A mesterséges intelligencia lehet a kardiológia 'modernkori hőse'

2021 / 09 / 05 / Perei Dóra
A mesterséges intelligencia lehet a kardiológia 'modernkori hőse'
Bár a Virginia Egyetem kutatóinak új fejlesztését egyelőre csak egy konkrét szívbetegségre tesztelték, az előzetes eredmények alapján a szakemberek hatalmas lehetőséget látnak az MI alkalmazására az egészségügyben.

A mesterséges intelligencia használata már nem csupán a jövő zenéje, hiszen Európában egyre több ilyen alapú megoldás születik: ott van például a Brainscan lengyel start-up, ami a mesterséges intelligenciát használja az agyi CT-vizsgálatok értelmezéséhez. A projekt a diagnosztizálás hatékonyságának javításához járul hozzá azáltal, hogy az agyi patológiás változások osztályozására, lokalizálására és összehasonlítására mesterséges intelligenciát alkalmaz a radiológiai munkafolyamatban.

Idén forgalomba kerül a világ legfejlettebb mesterséges szíve, az Aeson A mesterséges szívek rendkívül bonyolult eszközök, a világon összesen két cégnek engedélyezték európai és amerikai hatóságok, hogy ilyeneket ültessenek a páciensekbe. A Carmat műszerve néhány hónap múlva forgalomba kerül Németországban és Franciaországban.

Szintén sikeres példa az AI használatára az olasz PatchAi, ami az első kognitív platform, amelyen egy AI-alapú virtuális asszisztens segítségével azokat az adatokat gyűjtik és elemzik, amiket a betegek a klinikai vizsgálatok során bejelentenek.

Az MR vizsgálat egyes kórképekben jelenleg az egyik legpontosabb radiológiai eljárás, ami a hagyományos röntgen-sugár helyett a mágneses teret, annak rezgését, rezonanciáját használja a képalkotáshoz. A kóros elváltozások, betegségek eltérést okoznak az emberi test természetes mágneses tényezőiben, megváltoztatják a szövetek és sejtek víztartalmát, így az MR-ben található nagy térerejű külső mágnes segítségével láthatóak lesznek.

Mesterséges intelligencia a szív MR vizsgálatában

Az új, VNE, azaz virtual native enhancement elnevezésű technológiának a szív MR vizsgálata során vehetik majd hasznát a szakemberek a jövőben: a mesterséges intelligencia segítségével ugyanis minden eddiginél pontosabban kimutatható a szívhegesedés. (A rendellenességgel érintett betegekre a szívelégtelenség, a hirtelen szívhalál, és a pitvarfibrilláció megnövekedett kockázata leselkedik.)

Ez a fajta modern vizsgálat mindemellett lehetővé teszi a kontrasztanyag elhagyását is.

A kontrasztanyag olyan vegyület, amit diagnosztikai eljárásoknál (ultrahang, röntgen, CT, MR) használnak azért, hogy pontosabb felvételt készüljön.

Az egyetem közleménye szerint ha minden a terveik szerint alakul, és elterjed az új eljárás, akkor a szakemberek a jövőben időben felismerhetik a hipertrófiás kardiomiopátia betegséget: ez egy örökletes betegség, melynek során szív a normálisnál vastagabbá és merevebbé válik és nagyobb az ellenállása a tüdőből beáramló vérrel szemben. Ennek egyik eredménye a tüdő vénáira visszaható nyomásemelkedés, ami folyadék felgyülemlését okozza a tüdőben, így a beteg krónikus nehézlégzésben szenved. Ezenkívül a kamrafal megvastagodása a vér beáramlását és ennek következtében a szív telítődését akadályozza. A hipertrófiás kardiomiopátiás betegek mintegy négy százaléka hal meg évente, a halál pedig általában hirtelen következik be.

Szintén a módszer előnye, hogy egyrészt jobb minőségű felvételeket ad a szívről, másrészt lehetővé teszi annak gyakoribb vizsgálatát, harmadrészt pedig azon betegeknél is alkalmazható, akik egyébként nem bírják a kontrasztanyagot.

Dr. Christopher Kramer, a Virginiai Egyetem kutatója potenciális fejlődési lehetőséget lát találmányukban, pláne, hogy azt idővel egyre több és több fajta szívbetegség diagnosztizálására lehetővé tennék. (Az első tesztek során a hipertrófiás kardiomiopátiánál próbálták ki.) Ahogy Kramer fogalmaz, a szívhegesedés közrejátszik egyebek mellett a hirtelen szívhalál és a szívroham bekövetkezésében, ezért rendkívül jelentős előrelépés lenne, ha idejében észrevennék a hegesedést, méghozzá kontrasztanyag alkalmazása nélkül.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Hamarosan sebészeti robotok végezhetik a prosztataműtétet Sokan most bizonyára a szívükhöz kapnak, ám tervezői szerint a robotok segítségével biztonságosabbá válhatnak a prosztataműtétek: az operáció sikeressége mellett azok ugyanis csökkentik a műtét utáni leggyakoribb problémák, például a húgyhólyaggyengeség vagy az impotencia kockázatát.

Életfunkciókat mutatnak az első, őssejtekből növesztett emberi miniszívek A Michigan Állami Egyetem kutatói a világon elsőként állították elő az emberi szív kicsinyített mását laboratóriumi körülmények között. A szervben egyaránt megtalálhatók a szívsejtek, a kamrák, na és persze az érrendszer.

Mesterséges szívizom válthatja ki a transzplantációk egy részét Hétfőn jelentették be a japán Oszakai Egyetem munkatársai azt a különleges eljárást, mely a szívátültetések egy részét is kiválthatja akár.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
Itt a megoldás? – Egy új anyag megköti az üvegházhatású gázokat
A “Ketrecek ketrece” néven emlegetett anyag nem csak a CO2-t köti meg, de egy annál jóval potensebb üvegházhatású gázt is. A tudósok véleménye alapján rendkívül ígéretes felfedezésről van szó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.