Új mérések születtek a Föld belsejének hőmérsékletéről

2021 / 08 / 07 / Justin Viktor
Új mérések születtek a Föld belsejének hőmérsékletéről
A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói végezték el a méréseket az óceáni hátságok mentén, a víz alatti vulkanikus területeken. A területen állandó, 1350 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek, a legmelegebb hőpontoknál 1600 Celsius-fokkal.

Tengeri üveg

A méréseket vulkanikus úton a felszínre került tengeri üveg segítségével végezték, az elkészült térkép pedig abban segíthet, hogy pontosabb képet kapjunk a víz alatti vulkánokat működtető olvadási folyamatokról és arról, hogy ezek miképpen befolyásolják a lemeztektonikai mozgások ütemét.

"A hőáramlás és a lemeztektonika nagyon fontos folyamatok a Föld formálódásában. A hátságok láncolata mentén uralkodó hőmérséklet ismerete alapvető kritérium a bolygó hőtermelő működésének megértéséhez és ahhoz is, hogy megértsük miben különbözik a Föld más bolygóktól és hogyan képes az élet fenntartására. Ezeknek a dinamikáknak a megértése segíthet annak meghatározásában, hogyan alakultak ki és változtak a kontinensek a Földön  és mikor kezdődött a szubdukció (egy kéreglemez alábukása egy másik kéreglemez alá) és a lemeztektonika. Ezek mind kritikus jelentőségűek az összetett élet számára"" - mondta Stephanie Brown Krein, az MIT föld-, légkör- és bolygókutató karának munkatársa.

 

ReversePetrogen algoritmus

A friss méréseket úgy végezték el, hogy az új algoritmusba betáplálták a több mint 70 ezer kilométer hosszan húzódó víz alatti vulkánrendszer mentén több évtized alatt gyűjtött több mint 13 500 kőzetminta adatait. Azért éppen az óceáni hátságok mentén gyűjtött kőzetek álltak a kutatás középpontjában, mivel ezek azok a régiók, ahol a tektonikai lemezek eltávolodnak egymástól a Föld köpenyéből kilökődő anyag hatására. Ezt a folyamatot szintén a felszín alatti hőmérséklet tartja mozgásban.

A Föld belső hőmérséklete kritikus szerepet játszott a bolygó ma ismert felszíni viszonyainak kialakításában, mélyen a felszín alatti hőmérsékleteket azonban nem vagyunk képesek közvetlenül megmérni. Krein tudóstársaival kifejlesztette a ReversePetrogen algoritmust, mellyel képesek visszakövetni időben egy kőzet kémiai történetét, azonosítani eredeti összetételét, és meghatározni azt a hőmérsékletet, melyen eredetileg megolvadt a felszín alatt, a köpenyben. 

A mérések eredményeit a Journal of Geophysical Research: Solid Earth című tudományos folyóiratban tették közzé, csatolva hozzá a Föld belsejének hőmérsékleti térképét az óceáni hátságok mentén.

(Forrás: MTI, MIT Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

A Theia protobolygó hatalmas darabjai itt lehetnek a lábunk alatt, a Föld mélyében A Theia egy feltételezett ősi bolygó a korai Naprendszerből, mely nagyjából 4,5 milliárd évvel ezelőtt összeütközhetett a korai Földdel, és talán nem porladt szét teljesen.

Ismeretlen Földközeli szupernóva robbanásra bukkantak ami egy ismert kihalási esemény okozója lehetett A Föld közelében körülbelül 2,5 millió évvel ezelőtt történt szupernóva robbanás nyomait a Müncheni egyetem kutatói fedezték fel. A novát minden valószínűség szerint kihalási esemény is követte.

A legöregebb vulkanikus kőzet a Földön idősebb, mint a bolygónk A Földön felfedezett legrégebbi kikristályosodott lávát a Szahara sivatagában találták meg kevesebb mint egy éve. Különös módon, sok millió évvel régebben keletkezett, mint maga a bolygó, melyen felfedezték.


 


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Hatalmas segélyforrást hoztak létre az ENSZ klímakonferenciáján
Nagy bejelentéssel indult az ENSZ klímakonferenciája, de a neheze még hátra van
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.