Újabb áldozatai vannak a chiphiánynak: BMW-k és iPadek

2021 / 11 / 09 / Pőcze Balázs
Újabb áldozatai vannak a chiphiánynak: BMW-k és iPadek
Miközben szakértők már évekre teszik, mire megszűnik a globális chiphiány, újabb és újabb vállalatok kerülnek fel az áldozatok közé. Most a BMW-k, illetve azoknak az érintőképernyői, illetve az Apple iPadek vannak soron.

Több BMW modellen nem lesznek érintőképernyők a közeljövőben - számolt be a The Verge. A tulajdonosoknak a gyártó ötszáz dollár (körülbelül százhatvanezer forint) bánatpénzt ígér, ha aláírnak egy nyomtatványt, mely szerint tudnak a hibáról és elfogadják azt. Emellett a 3-as, az X5-ös, X6-os és X7-es BMW-k egy része tolatóasszisztens nélkül érkezik majd. Mindennek a hátterében természetesen a globális chiphiány áll, amely több okra vezethető vissza: a világjárvány előtt, illetve annak az elején felvázolt pesszimista előrejelzésekre; a számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközök iránti, hirtelen megnövekedett keresletre; de például egy 2020-as gyártűzre is. Az igen összetett problémahalmazról korábban a The Verge főszerkesztője, Nilay Patel készített egy sok összefüggést feltáró interjút Willy Shih harvardi professzorral.

Az autóvásárlókat különösen érzékenyen érintik az ilyen fejlemények, hiszen, amint arra a hír is emlékeztet, az emberek java hosszú évekre vesz kocsit. Vagyis aki nem tudja kivárni a chiphiány végét, évekig fog inkább gombokat nyomogatni a BMW-jében, mint a képernyőn keresztül vezérelni a navigációt vagy a zenét. Persze ennél nagyobb áldozatokról is beszámoltak más márkák: a General Motors szeptember elején be kellett, hogy zárja több gyárát, miközben az autóik olyan megoldásai kerültek veszélybe, mint a start-stop automatika vagy a kéz nélkül használható vezetéstámogató rendszer.

Kannibálveszély

A világ egyik legnagyobb vállalatát, a rekordot rekordra halmozó Apple-t sem kíméli a chiphiány. A Gizmodo arról ír, hogy feleannyi iPadet gyárt csak a cég, hogy óvja a bevételeik szempontjából legfontosabb iPhone-eladásokat. Valószínűleg ezzel sem lesznek kint a vízből: állítólag 2022 februárjára éri csak utol az új iPhone-ok kínálata a keresletet. Tim Cook vezérigazgató korábban hatmilliárd dollárra becsülte a hiány okozta veszteséget, illetve elmaradt eladásokat.

És ugyan ez a konkrét eset megoldódni látszik az átszervezésekkel, az Ars Technicának nyilatkozó elemzők szerint nem negyedévekben kell mérni a chiphiány hátralevő részét. A Deloitte szakértője, Brandon Kulik szerint ugyan tíz évig valószínűleg nem fog tartani a helyzet, de évekig biztosan. A Wells Fargo bank szerint mindez akár 0,7 százalékponttal foghatja vissza az amerikai nemzeti össztermék növekedését.

(Borítókép: BMW)

További cikkek a témában:

Autógyárak állnak meg, késnek a kiszállítások a vevőkhöz, mert nincs elég autóipari chip Akár több évig tartó káoszt is okozhat az autóiparban a chiphiány.

A globális chiphiány az okostelefon-piacot is elérte Emiatt egyre több cég korlátozza termelését, és az árak is emelkedni kezdtek.  

A háztartási gépek piacát is utolérte a chiphiány Az autógyártók és az IT-szektor után már a legnagyobb háztartásigép-gyártók is bajban vannak, és képtelenek kiszolgálni a hűtők, mikrók és mosógépek iráni keresletet.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.