A HD-streaming nem túl környezetbarát, le kellene szoknunk róla

2020 / 12 / 03 / Felkai Ádám
A HD-streaming nem túl környezetbarát, le kellene szoknunk róla
Le kellene állnunk a nagy felbontású videók streamelésével a brit The Royal Society tudósai szerint, ha szeretnénk valamennyit lefaragni a szennyezőanyag-kibocsátásunkból.

A brit The Royal Society (Királyi Természettudományos Társaság) beszámolója szerint ha telefonunkon HD-felbontású videókat streamelünk, az nyolcszor annyi szennyezőanyag-kibocsátással jár, mintha a mozgóképet standard felbontásban (SD) néznénk a készülékünkön – írja a BBC. A telefon kis képernyőjén, a tudósok szerint legalábbis, az átlagfelhasználó amúgy sem venné észre a különbséget. A szerzők egyben sürgetik azt is, hogy a szabályozószervek és a platformok tulajdonosai/üzemeltetői limitálják a streaming lehetséges felbontását, és az alapváltozat az SD legyen. A becslések egyébként a teljes globális kibocsátás 1,4 és 5,9 százaléka közé lövik be, ami a digitális technológiákhoz köthető.

A szakértőknek amúgy egyéb ötletük is akad a kibocsátás csökkentésére, ilyen például, hogy ha amúgy is csak hallgatjuk a zenét, akkor az esetleges kísérővideót kapcsoljuk ki. Számításaik szerint a hasonló apróságokkal a streaming általi kibocsátás 5 százaléka faragható le, ami nem tűnik talán valami hatalmas számnak, de ez nagyjából azzal egyenértékű, mintha a YouTube szerverei teljesen megújuló energiákkal működnének mostantól. További ajánlások eléggé szembemennek azzal a fogyasztói szemlélettel, ami például a telefonok piacát jellemzi. A szakértők szerint ugyanis nem ártana minél hosszabb ideig megtartanunk a készülékeinket, mielőtt újakra váltanánk, mivel egy-egy telefon legyártása szignifikáns emisszióval jár. Emiatt szerintük jó dolog a használt készülékek vásárlása vagy az eszközök bérlése/megosztása. Emellett persze az sem ártana, ha a technológiai cégek átlátható információkat közölnének a termékeik, szolgáltatásaik előállításához és működtetéséhez szükséges energiafelhasználásáról.

Az egyik társszerző úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy ugyan a digitális technológiák okozta kibocsátás elenyésző, ha a mérleg másik serpenyőjébe mondjuk akárcsak évi egy repülőút kerül, de jelen pillanatban minden kis lépés számít, amivel a szén-dioxid kibocsátásunkat tudjuk mérsékelni. A tanulmány másik célja viszont a szemléletváltás, vagyis hogy a digitális technológiák a klímaváltozás elleni harc eszközeivé váljanak. A szakértő szerint például nonszensz, hogy az egész otthonunkat fűtjük, miközben csak annak bizonyos helyiségében tartózkodunk – az ilyesmin például segíthetnek a különböző „okos” megoldások. A végső cél az lenne, hogy a digitális forradalom a klímavédelem forradalmi változásának az ügyét szolgálja, de pillanatnyilag sajnos nem ez a helyzet.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

A szemünk előtt alakul át a filmipar és a mozi – kibékült az AMC és a Universal A koronavírus miatt sorra dőlnek meg a filmiparban az évtizedes tabuk, az eddig hadban álló AMC és a Universal megegyezése nyomán pedig forradalmi lépésre került sor, amit még fél éve sem hitt volna senki, hogy belátható időn belül bekövetkezhet.

A tévézés jövője a tévézés múltja? Tévécsatornát indít a Netflix Franciaországban kezdik a kísérletezést.

Tízperces epizódok, forgatható kép, Spielberg - ez a mobil filmnézés jövője? Jeffrey Katzenberg a CES-en beszélt a Quibiről, ami Hollywoodot hozná el a kis képernyőkre. 


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.