Az omikron variáns ellen is hatásos lehet a Pfizer vakcinája a harmadik oltás után

2021 / 12 / 09 / Bobák Áron
Az omikron variáns ellen is hatásos lehet a Pfizer vakcinája a harmadik oltás után
Az első klinikai vizsgálatok szerint az emlékeztetőoltás olyan szintű védelmet nyújt a koronavírus omikron variánsával szemben, amilyen védelmet két oltás alakít ki az eredeti vírussal szemben.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, az egészségügyi szakemberek novemberben egy minden eddiginél aggasztóbb koronavírus-variánst fedeztek fel Afrikában, amit azóta a világ számos más országában is azonosítottak. Az Egészségügyi Világszervezet által az "aggodalomra okot adó" variánsok közé sorolt omikron tüskefehérjére kiemelkedően sok mutációval rendelkezik, ami nem csak azzal a veszéllyel fenyeget, hogy könnyebben terjed, mint a korábbi variánsok, de az is felmerült, hogy az eredeti Sars-Cov-2 vírusra kifejlesztett vakcinák nem nyújtanak kellő védelmet vele szemben.

A Pfizer és a BioNTech szerdán sajtótájékoztató keretében osztották meg az első tapasztalataikat, amelyek a vírus laboratóriumban előállított másolatával végzett kísérleteken alapulnak. Ez alapján úgy tűnik, hogy a Comirnaty (avagy a Pfizer-vakcina) az új variáns ellen is megfelelő védelmet nyújt, azonban csak abban az esetben, ha valaki a harmadik dózist is megkapta - írja a Reuters.

Aggódnak a szakértők az új koronavírus-variáns miatt Az omikronnak elnevezett variáns minden eddiginél több mutációt tartalmaz, de egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyire veszélyes.

Uğur Şahin, a BioNTech vezérigazgatója ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az eredmények tükrében az országoknak érdemes megfontolniuk, hogy lerövidítik a második és harmadik oltás közötti időt. Míg Magyarországon a második oltás beadásától számított negyedik hónaptól kezdve bárki igényelhet emlékeztetőoltást, számos országban az egészségügyi szakemberek javaslatai alapján csak fél év után lehet kérni a harmadik oltást - igaz, miután kiderült, hogy a vakcinák néhány hónap elteltével jelentősen veszítenek a hatékonyságukból, ezt az időintervallumot már eddig is egyre több országban kezdték el lerövidíteni.

Az omikronnal kapcsolatos tapasztalatok alapján az is valószínű, hogy a Comirnatyból a negyedik dózisra is előbb lesz szükség, mint eredetileg tervezték. Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy bár az eredeti számításaik szerint az újabb emlékeztetőoltást csak a harmadik dózis után egy évvel kellene beadni, az új variáns megjelenése miatt ez az idő lerövidülhet. Bourla ezzel együtt hangsúlyozta, hogy a most közölt adatok csak laboratóriumi vizsgálatokon alapulnak, ami nem tekinthető teljesen megbízhatónak.

A gyártó szerint az mindenesetre könnyen elképzelhető, hogy két adag Pfizer-vakcina nem alakít ki megfelelő védelmet az omikronnal szemben, noha a tesztek alapján úgy tűnik, hogy a súlyosabb megbetegedéstől már két dózis is megvédi a beoltottakat. A Pfizer és a BioNTech úgy számolnak, hogy amennyiben szükséges, jövő márciusra tudnának előállni egy kifejezetten az új variánsra szabott vakcinával.

A Pfizer vezérigazgatója arról is beszélt, hogy a gyártó nemrég engedélyezett koronavírus elleni tablettája valószínűleg szintén hatékony lesz az omikronnal szemben is, hiszen az oltásokkal ellentétben a tabletta nem a tüskefehérjét, hanem az osztódásért felelős enzimet blokkolja, ami sokkal kevésbé hajlamos a mutálódásra.

(Borítókép: Soeren Stache/picture alliance via Getty Images)

Zöld lámpa a harmadik oltásnak Magyarországon Orbán Viktor ma reggel bejelentette, hogy a kormány lehetővé teszi a koronavírus elleni harmadik oltás felvételét augusztus 1-től.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Rekonstruálták a “Sárkányember”, fajunk legközelebbi rokonának a hatalmas fejét
Masszív test, négyzet alakú szemüregek, hatalmas fogak, gigantikus fej – a Homo longi, vagy másnéven a Sárkányember fajunk legközelebbi rokona, aki teljesen adaptálódott a fagyos körülményekhez.
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Mi köze a bubópestisnek az emberi száj jelenlegi egészségéhez?
Némileg hátborzongató, de a bubópestis hatásai a mai napig jelen lehetnek az emberi szájüregben, sőt a cukorbetegség megnövekedett kockázatához, valamint egy szájbetegséghez is hozzájárulhattak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.