globális csúcstalálkozón
Fegyveres robotkutyák és deepfake-eket kreáló programok helyett a mesterséges intelligencia pozitív oldalát láthattuk egy nemzetközi rendezvényen.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.