Tíz percig tart az utazás az űrbe és vissza a Blue Origin programjában

2024 / 05 / 20 / Bobák Zsófia
Tíz percig tart az utazás az űrbe és vissza a Blue Origin programjában
Hosszú idő után újra elindult a Blue Origin New Shepard rakétája a Kármán-vonalon túlra, hogy fizetős utasokat vigyen egy rövid űrbeli kiruccanásra. A fedélzeten tartózkodott az eddigi legidősebb ember is, aki valaha kijutott az űrbe.

A Blue Origin NS-25 missziójának keretében vasárnap újra utasokat vitt a cég az űrbe a New Shepard rakétával, köztük Ed Dwightot, aki annak idején, a hatvanas években jó úton járt afelé, hogy a NASA első fekete bőrű asztronautája lehessen, de végül mégsem választották be az űrhajósprogramokba. Dwight azonban a mostani utazás után egy elsőséget már a magáénak tudhat: egyelőre ő a legidősebb ember, aki valaha eljutott a világűrbe, kicsivel megelőzve William Shatnert, azaz a Star Trek Kirk kapitányát, aki 2021 okóberében szintén a Blue Originnel utazva érte el az űrt. Shatner a misszió idején 90 éves és 205 napos volt, Dwight a mostani úton körülbelül 90 éves és 250 napos.

Hagyományos űrutazáson, tehát az ISS-re vagy Föld körüli útra tartó programban ilyen idős űrhajós, illetve űrturista még nem vett részt, de a Blue Origin által kínált szolgáltatás az űrutazás sokkal rövidebb és kevésbé megterhelő változata, úgynevezett űrugrás, aminek során a Kármán-vonalat éppen hogy átlépve az utasok már vissza is térnek a Földre. Az NS-25 alatt a hat fős csoport 105 kilométeres magasságba emelkedett, majd az őket szállító kapszula az ejtőernyőit kiengedve landolt a kijelölt helyen alig tíz perccel az indulás után. A hordozórakéta visszatérése simán zajlott, de a kapszula, ami az út során levált a modulról, a vártnál rázósabban ért földet, mivel a háromból csak két ejtőernyője nyílt ki az ereszkedés során.

A Blue Origin 2021-ben szállított először embereket a New Shepard rakétával, de az NS-25 még csak a hetedik emberes missziójuk volt, mivel az elmúlt két évben kényszerszünetet voltak kénytelenek tartani egy balul sikerült küldetés miatt, ami alatt egy hajtóműprobléma miatt a kapszula egy perccel a felszállás után levált a rakétáról. Ekkor emberek nem utaztak a kabinban, de az eset kivizsgálása és a probléma megoldása Jeff Bezos cégét sokáig hátráltatta az emberes missziók újraindításában.

(Fotó: Blue Origin)

Kirk kapitány 90 évesen valóban eljutott az űrbe William Shatner 79 epizódban és 7 egész estés filmben alakította az Enterprise űrhajó kapitányát a Star Trek sorozatokban és filmekben, szerdán pedig a Blue Originnek köszönhetően valóban eljutott a világűrbe.

A New Sheparddal utazó nyolcvankét éves pilótanő lesz a legidősebb ember, aki valaha elérte az űrt Jeff Bezos és testvére július 20-án indulnak az űrbe több utas társaságában: egyikük már lefoglalta a helyet 8 milliárd forintnyi összegért, de személyazonossága egyelőre ismeretlen, másikuk már biztosan a 82 éves Wally Funk lesz, aki a hatvanas években űrhajós kiképzésen is részt vett, csak éppen akkor még a NASA nem engedélyezte, hogy nők is asztronauták lehessenek.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Öt kilométer mély lyukat fúrnának a Holdba, hogy kiderüljön, örökéletű-e a proton
Lebomlik-e a proton vagy sem? A kérdésre a válasz egyesítheti a fizika két ellentétes elméletét, és erre bizonyítékot a Hold mélyén találhatunk.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.