Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő

2024 / 04 / 15 / Bobák Áron
Űrbéli hadgyakorlatra készül az amerikai űrhaderő
A Victus Haze misszió során az Egyesült Államok azt fogja tesztelni, hogy képesek lennének-e időben befogni egy ellenséges űreszközt.

Miután tavaly a Victus Nox misszió keretében sikeresen demonstrálták, hogy szükség esetén akár alig több mint egy nap alatt képesek pályára állítani egy műholdat, az amerikai űrhaderő a következő küldetésnél már egy jókora lépéssel tovább megy és azt fogják tesztelni, hogy képesek lennének-e elhárítani egy Föld körüli pályán keringő ellenséges űreszközt, ha arra lenne szükség.

Ahogy a korábbi küldetés alkalmával, az űrhaderő a Victus Haze gyakorlat során is privát cégekkel fog együttműködni: a Rocket Lab 32, míg a True Anomaly 30 millió dolláros szerződést kapott a hadseregtől, az ő feladatuk lesz megépíteni egy pályára állítani azokat az űreszközöket, amelyek segítségével szimulálhatják az ellenséges fenyegetést. A misszió során a Rocket Lab által épített űreszköz feladata az lesz, hogy Föld körüli pályán keringve megközelítse a True Anomaly Jackal nevű autonóm eszközét és arról közeli fotókat készítsen, emellett az is elvárás, hogy egy kéthetes időablakon belül bármikor legfeljebb 24 órán belül pályára tudják állítani az űreszközt. A Rocket Lab ehhez a saját fejlesztésű Electron rakétáját fogja használni, amelyet kisebb, 200-300 kilogrammos rakományok pályára állítására fejlesztettek ki. A tervek szerint a gyakorlatra valamikor 2025 végén kerülhet sor, de pontos dátumot egyelőre nem közöltek.

Bár az 1967-ben elfogadott, az Egyesült Államok, Oroszország és Kína által is aláírt Világűrszerződés (Outer Space Treaty) megtiltja nukleáris és más tömegpusztító fegyverek elhelyezését az űrben, az utóbbi években a nagyhatalmak egyre komolyabb hangsúlyt fektetnek a világűrt érintő katonai fejlesztésekre: bár ezekről érthető módon relatíve keveset lehet tudni, a hírek szerint ma már mindhárom ország (és mellettük India) is rendelkezik olyan technológiával, amely képes ellenséges műholdak elpusztítására. Ahogy azt a hírről beszámoló Interesting Engineering megemlíti, az amerikai hadsereg egyik magas rangú tisztje nemrég egy szenátusi meghallgatáson kongatta meg a vészharangot, hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok meglehetősen sebezhető az űrben. Stephen Whiting tábornok a képviselők előtt úgy fogalmazott, hogy Oroszország és Kína “vitatott hadviselési területté” változtatták a világűrt, és külön felhívta rá a figyelmet, hogy Kína “lélegzetelállító tempóban halad előre” ezen a területen. “Az Egyesült Államoknak jelentősen fel kell gyorsítani a fejlesztéseket a kritikus nemzeti űr- és rakétavédelmi rendszerek minősége és mennyisége tekintetében, hogy felvegyük a versenyt Kína fejlődési ütemével és megőrizzük az előnyünket” - mondta.

(Borítókép: a Rocket Lab Electron rakétája az indítóálláson, Fotó: Rocket Lab)

Idén harmadszor tesztelhettek az oroszok fegyvert az űrben A héten kilőtt rakéta műholdak megsemmisítésére alkalmas az amerikaiak szerint.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
Ekkora a különbség a Hubble és a James Webb Űrteleszkóp felvételei között
A két űrtávcső ugyanazt a kozmikus méhkast örökítette meg, miközben pulzárokra vadásztak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.