A Google Térkép már azt is jelzi, ha az ismerőseink megérkeztek valahova

2022 / 07 / 28 / Bobák Áron
A Google Térkép már azt is jelzi, ha az ismerőseink megérkeztek valahova
A Google hamarosan számos új funkcióval bővíti a térképszolgáltatását: jönnek a fotorealisztikus, háromdimenziós modellek a nevezetes turistalátványosságokról, hasznos funkciókkal bővül a kerékpáros útvonaltervező és a Helyzetmegosztás szolgáltatás is.

A cég 2017-ben tette elérhetővé a Google Maps androidos és iOS-es változatában annak lehetőségét, hogy a tartózkodási helyünket valós időben megoszthassuk a kiválasztott ismerőseinkkel. Ehhez az alkalmazásba bejelentkezve, majd a jobb felső sarokban a profilunkra kattintva ki kell választanunk a helyzetmegosztást, ezután pedig eldönthetjük, hogy mennyi ideig szeretnénk megosztani másokkal az aktuális pozíciónkat, és azt is, hogy kik azok az ismerőseink, akiket beavatnánk abba, hogy épp merre járunk. A funkció nem csak az olyan hétköznapi helyzetekben jön jól, mint például amikor ismerősökkel megyünk egy tömegrendezvényre, de akár a felhasználó biztonságát is szavatolhatja, ha az ismerősei nyomon tudják követni.

Ahogy arról a 9to5Google beszámolt, a vállalat a közeljövőben továbbfejleszti a szolgáltatást, amely ezután már értesítést is küld nekünk, ha az általunk követett ismerősünk megérkezett valahova vagy elindult valahonnan. "Mondjuk, hogy egy koncertre mész egy baráti társasággal. Ha korábban már megosztották veled a helyzetüket, beállíthatsz egy értesítést a koncert helyszínére, így láthatod, hogy mikor érkeznek meg" - hoz egy gyakorlatias példát Amanda Leicht Moore, a Google termékigazgatója, aki nemrég egy blogbejegyzésben számolt be az új funkció érkezéséről. Moore igyekezett hangsúlyozni, hogy az új funkciónál nagy figyelmet fordítottak a privát szféra védelmére, hiszen az értesítéseket csak azoknál az ismerősöknél lehet beállítani, akik korábban jóváhagyták a helyzetmegosztást, és a Google őket is rendszeresen figyelmeztetni fogja, hogy mások is láthatják, merre járnak.

A Google két másik újítást is bejelentett, amelyek közül az egyik a kerékpáros útvonaltervezőt érinti. A Magyarországon tavaly november óta elérhető szolgáltatás több apró, de hasznos funkcióval bővül, hiszen a Maps már azt is meg fogja tudni mondani, ha a kiszemelt útvonalon nagy a forgalom, esetleg lépcsővel vagy meredekebb emelkedővel kell szembenéznünk.

A másik újítás a májusban bejelentett Immersive View-hoz kapcsolódik, ugyanis hamarosan mintegy száz nevezetesség fotorealisztikus, háromdimenziós makettjét nézhetjük majd meg a Google Térképben, ha rákeresünk a helyre. A Google szerint a mostani frissítés elsősorban Barcelona, London, New York, San Francisco és Tokió nevezetességeit érinti, de ha tartják magukat a korábbi ígéretükhöz, akkor lehetséges, hogy később teljes városokat is megnézhetünk majd a Google Térképben úgy, mintha egy helikopterben ülnénk.

A Google az elmúlt időszakban számos további érdekes és hasznos funkcióval is bővítette a térképszolgáltatást, amelyben többek között már a levegőminőséget valamint az utcák és házak korábbi állapotát is megnézhetjük, emellett azt is megmutajta, hogy mennyire jól megvilágított egy-egy közterület vagy hogy mennyire zsúfolt egy városrész.

(Fotó: Getty Images, Google)

Magyarországon is elérhetővé vált a Google Térkép biciklis útvonaltervezője Egyelőre nem tökéletes, de a Google ígéri, hogy folyamatosan fogják frissíteni az útvonalakat.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.