Videón a bizonyíték, miért a hajlékony robot a tuti robot

2021 / 03 / 03 / Perei Dóra
Videón a bizonyíték, miért a hajlékony robot a tuti robot
A Veritasium nevű YouTuber (alias Derek Muller) egyszerű magyarázattal indokolja, miért a 'hajlékony' robotok a legjobbak: mert azok csupán minimális kárt okozhatnak az embereknek, ha egyáltalán képesek erre.

A YouTuber nemrégiben ellátogatott Zack Hammond, a Stanford Ph.D. hallgatójához, hogy közelebbről is vessen egy pillantást  a hallgató emberméretű robotjára, ami hajlik és csavarodik, és bármilyen irányba képes elmozdulni. Bár az eszköz meglehetősen drága, Hammond mégis a kipróbálására biztatta Muller-t:

A kicsit több mint tízperces videóból kiderül, hogy Hammond oktaédetrnek hívja a szerkezetet, mivel pontosan erre hasonlít. Alkotóelemei viszont - Hammond szerint - leginkább egy kolbászra emlékeztetnek, ezért az egyik például a népszerű lengyel kolbászról, egy másik pedig a Chorizoról kapta a nevét. A felvételen jól látszik, hogy Muller simán ráállhat, sőt akár meg is ütheti a robotot, az egyszerűen visszapattan. Ezt követően a YouTuber a kamerájával együtt a közepére ül, a masina azonban szimplán átfordul felette anélkül, hogy haja szála is görbülne. Muller persze nem csupán szórakoztató funkciója miatt tartja a leghasznosabbnak a hajlékony robotokat: szerinte azok a jövőben segíthetnek biztonságosabbá tenni bizonyos szakmákat, például a  bányászatot, megkönnyíteni a kórházi MRI gépek használatát, sőt, az űrkutatásban is nagy hasznát vehetik majd a szakemberek.

További cikkek a témában:

Megtervezték a fűrészlapos biciklit, amivel jégen is kerekezhetünk A Q nevű youtuber pontos instrukciókat ad arról, hogyan téliesítsük a kerékpárunkat, már csak egy befagyott tavat kell keresni hozzá.

4K videóban láthatjuk, milyen lenne a Marson élni A NASA Perseverance roverje február 18-án sikeresen landolt a Mars felszínén és el is küldte első fotóit a bolygó felszínéről. A videóvá összefűzött képek alapján elképzelhetjük, milyen látványban lesz majd része az első embereknek, akik valamikor a jövőben megérkeznek a Marsra.

Szinte a semmiből robbant be az egyik legígéretesebbnek tűnő légitaxi A Joby Aviation első ízben közölt videót arról, ahogyan az elektromos légi járművük a levegőbe emelkedik, ez alapján pedig simán hihetőnek tűnik, hogy 2024-re már légitaxi-szolgáltatást fognak üzemeltetni.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.