5 terület, amit a technológia gyökeresen megváltoztathat 2025-re

2020 / 07 / 02 / Perei Dóra
5 terület, amit a technológia gyökeresen megváltoztathat 2025-re
A minket körülvevő világ kétségkívül egyre izgalmasabb, hiszen egy-egy innovatív technológiai eszköz szinte hetek, vagy extrém esetben akár napok alatt képes előrelendíteni egy korábban megoldhatatlannak hitt problémát, például az egészségügyben vagy a környezetvédelemben. Az elkövetkező öt évben számos kihívás kezelésében mélyreható javulást tapasztalhatunk, mivel mind a vállalkozók, mind a befektetői közösség a világ legnagyobb vállalkozásaival és K + F szervezeteivel karöltve kézzelfogható eredményekkel járó megoldások fejlesztésére és telepítésére összpontosítanak. Mivel a készülő innovációk teljes listája szinte végeláthatatlan hosszúságú, ezért kiválasztottuk a szerintünk legígéretesebbeket.

A gépi tanulás és a mesterséges intelligencia felgyorsíthatja a szén-dioxid felhasználására épülő iparágak átállását

Az elkövetkező öt évben a szén-dioxid-iparban rohamléptekkel elterjed a gépi tanulás és az MI-technológia használata a szénlábnyom drasztikus csökkentése érdekében. Ez sokkal nagyobb falat a cégeknek, mint ahogy elsőre hangzik, hiszen a hagyományos iparágak, például az olaj és a földgáz, csak lassan képesek kivitelezni szén-dioxid-mentesítési erőfeszítéseket, mivel a termelékenység és a jövedelmezőség fenntartása is állandó küzdelmet jelent nekik. Az éghajlatváltozás, valamint a jogi szabályozások és a piaci érzékenység azonban minél gyorsabb változásra készteti ezeket az iparágakat. Az olaj- és gázipari szervezetek egy ideje már érzik a törvényhozói oldalról rájuk nehezedő nyomást, utóbbi ugyanis a világ legtöbb országban azt szeretné, ha a következő években jelentősen csökkenne a szén-dioxid kibocsátás. A technológián alapuló kezdeményezések elengedhetetlenek voltak a szén-dioxid-mentesítésre irányuló erőfeszítések fokozásához olyan ágazatokban, mint a közlekedés, előreláthatóan pedig hamarosan az építkezés és a fémipar is követi a példát.

A fokozódó digitális átalakulás eredményeként a szén-dioxid-kibocsátású ágazatok képesek lesznek kihasználni olyan fejlett technológiákat, mint például a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás,

melyek folyamatosan valósidejű, megbízható adatokat gyűjtenek, hogy minél hatékonyabban és proaktív módon csökkentsék a káros kibocsátásokat, valamint a szénlábnyomukat.

Mikroszkopikus titkok felfedése különböző felületeken

A Föld minden egyes felülete rejtett információkat hordoz, amelyek nélkülözhetetlenek lesznek a járvány okozta válságok hatékonyabb kezelésénél mind most, mind a jövőben. Az épületek, ahol életünk mintegy kilencven százalékát töltjük, tele vannak természetesen előforduló baktériumokkal, gombákkal és vírusok ökoszisztémáiból álló, természetesen előforduló mikrobiomákkal.

A technológia, amely felgyorsítja a mikrobiómadatok gyors mintavételének, digitalizálásának és értelmezésének képességét, megváltoztatja a kórokozók terjedésének megértését.

Ennek a láthatatlan mikrobióma adatrétegnek a megismerésével azonosíthatók azok a genetikai lenyomatok, amelyek előrejelzik, hogy mikor és hol terjeszthetünk kórokozókat, mely felületek és környezetek jelentik a legnagyobb átviteli kockázatot, és hogy ezeket a kockázatokat hogyan befolyásolják tevékenységeink, illetve hogyan változnak a kockázatok az idő előrehaladtával. Egyelőre csupán a felszínt kapargatjuk azzal kapcsolatban, mennyi adatot rejthetnek a mikrobiomák, ám megismerésük előreláthatólag felgyorsul a következő öt évben. Ezek a betekintések nemcsak segítenek elkerülni és megválaszolni a pandémiákkal kapcsolatos kérdéseket, hanem befolyásolják például az épületek, autók, metrók ​​és repülőgépek tervezését, üzemeltetését és tisztítását, valamint azt, hogy miként támogathatjuk a gazdasági tevékenységeket a közegészség feláldozása nélkül.

2025-re az egészség remélhetőleg nem csak a gazdagok kiváltsága lesz

2025-re a kultúrát, az információtechnológiát és az egészséget elválasztó vonalak elmosódnak; a mérnöki biológia, a gépi tanulás és a gazdaság újrafelosztása létrehoz egy keretet az egészségügyi kontinuum decentralizálásához, a hangsúly pedig az intézményekről átkerül az egyénekre. Legalábbis Rahul Dhanda, a Sherlock Biosciences társalapítója és vezérigazgatója szerint. Ennek előmozdítása a mesterséges intelligencia és az új ellátási lánc szállítási mechanizmusok terén elért haladással lehetséges, amelyek valós idejű biológiai adatokat igényelnek, amiket a mérnöki biológia egyszerű, olcsó diagnosztikai tesztekkel fog biztosítani az egyének számára a világ minden sarkában. Ennek eredményeként

csökken a megbetegedések és a halálozások aránya, na és persze a költségek is alacsonyabbá válnak például fertőző betegségeknél, mivel csak a legsúlyosabb eseteknél lesz szükség kiegészítő ellátásra.

Kevesebb fertőzött ember hagyja el otthonát, drasztikusan megváltoztatva ezzel a járványok kimenetelét, miközben az egészségügyi rendszerek terhei is csökkennek. Az egészség, a társadalmi-gazdasági helyzet és az életminőség közötti elválaszthatatlannak hitt kapcsolatok fellazulnak, emiatt pedig az egészség és az egészségügyi intézményekhez való hozzáférés egyenlőségével fennálló feszültségek is enyhülnek. A napi ápolástól kezdve a pandémiákig bezárólag ezek az egymással összefonódó technológiák megváltoztatják a gazdasági és társadalmi tényezőket, és enyhítik a globális emberi állapotra gyakorolt ​nyomást.

Az építkezés jövője már elkezdődött

Az építkezés a gyártási folyamatok szinkronizált sorozatává válik, amely érezhető változást hoz az irányítási és termelési folyamatokban. Biztonságosabb, gyorsabb és költséghatékonyabb kivitelezési módja lesz azoknak a házaknak, irodáknak, gyáraknak és egyéb építményeknek, amelyekre szükségünk van városokon innen és túl. Ez a jövőkép már már életre is kelt, hiszen egyre több cég hívja segítségül a mesterséges intelligenciát és képalkotást, hogy csak néhányat említsünk a technológiai innovációk közül. Az adatok felhasználása az ipari folyamatok mély megértésénél alapvetően javítja a szakemberek azon képességét, hogy bízzanak ösztöneikben a valós idejű döntéshozatalok során, lehetővé téve a tanulást és az előrehaladást, miközben elnyerik ügyfeleik bizalmát. Az adatok rávilágíthatnak

korábban ismeretlen kivitelezési megoldásokra, mindez pedig felhatalmazza a vezetőket arra, hogy inkább proaktív, mint reaktív módon irányítsák a projekteket.

A tervezés és kivitelezés pontossága lehetővé teszi az építőipari szakemberek számára, hogy ők irányítsák a környezetet, és ne fordítva, és megismételhető folyamatokat hoznak létre, amelyek könnyebben irányíthatók, automatizálhatók és taníthatók.

A fizikai és virtuális terek elmosódása

Az egyik dolog, amelyet a jelenlegi világjárvány megmutatott, hogy mennyire fontos a technológia a kommunikáció fenntartása és megkönnyítése érdekében, nem csupán munka, de valódi érzelmi kapcsolataink kiépítése érdekében is. Az elkövetkező néhány évben arra számíthatunk, hogy ez a haladás felgyorsul a mesterséges intelligencia segítségével, amely az embereket összekapcsolja és közelebb hozza egymáshoz, még akkor is, ha fizikailag egymástól távol vannak.

A képzeletbeli vonal a fizikai tér és a virtuális között örökre elmosódik, az élő közvetítések pedig sokkal valósághűbbé válnak.

Ez azonban nem olyan egyszerű, mindenekelőtt ugyanis az adatvédelmet prioritásként kell kezelni a fogyasztók bizalmának megteremtése érdekében. A COVID-19 világjárvány elején sokat halhattunk az online beszélgetőfelületek (Zoom és társai) biztonságával kapcsolatos aggodalmakról. Ezek az aggályok velünk maradnak, a digitális tér folyamatos bővülésének tükrében pedig a márkák egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy a felhasználók számára a teljes átláthatóságon és az adatok feletti ellenőrzésnél kevesebbet biztosítsanak.

(Fotó: Needpix)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.