Visszatér a Földre a szivárgó Szojuz kapszula, az általa szállított legénység egy évig marad az ISS-en

2023 / 03 / 28 / Bobák Zsófia
Visszatér a Földre a szivárgó Szojuz kapszula, az általa szállított legénység egy évig marad az ISS-en
Tavaly szeptemberben indult el a Nemzetközi Űrállomásra három űrhajóssal a fedélzetén az a Szojuz Msz-22 kapszula, amelyen decemberben detektálták először a hűtőfolyadék szivárgását. A "mentőűrhajó" már februárban megérkezett az ISS-hez, ma délelőtt pedig a sérült Szojuz elhagyja az űrállomást. Az Msz-22 legénységének misszióját szeptemberig meghosszabbították.

A Roszkoszmosz ISS-en dokkoló Szojuz MSZ-22 űrkapszulájának hibájára december december 14-én figyeltek fel, mielőtt két kozmonauta, Szergej Prokofjev és Dmitrij Petelin űrsétára indultak volna: az adatok és felvételek tanúsága szerint hűtőfolyadék szivárgott az űreszközből, amely valószínűleg egy mikrometeoroid becsapódása során keletkezett résen át távozott az űrbe. Később a Roszkoszmosz közzé is tette a képeket a 0,8 milliméteres lyukról, amelyet a probléma forrásának tartanak, a kapszulát pedig a legénység hazafelé tartó útjának kivitelezésére alkalmatlannak ítélték.

A Szojuz leváltására alkalmas újabb kapszulát végül nem a SpaceX, hanem az orosz űrügynökség biztosította: a Szojuz MSZ-23 februárban érkezett meg az ISS-hez, ahonnan csak szeptemberben távozik majd, így az MSZ-22 misszió két orosz és egy amerikai tagjai az eredetileg tervezett fél év helyett egy teljes éven át az állomáson maradnak.

A sérült űreszköz a mai délelőtt hagyja el az ISS-t és tér vissza a Földre, ahol a kazahsztáni landolása után maradványait a Roszkoszmosz munkatársai begyűjtik és alaposan átvizsgálják, hogy felfedjék a hiba pontos forrását. Az űrállomásról való távozást a NASA élőben közvetíti, magyar idő szerint 11 óra 30 perces kezdéssel, a kapszula indulása a tervek szerint 11:57-kor veszi kezdetét.

(Fotó: Roszkoszmosz, NASA)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A Perseverance megtalálta azt a mintát, amiért a Marsra küldték
A marsjáró az úgynevezett Bunsen Csúcsnál akadt rá a 24. mintára, amit már nagyon várt a NASA.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.