A Xiaomi bemutatta az első hajlítható telefont, ami alig vastagabb, mint egy hagyományos mobil

2022 / 08 / 22 / Bobák Áron
A Xiaomi bemutatta az első hajlítható telefont, ami alig vastagabb, mint egy hagyományos mobil
És a Mix Fold 2 nem csak ebben mutat újat, hiszen az előlapi kijelzőjének a képaránya is egy normál okostelefonéra hajaz.

Alig másfél hete, hogy a Samsung bemutatta a hajlítható kijelzős telefonjainak legújabb változatait, amelyek közül a táblagéppé szétnyitható Z Fold 4-et többek között éppen azért dicsértük, mert az előlapi kijelzője kevésbé hosszúkás, így jobban megfelel annak, amit a hagyományos okostelefonoknál megszoktunk. Bár az ilyen készülékeknek számos előnyük van a normál telefonokhoz képest, az tény, hogy jóval vaskosabbak, mint a hajlítható kijelzővel nem rendelkező társaik, ami adott esetben okozhat kényelmetlenségeket a használatuk közben.

A Xiaomi most ennek a problémának a megoldása felé tett egy apró, ám annál látványosabb lépést az augusztus 11-én bemutatott Mix Fold 2-vel, ami hajlítható telefonhoz képest szinte felfoghatatlanul vékony lett. Egy hagyományos okostelefon jellemzően 8-9 milliméter vastag, a gyári adatok szerint pedig a Mix Fold 2 ennél alig két milliméterrel vastagabb, ami elhanyagolható különbség. Érdekes, hogy miközben a telefon jóval vékonyabb, mint a 15-16 milliméter vastag Z Fold 4, a tömegük szinte pontosan ugyanannyi, 262 gramm.

Talán mondanunk sem kell, hogy a Mix Fold 2 szinte minden téren fejlődött a másfél évvel ezelőtt bemutatott elődjéhez képest, ami a leglátványosabban a kijelző minőségében mutatkozik meg. A Xiaomi készülékének előlapján egy 6,56 colos, 2560x1080 pixeles, 120Hz-es képfrissítésre képes AMOLED kijelzőt találunk, míg a telefont szétnyitva egy 8,02 colos képátlójú, 2160x1914 pixeles LTPO AMOLED-et találunk, szintén 120Hz-es képfrissítéssel. A telefon számítási kapacitásáért természetesen a legújabb Snapdragon 8 Gen 1+ processzor felel, ami mellett a készülékben 12 GB RAM-ot és akár 1 TB tárhelyet találunk.

Érdekes, de pusztán a számok alapján a telefon kamerájában nem igazán látszik előrelépés, hiszen a Mi Mix Fold 108 megapixeles kamerája helyett a Fold 2-ben csak 50 megapixeles főkamerát találunk, a telefotó lencse pedig 3x-os helyett csupán 2x-es optikai zoomra képes. Ez természetesen egyáltalán nem jelenti azt, hogy a Mix Fold 2-vel készült fotók rosszabbak lesznek, hiszen a képminőség sokkal inkább múlik a szenzorok minőségén és a szoftveres megoldásokon, mint a kamera felbontásán, az mindenesetre mindenképp meglepő, hogy a telefotó zoom tekintetében a Xiaomi visszafelé haladt.

Ugyanez látható az akkumulátor kapacitásában is, aminek az oka valószínűleg éppen a telefon vastagságában keresendő: míg a Xiaomi első hajlítható telefonja még 5020 milliamperórás akkumulátorral rendelkezett, addig a Mix Fold 2-ben csak 4500 mAh-os akkumulátort találunk. Ez ugyanúgy 67 wattal tölthető, mint az előző telefon, vezeték nélküli töltésre pedig ezúttal sincs lehetőség.

Mivel néhány helyen ezzel ellentétes hírek jelentek meg, érdemes tisztázni, hogy a Samsung Z Fold-sorozatához hasonlóan az ujjlenyomat-olvasó a Mix Fold 2-ben sem a kijelző alatt, hanem az oldalsó bekapcsológombban található, azonban a Z Fold 4 bemutatóban már leírtuk, hogy ez miért tűnik jobb választásnak egy hajlítható telefon esetében.

A fentieken kívül a Mix Fold 2-vel kapcsolatban még érdemes elmondani, hogy ahogy a Xiaomi drágább telefonjai, ez is Harmann Kardon hangszórókkal érkezik, és nem hiányozhat belőle a legújabb WI-FI 6e adatátviteli szabvány sem. Hogy a Samsungnak nincs igazán oka aggódni, az elsősorban annak köszönhető, hogy a legtöbb hajlítható készülékhez hasonlóan egyelőre a Mix Fold 2 is csak Kínában lesz kapható, ahol az ára kilencezer jüantól, vagyis nagyjából 530 ezer forinttól indul.

(Fotó: Xiaomi)

A Samsung új telefonjainak nincs versenytársa Bár a szerdán bemutatott Z Flip 4 és a Z Fold 4 nem definiálja újra, amit a hajlítható készülékekről eddig gondoltunk, de a Samsungnak így is minden esélye megvan rá, hogy az eladásokban idén átlépjék a bűvös tízmilliós határt, amivel jelentősen megerősíthetik a pozíciójukat a prémium telefonok szegmensében.


Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Története legnagyobb felvásárlására készült a Google anyavállalata, de 23 milliárd dollár sem volt elég, hogy célt érjenek
Az Alphabet Magyarország éves költségvetésének csaknem az ötödét ajánlotta a Wizért, de annak tulajdonosai visszautasították az ajánlatot.
Bemutatták a világ első hidegfúziós technológiáját a korlátlan, tiszta energiáért
Bemutatták a világ első hidegfúziós technológiáját a korlátlan, tiszta energiáért
A cég technológiája 1,5-szer annyi hőenergiát termelt, mint amennyi energiát az egész folyamat igényelt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.