A mesterséges intelligencia lehet a kardiológia 'modernkori hőse'

2021 / 09 / 05 / Perei Dóra
A mesterséges intelligencia lehet a kardiológia 'modernkori hőse'
Bár a Virginia Egyetem kutatóinak új fejlesztését egyelőre csak egy konkrét szívbetegségre tesztelték, az előzetes eredmények alapján a szakemberek hatalmas lehetőséget látnak az MI alkalmazására az egészségügyben.

A mesterséges intelligencia használata már nem csupán a jövő zenéje, hiszen Európában egyre több ilyen alapú megoldás születik: ott van például a Brainscan lengyel start-up, ami a mesterséges intelligenciát használja az agyi CT-vizsgálatok értelmezéséhez. A projekt a diagnosztizálás hatékonyságának javításához járul hozzá azáltal, hogy az agyi patológiás változások osztályozására, lokalizálására és összehasonlítására mesterséges intelligenciát alkalmaz a radiológiai munkafolyamatban.

Idén forgalomba kerül a világ legfejlettebb mesterséges szíve, az Aeson A mesterséges szívek rendkívül bonyolult eszközök, a világon összesen két cégnek engedélyezték európai és amerikai hatóságok, hogy ilyeneket ültessenek a páciensekbe. A Carmat műszerve néhány hónap múlva forgalomba kerül Németországban és Franciaországban.

Szintén sikeres példa az AI használatára az olasz PatchAi, ami az első kognitív platform, amelyen egy AI-alapú virtuális asszisztens segítségével azokat az adatokat gyűjtik és elemzik, amiket a betegek a klinikai vizsgálatok során bejelentenek.

Az MR vizsgálat egyes kórképekben jelenleg az egyik legpontosabb radiológiai eljárás, ami a hagyományos röntgen-sugár helyett a mágneses teret, annak rezgését, rezonanciáját használja a képalkotáshoz. A kóros elváltozások, betegségek eltérést okoznak az emberi test természetes mágneses tényezőiben, megváltoztatják a szövetek és sejtek víztartalmát, így az MR-ben található nagy térerejű külső mágnes segítségével láthatóak lesznek.

Mesterséges intelligencia a szív MR vizsgálatában

Az új, VNE, azaz virtual native enhancement elnevezésű technológiának a szív MR vizsgálata során vehetik majd hasznát a szakemberek a jövőben: a mesterséges intelligencia segítségével ugyanis minden eddiginél pontosabban kimutatható a szívhegesedés. (A rendellenességgel érintett betegekre a szívelégtelenség, a hirtelen szívhalál, és a pitvarfibrilláció megnövekedett kockázata leselkedik.)

Ez a fajta modern vizsgálat mindemellett lehetővé teszi a kontrasztanyag elhagyását is.

A kontrasztanyag olyan vegyület, amit diagnosztikai eljárásoknál (ultrahang, röntgen, CT, MR) használnak azért, hogy pontosabb felvételt készüljön.

Az egyetem közleménye szerint ha minden a terveik szerint alakul, és elterjed az új eljárás, akkor a szakemberek a jövőben időben felismerhetik a hipertrófiás kardiomiopátia betegséget: ez egy örökletes betegség, melynek során szív a normálisnál vastagabbá és merevebbé válik és nagyobb az ellenállása a tüdőből beáramló vérrel szemben. Ennek egyik eredménye a tüdő vénáira visszaható nyomásemelkedés, ami folyadék felgyülemlését okozza a tüdőben, így a beteg krónikus nehézlégzésben szenved. Ezenkívül a kamrafal megvastagodása a vér beáramlását és ennek következtében a szív telítődését akadályozza. A hipertrófiás kardiomiopátiás betegek mintegy négy százaléka hal meg évente, a halál pedig általában hirtelen következik be.

Szintén a módszer előnye, hogy egyrészt jobb minőségű felvételeket ad a szívről, másrészt lehetővé teszi annak gyakoribb vizsgálatát, harmadrészt pedig azon betegeknél is alkalmazható, akik egyébként nem bírják a kontrasztanyagot.

Dr. Christopher Kramer, a Virginiai Egyetem kutatója potenciális fejlődési lehetőséget lát találmányukban, pláne, hogy azt idővel egyre több és több fajta szívbetegség diagnosztizálására lehetővé tennék. (Az első tesztek során a hipertrófiás kardiomiopátiánál próbálták ki.) Ahogy Kramer fogalmaz, a szívhegesedés közrejátszik egyebek mellett a hirtelen szívhalál és a szívroham bekövetkezésében, ezért rendkívül jelentős előrelépés lenne, ha idejében észrevennék a hegesedést, méghozzá kontrasztanyag alkalmazása nélkül.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Hamarosan sebészeti robotok végezhetik a prosztataműtétet Sokan most bizonyára a szívükhöz kapnak, ám tervezői szerint a robotok segítségével biztonságosabbá válhatnak a prosztataműtétek: az operáció sikeressége mellett azok ugyanis csökkentik a műtét utáni leggyakoribb problémák, például a húgyhólyaggyengeség vagy az impotencia kockázatát.

Életfunkciókat mutatnak az első, őssejtekből növesztett emberi miniszívek A Michigan Állami Egyetem kutatói a világon elsőként állították elő az emberi szív kicsinyített mását laboratóriumi körülmények között. A szervben egyaránt megtalálhatók a szívsejtek, a kamrák, na és persze az érrendszer.

Mesterséges szívizom válthatja ki a transzplantációk egy részét Hétfőn jelentették be a japán Oszakai Egyetem munkatársai azt a különleges eljárást, mely a szívátültetések egy részét is kiválthatja akár.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A Rolls-Royce bemutatta a miniatűr atomreaktor prototípusát, amivel a jövőben akár egy holdbázist is üzemeltethetnek
A 3x1 méteres Space-Micro Reactort a múlt héten megrendezett UK Space Conference-en mutatták be a nyilvánosságnak, és a tervek szerint nagyjából 2030-ra készülhet el a végleges változata.
Kína valódi
Kína valódi "láthatatlanná tévő köpönyeget" fejlesztett állítólag
Olyan, mint a Harry Potterben, már ha igaz. A láthatatlanná tévő technológia viszont ennek köszönhetően nagy pillanatokat él meg, mivel egy kanadai cég is hasonló terméket fejlesztett. Csak győzze az ember szétszálazni, hogy éppen ki és miért akar láthatatlan lenni!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.