A Google olyan okosszemüvegen dolgozik, ami képes bármilyen nyelvet azonnal lefordítani és feliratozni

2022 / 05 / 14 / Bobák Áron
A Google olyan okosszemüvegen dolgozik, ami képes bármilyen nyelvet azonnal lefordítani és feliratozni
Bár a 2013-ban bemutatott Google Glass első nekifutásra csúnyán megbukott, a Google nem adta fel, hogy az okosszemüvegek terén is meghatározó erő legyenek. Az eredeti okosszemüvegküket néhány éve kifejezetten vállalati felhasználásra szánt formában támasztották fel, néhány nappal ezelőtt pedig egy teljesen új projektről is lerántották a leplet, ami már kifejezetten a hétköznapi felhasználókat célozza.

Az egyelőre csak prototípusként létező szemüvegről sok mindent nem árultak el, viszont a bemutatón levetítettek egy látványos demót, ami a készülék egyik funkcióját demonstrálja. Ez alapján a készülő szemüveg a természetes nyelvi feldolgozás segítségével képes lesz valós időben feliratozni, amit mások mondanak, és ezt bármilyen nyelvre lefordítani. A Google ezzel egy csapásra két problémát oldott meg, hiszen az eszköz nem csak a nyelvi akadályokat hárítaná el, de a siketeknek és hallássérülteknek is nagy segítséget nyújtana a hétköznapi kommunikációban.

Mivel a bemutatón csak egy előre felvett videót, nem pedig élő demót láthattunk, így nem tudhatjuk, hogy a fejlesztés alatt álló készülék valóban úgy néz-e ki és tudja-e azokat a dolgokat, amiket a Google ígér, mindenesetre ha a felvételen tényleg egy működő készüléket látunk, akkor a Google vizuálisan is nagyot lépett előre, hiszen míg a Google Glass leginkább valamilyen sci-fi film kellékének tűnt, az új készülék úgy néz ki, mint egy teljesen hagyományos, divatos szemüveg.

Bár kijelzővel is ellátott kiterjesztettvalóság-szemüveget a hírek szerint már számos nagy technológiai vállalat fejleszt az Apple-től a Facebookig, nem meglepő, hogy a funkcióval éppen a Google-nek jutott eszébe előrukkolni, hiszen a vállalat már eddig is számtalan olyan megoldást mutatott be, amivel a fogyatékossággal élők életét igyekeznek könnyebbé tenni a telefonunk arckifejezésekkel való irányításától kezdve a vak futók számára fejlesztett Project Guideline-ig. Külön-külön tulajdonképpen már az okosszemüvegben megjelenő funkció is létezett, hiszen a Google Hangasszisztens tolmács módja eddig is képes volt valós időben fordítani, míg az Azonnali átírással a telefon környékén elhangzó beszédet feliratozhatjuk valós időben.

Az idegen nyelvű szövegeket is azonnal lefordítja a Xiaomi okosszemüvege A Google Glass óta várunk rá, hogy vajon milyen lesz az okosszemüvegek következő generációja, a Xiaomi pedig most mutatott rá egy egészen életképesnek tűnő megoldást.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
Egykerekű elektromos gördeszkákat hívnak vissza az USA-ban négy haláleset miatt
A Onewheel elektromos gördeszka gyártója minden termékét visszahívja, ami 300 ezer önkiegyensúlyozó elektromos gördeszkát jelent az Egyesült Államokban. Az eljárás oka a 2019 és 2021 között történt négy, halállal végződő baleset.
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Lezajlott az első, óceánon átívelő hologramtalálkozó
Három nagy telekommunikációs cég munkatársai megtartották az első transzatlanti hologrammeetinget 5G kapcsolat segítségével.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.