A civilizációnknak alighanem hamarosan befellegzett, már csak a dolog miértjét kellene megfogalmazni

2020 / 12 / 23 / Perei Dóra
A civilizációnknak alighanem hamarosan befellegzett, már csak a dolog miértjét kellene megfogalmazni
Nukleáris katasztrófa, klímaváltozás, halálos vírusok, elnéptelenedés, roboturalom. Tengernyi forgatókönyvről olvashatunk az emberiség kipusztulásával kapcsolatban, a teljesség igénye nélkül kiválasztottunk pár érdekes (utópisztikus?) előrejelzést.

"A klímaváltozás valós, de ettől még nem lesz vége a világnak"

Az ENSZ klímaügyi szakembereinek 2018-as jelentése alapján összesen tizenkét évünk maradt arra, hogy mérsékelt szinten tartsuk a globális felmelegedést, és bár a jóslatok a tekintetben módosulhatnak, hogy a Föld pontosan hány fokot melegszik (ezt többnyire egy-három Celsius-fokra becsülik), ettől függetlenül egyik opció sem túl biztató. A legjobb esetben is gyakoribb és erősebb trópusi ciklonokra készülhetünk, míg a középsávos előrejelzések között szerepel a

globális mezőgazdasági földterületek és az édesvízforrások többségének elvesztése, és a part menti nagyvárosok, mint New York és Mumbai, víz alá kerülése.

Továbbá még ha az országok be is tartják jelenlegi klímavédelmi kötelezettségvállalásaikat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, még így is egyharmad esély van arra, hogy a Föld hőmérséklete három Celsius-fokkal emelkedjen, ami Florida és Banglades nagy részének megsemmisülését okozná. Dr. Leena Srivastava szerint több figyelmet szentelünk a repülőgép balesetek megelőzésének, mint a klímaváltozásnak, holott előbbiből évente átlagosan összesen huszonhét történik.

Így festhet a világ 2050-ben A futurisztikus, mondhatni koncepció-videóban közel négy percen keresztül barangolhatunk egy 2050-ben talán majd létező, nettó zéró karbon emissziós San Franciscóban.

Ehhez képest Michael Shellenberger, az "Apocalypse Never: Why Environmental Alarmism Hurts Us All" ("Soha be nem következő világvége, avagy miért ártalmas a környezetvédelmi alarmizmus mindannyiunk számára?") című könyve alapján valóban klímaváltozás zajlik, csak éppen nem jelent világvégét, vagy akár a legsúlyosabb környezeti problémánkat. Az aktivista keményen bírálja a zöld szervezeteket, mert szerinte a technológia, a kereskedelem és az ipar többet tesz, illetve tett bolygónk fennmaradásáért, mint mondjuk a Greenpeace. A világ végét pedig nem a túl sok, éppen ellenkezőleg: az egyre csökkenő népesedés jelenti. Az már más kérdés, hogy a könyv megjelenése kirobbantott egy botrányt, aminek következtében Shellenberger végül bocsánatot kért.

Nukleáris katasztrófa, atomháború

"Napjaink egyik legmegdöbbentőbb ténye, hogy a fiatalok szemmel láthatóan egyáltalán nem aggódnak egy lehetséges atomháború kitörése miatt" - írja a Bloombergen megjelent elemzésében Tyler Cowen, közgazdász professzor. Szerinte a modern generáció sokkal inkább tart a klímaváltozástól, mint a nukleáris összecsapástól. Cowen azonban továbbra is az atomháború lehetőségét tartja a világot fenyegető legnagyobb veszélynek.

Érdekes módon a szerző szerint a pénzügyi befektetők érthetik meg leginkább az atomháború kockázatának természetét: alábecsülni a nukleáris háború kitörésének valószínűségét annyi, mint egyetlen kis kockázatú befektetésben elhelyezni a pénzünket, miközben nem kötünk olyan üzleteket, amelyek ellensúlyoznák veszteségünket, ha az első nem jönne be. Ezzel valójában nagy kockázatot vállalunk, mert ha a minimális negatív esély valóban bekövetkezik, akkor egy csapásra elveszítjük minden pénzünket. Míg a Discover Magazine szerzője abban lát veszélyt, hogy atomfegyvereket építeni manapság egyre könnyebb és olcsóbb: Irán, Törökország és Szaúd-Arábia jó eséllyel húsz éven belül rendelkezhet ilyen eszközökkel. Észak-Korea folytatja nukleáris fegyverei felhalmozását és javítja ezek hordozóeszközeit. A Kínában, Oroszországban és az USA-ban is fejlesztett új generációs, hiperszonikus sebességű cirkáló rakétákkal útjukra indított atombombák észlelése után pedig csupán percei maradnak a döntéshozóknak reagálni az ellenük indított atomcsapásra

Újabb, egyre veszélyesebb vírusok

Modern történelmünk során már végigsöpört néhány halálos vírus környezetünkben, ami becslések szerint néhány évtized alatt a Föld lakosságának tizenöt százalékával végzett. Stephen Petranek, "A világvége tíz válfaja" című TED-es előadásában a harmadik helyre sorolta egy új világjárvány felbukkanását. A felvételen többek között arról is beszél, hogy az 1918-as influenzajárvány húszmillió halálos áldozatot követelt az USA-ban, ekkor a lakosság lélekszáma százmillió körüli volt. A középkorban az európai bubópestis minden negyedik európaival végzett, az AIDS visszatérőben van, ahogy az ebola is túl gyakran felütötte már a fejét. Míg a régóta ismert betegségek, például a kolera antibiotikum-rezisztenssé válnak. Azt pedig idén a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk, mekkora pánikot okozhat egy számunkra ismeretlen jelenség, esetünkben a koronavírus.

Az antibiotikum-rezisztencia veszélyeit egyébként a WHO 2019-es jelentése is részletesen taglalja: eszerint nincs időnk várakozni, és hacsak nem reagálunk azonnal, az antibiotikum-rezisztenciának katasztrofális következményei lesznek egy generáción belül. Csak egy a számos példa közül annak a nevadai nőnek az esete, akinek olyan fertőzés okozta a halálát, amely az Amerikai Egyesült Államokban elfogadott összes (huszonhatféle) antibiotikummal szemben rezisztens volt.

Az ilyen baktériumtörzseket pánrezisztensnek nevezik, amik jóformán az összes antibiotikummal szemben ellenállóak.

A tanulmány szerzői kiemelték, hogy világszerte hétszázezer ember hal meg évente antibiotikum-rezisztens fertőzések következtében, közülük több mint harmincezer Európában. Ha nem történik változás, pesszimista becslések szerint ez a szám 2050-re tízmillióra emelkedhet, az antibiotikum-rezisztencia pedig a világ vezető halálokai közé kerül.

A robotok és a mesterséges intelligencia uralma

Vegyük bármelyik, a jövő témáját boncolgató filmet, szinte ugyanazt látjuk: az emberek előbb intelligens robotokat fejlesztenek, amelyek aztán szépen ellenük fordulnak és átveszik a hatalmat a világ felett. Noha a filmvásznon évtizedek óta láthatunk hasonlókat,  a valóságban ez mostanáig még nem történt meg. Hans Moravec, a Carnegie Mellon Egyetem robotikai tanszékének egyik alapítója azonban továbbra is ezen elmélet híve:

szerinte 2040-re a gépek intelligenciája eléri az emberekét, sőt addigra talán már önálló tudattal is rendelkeznek.

Más előrejelzések a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésében látnak potenciális fenyegetést: becslések szerint ötven százalék az esély arra, hogy a mesterséges intelligencia 2050-re képes lesz a legtöbb feladatot ugyanolyan jól ellátni, mint az emberek, és legalább öt százalék az esélye annak, hogy intelligenciája pár évvel később lekörözi az emberi intelligenciát.

További cikkek a Rakétán:

Mi az a nosztalgista és mivel foglalkozik a kiborg pszichológus? Íme a jövő munkahelyei, amikről még nem is hallottál Egy tanulmány szerint a mai gyerekek 65%-a olyan munkakörben fog dolgozni, ami ma még nem is létezik. De mik lesznek ezek egyáltalán, és miért nem kell attól félnünk, hogy a robotok elveszik a megélhetésünket?

Csak évtizedek múlva kellene megtapasztalnunk, ami most a bolygón zajlik A klímaváltozás olyan következményeivel nézünk szembe, aminek elvileg csak 2050-ben jött volna el az ideje. De akkor mi lesz velünk később?

Vajon mivé válik Szeged 2050-re, Mad Max-vidékké vagy hangulatos, modern európai várossá? Szegedi grafikusok szegedi klímakutatók útmutatása alapján rajzoltak meg két lehetséges jövőt.

(Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Mi történik a világban és az Univerzumban egyetlen másodperc leforgása alatt?
Egy másodperc egy szemvillanás – mégis ezen idő alatt is elképesztő mértékben történnek dolgok – velünk emberekkel, és odafent a Kozmoszban.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.