A Kawasaki betekintést nyújt, hogyan építik a robotjai a Toyota Corollákat

2022 / 08 / 28 / Bobák Zsófia
A Kawasaki betekintést nyújt, hogyan építik a robotjai a Toyota Corollákat
A japán robotikai vállalat gépei számos területen dolgoznak együtt az emberi munkásokkal, többek között autógyártó üzemekben is.

Az autógyártó iparban régóta megszokott látványt jelent az automatizált robotmunkások jelenléte az összeszerelő üzemekben, amióta a General Motors először bevezette gépesített rendszerét a New Jersey-i gyárában 1961-ben. Az elmúlt évtizedekben különösen megszaporodtak a gyártósorokon tevékenykedő automatizált eszközök és a japán Toyota Motor Corporation elől jár az ilyen jellegű fejlesztésekben.

A cégnek régóta szívügye a gépesítés és a robotok fejlesztése, ahogy az a legújabb projektjeiből is kitűnik: az önvezető kisbuszok, háztartási robotok és humanoidok mellett építik például azt a jövővárost is, amelynek lakóit a legmodernebb technológia veszi majd körbe és szolgálja ki, beleértve az automatizált szemét-, és házhozszállító rendszereket is. Woven Cityben az emberek egyfajta kísérleti program részesei lehetnek, mivel a rajtuk tesztelt technológiákat a visszajelzések alapján tökéletesíti a vállalat, majd később az egész világon értékesíti a termékeket.

A cég autógyártó üzemeiben többek között a Kawasaki Robotics hatalmas robotkarjai és egyéb eszközei végzik az összeszerelési feladatokat az emberi munkásokkal megosztva. A robotikai vállalat CEE HUB részlegének (amelyhez Közép-Kelet Európa országai, többek között Magyarország is tartozik) videójában a Toyota törökországi gyárát mutatta be, ahol a Corollákat állítják össze humán-robot együttműködésben.

A cég szerint a robotizálás legfontosabb célja a "három D" kritériumának megfelelő tevékenységek gépek általi kiváltása: ezek az unalmas (dull), piszkos (dirty) és veszélyes (dangerous) munkákat takarják, valamint azokat a tennivalókat, amelyek a legmagasabb fokú precizitást igénylik.
Az automatizálás előnyét pedig abban látják, hogy a robotok képesek a non-stop munkavégzésre, a pontosságra, a következetességre és közben nem igényelnek állandó humán felügyeletet. A Kawasaki már 1969 óta gyártja robotkarjait, amelyeket házépítésre, csomagolási munkákra, hegesztésre és manapság maszkkészítésre is alkalmaznak.

(Fotó: Kawasaki)

Elképesztő videót vett fel a berlini Tesla Gigafactory gyártósorai között száguldozó drón A frissen átadott üzemben a rendhagyó felvételt készítő kvadkopter még a gyártás alatt lévő autókat éppen összerakó robotkarok közé is berepült. Ez azért is meglepő, mert a felvétel készítőjének mostanra már megtiltották a repülést a gyár területén.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
Phasa-35: a drón, amely leválthatja a geostacionárius műholdakat
A mindössze 150 kg-os szerkezet akár hónapokig is képes 20 km-es magasságban maradni, amivel a mai geostacionárius műholdak egy alternatíváját jelentheti.
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan koncepcióautója a válasz a kérdésre, hogy mivel szeretnének autózni a fiatalok
A Nissan Concept 20-30 megalkotása egy egyszerű kísérletből született, de érdekes végeredményt hozott: a jármű ötvözi az online videojátékok világát a hétköznapi, praktikus elemekkel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.