Vécéhasználatra tanítanák a teheneket

2021 / 09 / 19 / Perei Dóra
Vécéhasználatra tanítanák a teheneket
Az már bizonyára senkinek sem újdonság, hogy a szarvasmarhák hozzájárulnak a károsanyag-kibocsátásért, ám hogy ez milyen mértékben történik, az nagyban függ attól, hogy az állatokat istállóban vagy szabadtartásban nevelik.

Utóbbi esetén a környezetszennyező hatás kevésbé érvényesül, mivel a végtermék könnyen összegyűjthető az istállóban. Egy német-új-zélandi kutatócsoport azonban nemrég kísérleteket végzett, melyek során teheneket jutalomfalatok segítségével ösztönöztek egy számukra létesített latrina használatára.

Vécéhasználatra tanítanák a teheneket

Az ötlet 2007-ben, egy rádióinterjú kapcsán merült fel elsőként: a téma a tehénvizelet környezeti hatása volt, a műsor riportere pedig egy ponton megkérdezte Lindsay Matthewst, az Aucklandi Egyetem kutatóját, miért nem tanítják szobatisztaságra a teheneket?

Fenntartható szarvasmarha telep Hollandiában Nem, ez itt nem a Mátrix tehenekkel forgatott különkiadása, hanem egy nagyon is valódi létesítmény, amit vezetői a világ első úszófarmjának neveznek. Nem véletlenül.  

Bár az ötlet akkor még elrugaszkodottnak tűnt, úgy tűnik most mégis sikerül megvalósítani. A kutatók tizenkét borjút tanítottak meg arra, hogy a számukra kijelölt latrinában végezzék el a dolgukat.

Európában az ammónia-kibocsátás felét a tehenészetek adják

Az aktuális becslések szerint világszerte kétszázhetvenmillió tejtermelő tehén él, vagyis az általuk termelt káros anyagok mennyisége nem elhanyagolható. A számítások szerint azonban ha a vizeletük nyolcvan százalékát sikerülne begyűjteni, akkor azzal - globálisan - ötvenhat százalékkal csökkenne az ammóniakibocsátás. (Európában az ammónia-kibocsátás felét a tehenészetek adják.)

Az ammónia kémiai átalakulással dinitrogén-oxiddá (ismertebb nevén nevetőgázzá) válik, ami üvegházgáznak, vagyis a szén-dioxid és a metán után a harmadik legjelentősebb szennyezőanyagnak számít. Emellett a szabadon heverő végtermékek meg is betegíthetik a teheneket.

A tehenek intelligensebbek, mint gondolnánk

A tehenek tanulási képességei sokkal fejlettebbek, mint amit a többség gondolna róluk. Egy kutató például már 2009-ben megpróbálta jutalomfalatokkal motiválni az állatokat, és mivel azok dolguk végeztével azonnal rá vetették magukat a finomságokra, egyértelmű volt, hogy mit kell tenniük, vagyis tudatossá vált bennük e folyamat.

A jelen kísérlet lebonyolítói hasonló módszert alkalmaztak: a tehénlatrina használatáért jutalomfalatot, egészen pontosan melasszal kevert tört árpát adtak az állatoknak, amelyet a kiépített tehénlatrina falában nyíló ablakból nyújtottak át nekik.

A kérődzők többségét tíz-harminc próbálkozás után megtanulta, hogy összefüggés van a jutalom és a vizelés közt, majd fokozatosan növelve a tehén és a latrina távolságát megtanították őket arra, hogy egyre messzebbről is felkeressék a jutalomfalatot, tizenöt próbálkozás után pedig a tehenek besétáltak a latrinába és ott vizeltek.

A kutatók szerint a tehenek tanulási képességei megfelelnek egy kettő-négy éves gyerekének.

Amennyiben maguk az állatok is közreműködnének saját istállójuk tisztán tartásában, azzal emberi munkát is megtakarítanak, amellett, hogy így környezetbarátabbá válik a tartásuk.

Kérdés persze, hogy valós „üzemi körülmények” közt mennyire kivitelezhető a kísérlet, hisz több haszonállat esetén sorban állás, illetve a nagyobb távolság a latrináig mind keresztül húzhatja a számításokat, arról nem beszélve, hogy több százmillió tehenet kellene betanítani.

Noha a kutatás sokkal inkább jó viccnek, mintsem komoly kísérletnek tűnik, arra mindenképpen jó, megváltoztassa a szarvasmarhák kognitív képességeiről kialakult általános negatív vélekedést. Hiszen ezen élőlények sokkal okosabbak, mint az emberek elsöprő többsége hinné, és ki tudja, talán a kutatókat egy szép napon Ig Nobellel jutalmazzák kísérleti eredményeik miatt.

(Fotó: Unsplash/LomigJo-Anne McArthur)

További cikkek a témában:

Metánelnyelő maszkot adnának a szarvasmarhákra Mivel a fogyasztói igények sem a marhahús, sem a tejtermékek terén nem csökkennek, két startup ezzel a módszerrel csökkentené a metánszennyezést.

Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek az optimális tejtermelés érdekében Komfortosan érezhetik majd magukat a Szent István Egyetem szarvasmarhái az intézmény Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában, ahol folyamatban van egy precíziós tejtermelő laboratórium megépítése. A tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd.

Már 'készülnek' a génmódosított, a klímaváltozásnak ellenálló tehenek Ausztrál zoológusok nemrégiben egyedülálló megközelítést alkalmaztak a probléma megoldására: génmódosítással próbálták megváltoztatni a tehénszőr színét, és ellenállóvá tenni az emlősöket a klímaváltozással szemben.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Az afrikai robbanó tó, ami pillanatok alatt végzett ezerhétszáz emberrel
Afrikában három olyan tó is található, ami időzített bombához hasonló fenyegetést jelent: a bennük felgyülemlő szén-dioxid rossz esetben kirobbanhat és az elterjedő fojtogató felhő a közelben lévőket rendkívül gyorsan megölheti. A legtöbb áldozatot szedő esemény 1986-ban történt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.