Újabb fordulat állt be a Twitterért vívott háborúban

2022 / 04 / 16 / Bobák Áron
Újabb fordulat állt be a Twitterért vívott háborúban
Az igazgatótanács keményen visszavágott Elon Musknak, amivel nagyon megnehezítették, hogy megszerezze a totális kontrollt a közösségi oldal felett.

Ahogy korábban írtunk róla, a Tesla tulajdonosa április elején jelentette be, hogy a közösségi oldal legnagyobb részvényesévé vált. Musk viszont nem elégedett meg a 9%-os részesedésével, és nemrég ajánlatot tett az összes részvény megvásárlására, amivel a Twitter kizárólagos tulajdonosává válna.

Elon Musk teljesen átveheti a hatalmat a Twitter felett Elon Musk április elején szerzett 9 százalékos részesedést a Twitterben, amivel azonnal a cég legnagyobb részvényesévé vált. Hétfőn azonban az is kiderült, hogy korábbi állításával ellentétben a milliárdos mégsem ül be a cég igazgatótanácsába, ami elemzők szerint arra utal, hogy Musk úgynevezett ellenséges felvásárlásra készül.

Musk ajánlata több, mint nagyvonalú, hiszen az ajánlat szerint 54,2 dollárért vásárolná meg a részvényeket, amelyek jelengeli árfolyamon mindössze 45 dollárt érnek. Ez azt jelenti, hogy összesen 43 milliárd dollárért venné meg a közösségi oldalt, ami még Musk 264 milliárd dollárra becsült vagyonához képest is tetemes összeg.

Az igazgatótanácsnak azonban nem tetszett a Musk által indított, ellenséges felvásárlási kísérlet, így aktiválták a shareholder rights plant, avagy a "méregpirulát". Ezt a konstrukciót éppen az ilyen helyzetekre találták ki, és a lényege, hogy az igazgatótanács lehetőséget ad a többi részvényesnek, hogy kedvezményes áron vásároljanak részvényeket, megnehezítve, hogy az eredeti ajánlattevő többségi részesedést szerezzen a cégben.

Musk korábban azzal indokolta döntését, hogy azzal a szólásszabadságot védelmezi. A milliárdos kijelentette, hogy a Twitter "már nem igazodik a szólásszabadság elveihez", és azt is kilátásba helyezte, hogy saját közösségi oldalt indít. A Twitter igazgatótanácsa ezzel szemben úgy értékelte a helyzetet, hogy az nem szolgálja a részvényesek érdekeit. "A Jogosultsági Terv (azaz a shareholder rights plan - a szerk.) csökkenti annak valószínűségét, hogy bármely jogalany, személy vagy csoport nyílt piaci felhalmozással irányítást szerezzen a Twitter felett anélkül, hogy megfelelő irányítási prémiumot fizetne a részvényeseknek, vagy elegendő időt biztosítana az igazgatótanácsnak ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozzon és a részvényesek érdekeit szolgáló intézkedéseket tegyen." - írta közleményében az igazgatótanács a döntés meghozatala után.

Musknak kétségkívül nem lesz könnyű dolga, hiszen nem sokkal azután, hogy a Twitter legnagyobb részvényesévé vált, a Vanguard Group bejelentette, hogy az elmúlt hónapokban 10,3%-os részesedést szereztek a cégben, így már már ők rendelkeznek a legnagyobb részesedéssel a cégben.

(Borítókép: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Másfél millió forintot ajánlott Elon Musk egy twitterezőnek, ha megszünteti a fiókot, ami a magángépe útjait követi A Jack Sweeney nevű egyetemista ugyanakkor tízszer ennyit szeretett volna, most pedig úgy tűnik, hogy ez a hajó mindkettejük számára elúszott.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.