Véget érhetnek az állatkísérletek Európában, az Európai Parlament tagjai egységesen az ügy mellé álltak

2021 / 09 / 21 / Bobák Zsófia
Véget érhetnek az állatkísérletek Európában, az Európai Parlament tagjai egységesen az ügy mellé álltak
Az Európai Parlament tagjai 667- 4 arányban elfogadták annak az állásfoglalásnak a végső szövegét, amely az állatkísérletek kivezetésére vonatkozó lépésekről szól és sürgetik az Európai Bizottságot, hogy minél hamarabb kezdje meg a folyamatot.

Az Európai Parlament tagjai elismerik, hogy az állatkísérletek sok esetben nagy szolgálatot tettek a múltban az orvostudományi felfedezések terén, a módszer nélkül nehéz lett volna előrelépést elérni a kutatásokban, azonban ma már rendelkezésre állnak olyan alternatív módszerek, amelyek bizonyítottan működnek és ezzel elkezdődhet a folyamat egy állatkísérlet mentes jövő kiépítése felé.

Ahogy az EP közleményében írják, egy Európai Bizottság által kiadott jelentés szerint 2017-ben 12,5 millió volt csak azoknak az állatoknak a száma, amelyeket kísérleti céllal tenyésztettek és öltek meg, anélkül, hogy konkrét kísérletben használták volna. Ezekbe beletartoznak az időközben megbetegedett állatok, azok, amelyeket a szerveik vagy szöveteik miatt tenyésztették vagy azok, amelyekre egy új genetikailag módosított vonal indítása miatt volt szükség. A rengeteg laboratóriumi állat jólétéről eddig is gondoskodtak különféle szabályok, de a tesztelések nagy száma miatt nem könnyű ezeket betartani, a kísérleteket pedig csak a kozmetikumok ellenőrzésének terén szüntették be.

Ez a tiltás már több mint másfél évtizedre tekint vissza: 2004-től tilos a kész kozmetikumokat, 2009-től pedig az alkotóelemeiket tesztelni élő állatokon az EU-ban, bár ez alól léteznek kivételek: ahogy egy augusztusi jelentés kimutatta egy 2007-es, kémiai összetevők lehetséges kockázatainak felmérésére vonatkozó szabályozás miatt bizonyos kozmetikai anyagokat is tesztelhetnek a gyártók, így az Európai Unióban is felbukkanhatnak olyan termékek, amelyek tartalmaznak ilyen összetevőket, anélkül, hogy ezt feltüntetnék rajtuk.

Az állatkísérletek teljes beszüntetésére azonban eddig nem került sor, és rendszeresen alkalmazzák is a módszert a gyógyszerkutatások során, bár az érvényes szabályozás kimondja, hogy csak a legszükségesebb esetek indokolhatják a tesztelést. Az Európai Parlament szeptember 16-án azonban jelentős döntést hozott, mikor tagjai 667- 4 arányban megszavazták annak a határozatnak az elfogadását, amely az üggyel kapcsolatos állásfoglalásukat összegzi, és amelyet az Európai Bizottság elé terjesztenek.

Az EP arra kéri fel a Bizottságot, hogy minél előbb kezdje meg az állatkísérletek fokozatos kivezetését az Unió területén az úgynevezett 3R koncepciójával összhangban. A 3R a Replacement (helyettesítés), Reduction (csökkentés) és Refinement (a hatékonyság növelése, tökéletesítés) kifejezéseket takarja, vagyis azt célozza, hogy

  • a kísérleteket a kutatók csak akkor alkalmazzák, mikor nincs semmilyen más módszer és érző, tudatos lényeket csak akkor használjanak, ha nincs központi idegrendszer nélküli (növények, baktériumok, archea…) alternatíva
  • az állatkísérletek számát alacsonyan tartsák és minél kevesebb élőlény bevonásával valósítsák meg
  • valamint figyeljenek az állatok jólétére, amennyire lehet

A William Russell és Rex Burch nevéhez köthető irányelveket a két tudós már 1958-ban kidolgozta és azóta a világ számos pontján támaszkodnak rá, mint követendő etikai alapelvekre. Az Európai Unióban 2010-től kezdve előírás, hogy a 3R elveit rendszerszinten, minden tudományterületen, ahol állatokat vonnak be a kutatásokba, alkalmazzák, sőt, kiterjesztették a szabályozás utolsó tételének (Refinement) körét a tenyésztésre és állattartásra is. Russell és Burch szerint az irányelvek betartását nem csak a humánus hozzáállás, hanem a tudományos érdekek is indokolják, mivel a kevésbé stresszes állatokon végzett megfigyelések megbízhatóbb adatokkal tudnak szolgálni, valamint a helyettesítésre és a csökkentésre (Replacement, Reduction) való törekvés hozzájárulhat, hogy a kutatások során precízebb, alaposabb munkát végezzenek, valamint a szakemberek közötti információmegosztás is nagyobb figyelmet kapjon.

Tulajdonképpen ezeknek a 3R elveknek a folytatását jelentik a mostani állásfoglalásban megfogalmazott célok is, melyeket nem drasztikusan, egyik napról a másikra, hanem fokozatosan szeretnének elérni az Európai Parlament tagjai. Az Európai Bizottság felé megfogalmazott elvárásaik szerint létre kellene hozni egy akciótervet az állatkísérletek kivezetésére, amelybe beletartozna az alternatívák kutatásának támogatása és a laboratóriumok dolgozóinak képzése az állatokat nem alkalmazó kutatási módszerek terén.

Ilyen alternatívát jelenthetnek például a mini-szerveken, organoidokon végzett tesztelések, melyek a kutatók szerint sokszor még megbízhatóbb eredményeket adnak egy-egy vizsgálattal kapcsolatban.

(Fotó: Pixabay, Pixnio)

További cikkek a témában:

Az első állatkísérletek nélkül fejlesztett gyógyszer engedélyeztetés előtt áll az Egyesült Államokban Izraeli kutatók először nyújtottak be engedélyeztetési kérelmet olyan gyógyszerre, melyet nem állatokon, hanem chipen felépített szöveteken teszteltek a fejlesztés során.
Németországban 2022-től tilos a kakasselejtezés, vagyis az állatok élve ledarálása Németországban 2022  január 1-jétől jogszabályba ütközik azaz törvényellenes a hím csibék selejtezése a húsiparban. Ezzel Németország válik az első olyan országgá a történelemben, mely törvényben tiltja a csibék tömeges levágását.
Izrael az első ország a világon, ahol betiltották a szőrmekereskedelmet A törvényjavaslatot már tavaly nyilvánosságra hozták, június 9-én pedig elfogadták az új törvényt és életbe lép a tiltás. Kivételt képeznek a vallási okokból viselt ruházatok.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
Gyereket evett az ősmadár a mai Lengyelország területén
A feltárt gyermeki csontok annyira porózusak voltak, hogy ez alapján keresztülmehetett a madár emésztőrendszerén.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.