A HD-streaming nem túl környezetbarát, le kellene szoknunk róla

2020 / 12 / 03 / Felkai Ádám
A HD-streaming nem túl környezetbarát, le kellene szoknunk róla
Le kellene állnunk a nagy felbontású videók streamelésével a brit The Royal Society tudósai szerint, ha szeretnénk valamennyit lefaragni a szennyezőanyag-kibocsátásunkból.

A brit The Royal Society (Királyi Természettudományos Társaság) beszámolója szerint ha telefonunkon HD-felbontású videókat streamelünk, az nyolcszor annyi szennyezőanyag-kibocsátással jár, mintha a mozgóképet standard felbontásban (SD) néznénk a készülékünkön – írja a BBC. A telefon kis képernyőjén, a tudósok szerint legalábbis, az átlagfelhasználó amúgy sem venné észre a különbséget. A szerzők egyben sürgetik azt is, hogy a szabályozószervek és a platformok tulajdonosai/üzemeltetői limitálják a streaming lehetséges felbontását, és az alapváltozat az SD legyen. A becslések egyébként a teljes globális kibocsátás 1,4 és 5,9 százaléka közé lövik be, ami a digitális technológiákhoz köthető.

A szakértőknek amúgy egyéb ötletük is akad a kibocsátás csökkentésére, ilyen például, hogy ha amúgy is csak hallgatjuk a zenét, akkor az esetleges kísérővideót kapcsoljuk ki. Számításaik szerint a hasonló apróságokkal a streaming általi kibocsátás 5 százaléka faragható le, ami nem tűnik talán valami hatalmas számnak, de ez nagyjából azzal egyenértékű, mintha a YouTube szerverei teljesen megújuló energiákkal működnének mostantól. További ajánlások eléggé szembemennek azzal a fogyasztói szemlélettel, ami például a telefonok piacát jellemzi. A szakértők szerint ugyanis nem ártana minél hosszabb ideig megtartanunk a készülékeinket, mielőtt újakra váltanánk, mivel egy-egy telefon legyártása szignifikáns emisszióval jár. Emiatt szerintük jó dolog a használt készülékek vásárlása vagy az eszközök bérlése/megosztása. Emellett persze az sem ártana, ha a technológiai cégek átlátható információkat közölnének a termékeik, szolgáltatásaik előállításához és működtetéséhez szükséges energiafelhasználásáról.

Az egyik társszerző úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy ugyan a digitális technológiák okozta kibocsátás elenyésző, ha a mérleg másik serpenyőjébe mondjuk akárcsak évi egy repülőút kerül, de jelen pillanatban minden kis lépés számít, amivel a szén-dioxid kibocsátásunkat tudjuk mérsékelni. A tanulmány másik célja viszont a szemléletváltás, vagyis hogy a digitális technológiák a klímaváltozás elleni harc eszközeivé váljanak. A szakértő szerint például nonszensz, hogy az egész otthonunkat fűtjük, miközben csak annak bizonyos helyiségében tartózkodunk – az ilyesmin például segíthetnek a különböző „okos” megoldások. A végső cél az lenne, hogy a digitális forradalom a klímavédelem forradalmi változásának az ügyét szolgálja, de pillanatnyilag sajnos nem ez a helyzet.

(Címlapkép/nyitókép: Pixabay)

További cikkek a Rakétán:

A szemünk előtt alakul át a filmipar és a mozi – kibékült az AMC és a Universal A koronavírus miatt sorra dőlnek meg a filmiparban az évtizedes tabuk, az eddig hadban álló AMC és a Universal megegyezése nyomán pedig forradalmi lépésre került sor, amit még fél éve sem hitt volna senki, hogy belátható időn belül bekövetkezhet.

A tévézés jövője a tévézés múltja? Tévécsatornát indít a Netflix Franciaországban kezdik a kísérletezést.

Tízperces epizódok, forgatható kép, Spielberg - ez a mobil filmnézés jövője? Jeffrey Katzenberg a CES-en beszélt a Quibiről, ami Hollywoodot hozná el a kis képernyőkre. 


Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
Egyszerű kísérlet szemlélteti, miért nem érnek semmit a legújabb antibiotikumok sem idővel
A baktériumok véletlenszerű mutációja az oka annak, hogy elkerülhetetlenül rezisztenssé váljanak a jövőben fejlesztett antibiotikumokkal szemben is. Mindezt egy könnyen megérthető kísérlet szemlélteti.
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Az Egyesült Államok halálzónájában jogilag megúszható lehet egy gyilkosság
Egy jogi kiskapu miatt elméletileg lehetséges súlyos bűncselekményt elkövetni, majd per nélkül megúszni a dolgot a Yellowstone egy elhagyatott pontján.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.