Egy gombnyomásra megnő a kijelzője a Lenovo új telefonkoncepciójának

2022 / 10 / 21 / Bobák Áron
Egy gombnyomásra megnő a kijelzője a Lenovo új telefonkoncepciójának
Kisebb, könnyebben kezelhető telefon vagy nagyobb kijelző? Ezt a kérdést az utóbbi években egyre több embernek kell feltennie, mielőtt új telefon vásárlására adná a fejét, a Lenovo által fejlesztett technológia viszont megkímélhet minket attól, hogy kompromisszumot kelljen kötnünk.

A kínai gyártó az évente megrendezett Lenovo Tech Worldön mutatta be először a nyilvánosságnak a Motorola által fejlesztett, gördíthető kijelzős telefonjának a prototípusát, amely pillanatok alatt képes változtatni a képernyő méretét. Kigördítve a telefon egy teljesen hétköznapi, 6,5 colos kijelzővel ellátott okostelefonnak tűnik, viszont egy gombnyomásra az OLED-panel alsó része szépen felcsavarodik a készülék belsejébe, így egy sokkal kisebb, kompaktabb telefont kapunk. A Lenovo egyelőre nem sokat árult el a technológiáról, így azt sem tudhatjuk, hogy mikor kerül piacra az első telefon, ami már ezt a megoldást alkalmazza, de talán nem tévedünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy erre minden bizonnyal még éveket kell várni.

Amíg gördíthető kijelzős telefon prototípust már többet is láttunk, sőt, az LG révén a technológia már tévéknél is megjelent, addig a Lenovo másik újdonsága egészen egyedülálló, a cég ugyanis egy gördíthető kijelzős notebook prototípusát is megmutatta, amelynek képátlója 12,7 és 15,3 hüvelyk között változtatható a készülékházba feltekerődő OLED-panelnek köszönhetően. A Lenovo állítása szerint a mindössze 17,3 milliméter vastag kijelző vertikálisan kigördülve egy szabványos, 4:3-as képarányú monitort ad, amin jóval hatékonyabban lehet dolgozni, többek között videóvágásra és dokumentumok szerkesztésére is alkalmasabb.

Nem meglepő, hogy ezek az elsőre igencsak meredek ötletek éppen a Lenovótól érkeznek, hiszen a kínai vállalat előszeretettel kísérletezik innovatív megoldásokkal a készülékeiben. A Motorola Razr révén ők voltak az első cég, akik Z Flip-szerű félbehajtható kijelzős telefonnal léptek piacra, a szintén hajlítható kijelzős ThinkPad X1 Fold laptopból pedig idén már a második generációt mutatták be.

Ahogy fentebb már utaltunk rá, telefonok esetében közel sem a Lenovo az egyetlen, aki a gördíthető technológiával kísérletezik, hiszen korábban már többek között a Samsung, az Oppo, a TCL és az LG is bemutatott hasonló koncepciót - igaz, utóbbi vállalat idő közben kiszállt a mobilpiaci versenyből. Az eddig látott koncepciók alapján könnyen elképzelhető, hogy az ilyen, gördíthető kijelzős telefonok egyszer majd leváltják a félbehajtható kijelzős telefonokat, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy a technológia arra kevéssé alkalmas, hogy a Z Fold-szerű, táblagéppé kinyitható telefonoknak a konkurenciája legyen.

(Borítókép: Lenovo)

A hajlítható után jönnek a feltekerhető kijelzős telefonok Az LG és a TCL is igencsak érdekes megoldásokat mutatott be az idei CES-en.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
Hogy fog kinézni a világ tíz év múlva, mikor a fizikai és virtuális valóság teljesen egybeolvad és a transzmédia eluralkodik?
A Sony bemutatta koncepcióját a világról, ahol a tartalomgyártók speciális XR-szemüvegekben gyűlnek össze és kreálnak képzeletbeli világokat, amelyben a transzmédia történetmesélés teljesen ki tud bontakozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.