Az Apple okosszemüvegével elmosódhat a határ a valóság és a virtuális dimenziók között

2022 / 03 / 30 / Bobák Zsófia
Az Apple okosszemüvegével elmosódhat a határ a valóság és a virtuális dimenziók között
A cég még nem mutatta be a kiterjesztettvalóság-szemüvegét, de egy koncepcióvideó jól érzékelteti, hogy milyen előnyökkel járhat az AR eszközök használata a hétköznapok során.

Az úgynevezett SMS nyak (Text Neck) szindróma, ami a mobiltelefonok képernyőjének bámulása közben önkéntelenül felvett természetellenes póz miatt alakul ki, kényelmetlen következményekkel járhat, például a nyaki gerincszakasz deformálódásával vagy az ebből kiinduló fejfájással. A mobiltelefonoktól azonban nehéz elszakadni, mivel mára már annyi funkciót töltenek be egyidejűleg az életünkben: egyszerre kapcsolattartásra, szórakozásra és munkára alkalmas eszközök is, amelyek nélkül akár a nomofóbia (rettegés a mobiltelefon hiányától) is felütheti a fejét egyeseknél.

Ugyan az AR/VR eszközöket nem kifejezetten egészségügyi okokból fejlesztik a cégek, de extra előnyként akár erre a problémára is megoldást nyújthatnak, a fejen viselhető és a képeket a szemünk elé közvetlenül kivetítő szemüvegek és sisakok használatával ugyanis nem szükséges többé egy kézben tartott eszközre fókuszálni, így kényelmesebben, ha úgy tetszik, természetesebb módon juthatunk információkhoz általuk.

A kiterjesztett valóság és virtuális valóság az információs és kommunikációs technológia jövője a fejlesztéseket végző cégek szerint, Mark Zuckerberg, a Meta vezetője például úgy nyilatkozott, hogy elképzelése szerint az AR hamarosan leválthatja a jelenlegi média vagy művészeti formákat.

"Lényegében bármilyen média, művészet, bármilyen képernyő, bármilyen tévé a jövőben nem kell, hogy fizikálisan létezzen - lehet csak egy applikáció, amit a szemüveged kivetít a falra."

- jósolta a VivaTech konferencián.

Az 5G, de különösen az azt követő 6G hálózatok is a telefonok halálát hozhatják el, mivel a nagyságrendekkel gyorsabb és kisebb késleltetésű rendszerre közvetlenebb formában, a 6G eljövetelének idejére már szélesebb körben is elérhető viselhető vagy beültethető eszközökkel is könnyebben és eredményesebben csatlakozhatunk. Az AR/VR sisakok és az ezeket kiegészítő programok fejlesztésének versenyébe sok cég beszállt, a Meta, a Lenovo, az Oppo, a Microsoft is elkészítette vagy készíti a maga verzióját, amit egyelőre leginkább valamilyen munkakörnyezetbe és nem hétköznapi felhasználásra szánnak.

Az Apple nem jár élen a fejlesztésekkel, annak ellenére, hogy a cég vezérigazgatója, Tim Cook a nyilatkozatai alapján hisz az AR jövőjében, de szakértői értesülések szerint valamikor a közeljövőben megjelenhet az Apple okosszemüvege is a piacon.

Arról, hogy hogyan fog kinézni vagy működni az eszköz, még csak sejtések léteznek, bár a cég egyik legismertebb elemzője, Ming-Csi Kuo már egészen konkrét leírást is megosztott tavaly a készülő termékkel kapcsolatban. Ez alapján lehetséges, hogy a kiterjesztettvalóság-készülék egy, a hétköznapi tevékenységek során mindenki számára használható és az utcán is hordható szemüveg lesz, ami elkísérheti az embereket a mindennapjaik során és ami lényegében haszontalanná teheti az iPhone-ok jelenlétét. Egy ilyen eszközzel nem csak az SMS nyaktól búcsúzhatnánk el, hanem attól az érzéstől is, hogy lemaradunk bármilyen hírről, mivel minden információ a szemünk előtt lebeghetne akár egy séta közben is.

Azt, hogy hogyan nézne ki egy hasonló Apple okosszemüvegben töltött nap, a The Hacker 34, vagyis Kevin Kal francia youtuber által készített koncepcióvideó mutatja be, amely szerint a cég realityOS rendszerével működő eszköz még arra is időben figyelmeztetne, ha elejtenénk az AirPodunkat, bár megmenteni sajnos nem tudná őket.


(Cult of Mac Fotó: Samsung, Oppo, Pixabay/Pexels)

Úgy tűnik, hogy elkezdődött az Apple AR-VR sisakjának a gyártása Az ellátási láncukból idén őszi bemutatóra utaló információk érkeznek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Bárkit szuperhőssé változtat a minden terepen használható exoszkeleton
Az állóképesség már nem szükséges követelmény az extrém túrázáshoz – legalábbis ezt ígéri a sci-fiből szalajtott, AI-vezérelt exoszkeleton.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.