A magyar Starbucks kávézók is fellépnek az élelmiszerpazarlás ellen

2021 / 08 / 27 / Perei Dóra
A magyar Starbucks kávézók is fellépnek az élelmiszerpazarlás ellen
A Starbucks Magyarország 2021 májusi közleményében adta hírül, miszerint egyezségre lépett a Munch ételmentő platformmal, hogy közös erővel felvegyék a harcot az élelmiszerpazarlással. Az elmúlt közel negyedévben az együttműködésnek köszönhetően 1,336kg élelmiszert sikerült megmenteniük a vállalkozásoknak.

Korunk egyik legmeghatározóbb környezeti problémája, hogy a megvásárolt, valamint a vendéglátóhelyeken készült ételek egyharmada felhasználás nélkül egyenesen a szemétben landol. Az így keletkezett hulladék felelős a kibocsátott üvegházhatású gázok tíz százalékáért.

A magyar háztartások évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobnak ki,

amely a környezeti károk mellett azt is jelenti, hogy az előállításhoz szükséges rengeteg munka és alapanyag is kárba vész.

A Starbucks is fellép az élelmiszerpazarlás ellen

Mivel a Starbucks kávézólánc missziójának tekinti az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentését, ezért idén májusban összefogott a Munch ételmentő platformmal, hogy közösen tegyenek lépéseket egy élhetőbb bolygóért.

Aki esetleg nem ismerné, a ​Munch egy gyors ütemben fejlődő, hazai vállalkozás, amelyen keresztül már jelenleg több, mint kétszáz vendéglátóhely, köztük éttermek, pékségek, boltok és szállodák értékesítik kedvezményesen az el nem adott, de jó minőségű ételeit több magyarországi településen.  Bár alig negyedév telt el a két cég együttműködésének megszületése óta,

mostanra mégis több mint egy tonnányi (1,336 kilogramm) élelmiszert sikerült megmenteni,

és megsemmisítés helyett a vásárlókhoz eljuttatni. A kávézólánc kétezer-kétszázhuszonnyolc dobozt, amelyben összesen hatezer-hatszáznyolcvannégy darab élelmiszer található, értékesített a májustól júliusig tartó időszakban a Munch platformon.

Kerek Fanni, a Starbucks Magyarország brand managere szerint a Starbucks számára kiemelten fontos, hogy a tőle telhető legnagyobb mértékben csökkentse a környezeti terhelését. Ahogy fogalmazott a Rakétának eljutott közleményükben, "örömmel tapasztalták, hogy a Munch platformmal közös együttműködésük már a kezdeti szakaszban mekkora jelentőséggel bír a hazai élelmiszerpazarlás megakadályozásában."

Az Agrárminisztérium szerint a generációváltás lehet a precíziós gazdálkodás sikerének kulcsa Magyarországon Az Agrárminisztérium szerint Magyarországon elsősorban a 40 évnél fiatalabb, felsőfokú végzettséggel rendelkező gazdálkodók alkalmaznak precíziós gazdálkodást, ezért a precíziós technológiák sikere részben a generációváltás sikerétől is függhet.

Hozzátette: mindez természetesen kizárólag a vásárlók közreműködésével valósulhatott meg. Kerek Fanni rendkívül inspirálónak tartja, hogy egyre több tudatos fogyasztó keresi és alkalmazza a környezettudatos megoldásokat. A Starbucks ezért a jövőben is igyekszik minden olyan lehetőséget megragadni, amellyel tehet valamit a zöldebb környezetért.

(Fotó: Starbucks Magyarország)

További cikkek a témában:

A jövő mezőgazdasága a biodiverzitás szigetek köré épülhet Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársai kísérleti biodiverzitás-szigetekkel, a természetes helyi vegetációt mintázó vadvirágos rétekkel igyekeznek helyreállítani az élővilág sokféleségét, egyben nagyobb élelmiszer-biztonságot eredményezve.

Hatalmas szárazföldi lazacfarm épülhet Zalaegerszegen A koncepció zöld, környezetbarát, egészséges, nincs tíz éves de viharsebesen terjed, noha az elején bolondnak nézték azt aki ebbe belevágott. Senki sem akarta elhinni, hogy a lazactenyésztés a szárazföldön is pénzügyileg életképessé válhat. Mégis ez történt, és nemsokára nyílik az első hazai telep.

Új magyar fejlesztésű innovatív vízanalitikai mérőműszer Felszíni vizeink fokozott védelme és a potenciális szennyeződésektől való megóvása az évszázad egyik legnagyobb kihívása, és a hazai egyetemi kutatók most olyan élvonalbeli technológiát alkalmazó műszercsaládot fejlesztettek ki, mely sokrétűen támogathatja a konzervációs erőfeszítéseket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.