A Google olyan okosszemüvegen dolgozik, ami képes bármilyen nyelvet azonnal lefordítani és feliratozni

2022 / 05 / 14 / Bobák Áron
A Google olyan okosszemüvegen dolgozik, ami képes bármilyen nyelvet azonnal lefordítani és feliratozni
Bár a 2013-ban bemutatott Google Glass első nekifutásra csúnyán megbukott, a Google nem adta fel, hogy az okosszemüvegek terén is meghatározó erő legyenek. Az eredeti okosszemüvegküket néhány éve kifejezetten vállalati felhasználásra szánt formában támasztották fel, néhány nappal ezelőtt pedig egy teljesen új projektről is lerántották a leplet, ami már kifejezetten a hétköznapi felhasználókat célozza.

Az egyelőre csak prototípusként létező szemüvegről sok mindent nem árultak el, viszont a bemutatón levetítettek egy látványos demót, ami a készülék egyik funkcióját demonstrálja. Ez alapján a készülő szemüveg a természetes nyelvi feldolgozás segítségével képes lesz valós időben feliratozni, amit mások mondanak, és ezt bármilyen nyelvre lefordítani. A Google ezzel egy csapásra két problémát oldott meg, hiszen az eszköz nem csak a nyelvi akadályokat hárítaná el, de a siketeknek és hallássérülteknek is nagy segítséget nyújtana a hétköznapi kommunikációban.

Mivel a bemutatón csak egy előre felvett videót, nem pedig élő demót láthattunk, így nem tudhatjuk, hogy a fejlesztés alatt álló készülék valóban úgy néz-e ki és tudja-e azokat a dolgokat, amiket a Google ígér, mindenesetre ha a felvételen tényleg egy működő készüléket látunk, akkor a Google vizuálisan is nagyot lépett előre, hiszen míg a Google Glass leginkább valamilyen sci-fi film kellékének tűnt, az új készülék úgy néz ki, mint egy teljesen hagyományos, divatos szemüveg.

Bár kijelzővel is ellátott kiterjesztettvalóság-szemüveget a hírek szerint már számos nagy technológiai vállalat fejleszt az Apple-től a Facebookig, nem meglepő, hogy a funkcióval éppen a Google-nek jutott eszébe előrukkolni, hiszen a vállalat már eddig is számtalan olyan megoldást mutatott be, amivel a fogyatékossággal élők életét igyekeznek könnyebbé tenni a telefonunk arckifejezésekkel való irányításától kezdve a vak futók számára fejlesztett Project Guideline-ig. Külön-külön tulajdonképpen már az okosszemüvegben megjelenő funkció is létezett, hiszen a Google Hangasszisztens tolmács módja eddig is képes volt valós időben fordítani, míg az Azonnali átírással a telefon környékén elhangzó beszédet feliratozhatjuk valós időben.

Az idegen nyelvű szövegeket is azonnal lefordítja a Xiaomi okosszemüvege A Google Glass óta várunk rá, hogy vajon milyen lesz az okosszemüvegek következő generációja, a Xiaomi pedig most mutatott rá egy egészen életképesnek tűnő megoldást.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.