Világméretű probléma a méhek pusztulása, most egyszerre segíthetünk rajtuk és a gazdákon

2021 / 01 / 20 / Perei Dóra
Világméretű probléma a méhek pusztulása, most egyszerre segíthetünk rajtuk és a gazdákon
A "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri, hogy az EU (és aláírásunkkal mi is) támogasson egy olyan mezőgazdasági modellt, amely lehetővé teszi a gazdák és a természet számára, hogy harmóniában éljenek.

A beporzók védelme elengedhetetlen ahhoz, hogy egészséges, változatos gyümölcsök, ételek kerüljenek tányérunkra. Az ügy ezért egészségünk és környezetünk védelme szempontjából egyaránt fontos. Az MTVSZ szorgalmazza, hogy az Európai Bizottság javasolja a tagországoknak és az Európai Parlamentnek a következőket:

Minden, amit a méhekről tudni akartunk (és az is, amit nem) Tudják, hány szeme van a méheknek? És hány gyomra? Hát azt, hogy a horvátok besorozták őket a seregbe (és nem mézet gyártani)? Esetleg azt, hogy a méhek már jártak az űrben is? És mi közük ezeknek a rovaroknak a Star Warshoz? Íme egy hatalmas csokor alapvető, meghökkentő és bizarr méhtény!

  1. A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonását az EU mezőgazdaságából, legkésőbb 2035-ig. A folyamatot a legmérgezőbbek betiltásával kell kezdeni: a cél e peszticidek használatának legalább nyolcvan százalékos csökkentése 2030-ig.
  2. A biológiai sokféleség helyreállítása. Külön hangsúlyt fektetnek a mezőgazdasági területeken található természetes élőhelyek helyreállítására. A mezőgazdaság és a biológiai sokféleség nem zárják ki egymást, sőt egymást erősíthetik.
  3. A mezőgazdasági termelők támogatása a beporzóbarát gazdálkodásra való átállásban. Ennek az elkerülhetetlen átállásnak – a kisgazdaságokra alapuló, több lábon álló és fenntartható gazdálkodás előtérbe helyezése által – támogatnia kell a termelőket.

A szövetség mindenkit arra kér, hogy, írja alá a nemzetközi petíciót, egyúttal bíznak benne, hogy a kétlépcsős folyamat senkit sem tántorít el az aláírástól, hiszen adataink az Európai Uniós irányelvekkel összhangban mindvégig biztonságban lesznek, azokat csak a kampány céljaira használják és nem adják át más szereplőnek. Aki számára esetleg ismeretlen a dolog, az európai polgári kezdeményezés egy hivatalos jogi eszköz. Az EU szabályai szerint, ha legalább egymillió uniós polgár kifejezi erre vonatkozó szándékát, azzal jogalkotási javaslat előterjesztésére szólíthatja fel az Európai Bizottságot. A kezdeményezés sikeréhez ezen felül legalább hét tagállamban el kell érni egy lakosságarányos küszöböt.

Magyarországról tizenötezer-hétszázötven aláírásra van szükség.

Az elektronikusan, illetve papíron gyűjtött aláírások összesítése alapján eddig uniós szinten összesen körülbelül négyszázhetvenezren csatlakoztak az európai kezdeményezéshez. Magyarországról háromezer-hatszáz aláírás gyűlt össze, ebből több mint kilencszáz az elmúlt két hét mozgósító tevékenységeinek hatására. Az Európai Bizottság decemberi döntése alapján az aláírások 2021. június harmincig gyűjthetőek a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezéshez az unió tagállamaiban. Ahhoz, hogy elérjük a szükséges célszámokat, mindannyiunk segítségére szükség van.

A hazánkban a Magyar Természetvédők Szövetsége által koordinált kezdeményezéshez csatlakozott már a Karátson Gábor Kör, a Magyar Permakultúra Egyesület, az Éghajlatvédelmi Szövetség és a Reflex Környezetvédő Egyesület is. Várják további civil szervezetek csatlakozását is, akik saját csatornáikon mozgósítanak, rendszeresen hírt adnak a kampányról. További részleteket a kezdeményezésről itt találunk: - Méhbarát mezőgazdaságot az egészséges környezetért - az európai polgári kezdeményezés melléklete.

További cikkek a Rakétán:

A japánoknak már van forgatókönyvük arra az esetre, ha eltűnnének a méhek A szigetország kutatói merőben újszerű ötlettel álltak elő a mesterséges beporzás terén, a kérdés az, vajon helyettesítheti-e az élőlényeket olyasmi, ami nem döngicsél és mézet sem készít.

Zseniális és nem teljesen értett kertésztechnikával küzdenek a méhek a klímaváltozás hatásai ellen A poszméhek a klímaváltozás miatt egyre inkább olyankor repülnek ki a téli fagyok után a kaptárból, amikor a virágok még nem nyíltak ki. Megoldották a dolgot, és mi nem teljesen értjük, hogy miként.

Ha segíteni akarunk a méheknek, ne bántsuk a pitypangot! A pitypang a beporzó rovarok legjobb barátja, felejtsük el a gyomirtót és a fűnyírót, mielőtt még kedvenc ételeinket kellene elfelejtenünk - sürgetik az ökológusok.

(Fotó: Pixabay)


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.