Új, szupergyors maglev vonat Kínából

2021 / 01 / 16 / Justin Viktor
Új, szupergyors maglev vonat Kínából
Kínai kutatók bemutattak egy új maglev vonat prototípust, amely 620 kilométer per óra sebességet képes elérni.

 

A vonatot a tesztpálya egy rövid szakaszán mutatták be, és a városok közötti gyors tranzitmegoldásnak szánják, mivel sebessége vetekszik egy sugárhajtású repülőgépével - számolt be róla a South China Morning Post. A vonat rendszerbe állítása még jelentős mennyiségű munkát kíván, de az új szupravezető technológiára támaszkodva gyorsabb, könnyebb és hatékonyabb maglev megoldás lehet mint az eddigiek.

"Késős keddek" helyett Kínában 600 km/h sebességgel közlekedő vasutat építenek E sorok írása közben az idei első hó okozta menetrendszerű Facebook-poszt cunami és vasúti, tömegközlekedési rendszereink nulla fok Celsius környékén várható abszolút lefagyása tematizálja kommunikációs tereinket. A korszellemnek engedve akár másik nevet is adhatnánk a hétköznapoknak: Hófehér hétfő, Késős kedd, Csúszós csütörtök. Vagy, akár le is szerelhetnénk a kerekeket és nem lenne ami csússzon.

A prototípust a délnyugati Jiaotong Egyetem tudósai készítették. A vonat körülbelül 620 km/h sebességet képes elérni és mire a vonat hat év múlva üzleti szempontból is értékelhető termékké válik, képes lesz elérni a 800 km/h sebességet is.

Bár a prototípus lenyűgözőnek tűnik, még nem kellett teljesítenie egyetlen valós körülmények között zajló tesztutat sem.

A hátralévő fejlesztési időt a szénszálakból készült vonat súlyának további csökkentésére fordítják, a cél egy olyan vonat kifejlesztése, amely könnyebb, mint társai, így az új vonalak, alagutak és hidak építésének költségei is csökkenhetnek.

A Jiaotong kutatói szerint miután elkészült, az új maglev vonat jelentős javulást jelent majd a hasonló Japánban és másutt Kínában futó járművekkel szemben. A ma alkalmazásban álló modelleknek fel kell gyorsulniuk, mielőtt lebeghetnének, az új prototípus azonban álló helyzetben is azonnal képes felemelkedni. 

(Forrás: SouthChinaMorningPost Kép: Xinhua/Liu Kun)

Ez is érdekelhet:

Nagy lépést tett a megvalósulás felé az Elon Musk által megálmodott Hyperloop A Virgin Hyperloop emberekkel tesztelte a légritkított csőben közlekedő kabint, ami sokak szerint új forradalmat hozhat a közlekedésben.

Nemsokára indul az első zéró-emissziós utasszállító vonat az Egyesült Államokban A Magyarországon is jól ismert  Stadler vállalat és a San Bernardino megyei Közlekedési Hatóság (SBCTA) aláírták az első hidrogénüzemű személyvonatra szóló szerződést az Egyesült Államokban.

A németek állami vasúttársasága hidrogénhajtású vonatot fejleszt A Siemens Mobility és a Deutsche Bahn közös projektjének célja a dízelvonatok lecserélése.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
Megjelent a legmikróbb mikromobilitási eszköz
De vajon sikerül-e forradalmasítania a sétálást a görcipőnek, ami készítői szerint olyan, mintha egy mozgó járdán haladnánk?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.