A NASA is kutatni fogja az azonosítatlan légi jelenségekkel kapcsolatos megfigyeléseket

2022 / 06 / 13 / Bobák Áron
A NASA is kutatni fogja az azonosítatlan légi jelenségekkel kapcsolatos megfigyeléseket
Az amerikai űrügynökség múlt csütörtökön jelentette be egy új tudományos testület felállítását, amelynek feladata az azonosítatlan légköri jelenségekről (UAP) szóló tanulmány elkészítése lesz.

Thomas Zurbuchen, az űrügynökség Tudományos Misszió Igazgatóságának helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy szigorúan tudományos szemszögből fognak közelíteni az eddig igencsak háttérbe szorított területhez. Az Interesting Engineering beszámolója szerint a testület célja elsősorban a rendelkezésre álló adatok feltárása lesz, valamint annak megállapítása, hogy a jövőben milyen módszerrel tudnak a leghatékonyabban további adatokat gyűjteni, és ezeket hogyan tudja a NASA felhasználni arra, hogy előmozdítsa az UAP-ok megértését.

„Egy sereg opció jön szóba azon kívül, hogy az UAP-ok Földről vagy a Földön kívülről származnak” A fenti idézetet Luis Elizondo, az azonosítatlan repülő jelenségeket vizsgáló, a Pentagon által korábban működtetett program egykori vezetője mondta. Az interjúban azonban több döbbenetes állítás is elhangzik, és talán körvonalazódni kezd az is, hogy mi lehet az UAP-okkal kapcsolatos jelenlegi, nem hivatalos munkateória.

"Semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy az UAP-ok földönkívüli eredetűek lennének" - emeli ki a NASA erről szóló közleménye, ami ugyanakkor azt is kifejti, hogy mivel az ilyen jelenségekről egyelőre nagyon kevés információ áll rendelkezésre, így nem kizárható, hogy veszélyt jelentenek a repülés biztonságára vagy akár a nemzetvédelemre. Az amerikai űrügynökség éppen ezért tartja feladatának, hogy tudományos módszerekkel tárja fel a jelenségek hátterét, amiről egy a Princeton Egyetem korábbi asztrofizikusa, David Spergel által vezetett kutatócsoport fog tanulmányt készíteni.

A szakember ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mivel jelenleg rendkívül kevés megfigyelés áll a rendelkezésükre, az első feladatuk, hogy összegyűjtsék a legmegbízhatóbb adatokat, származzanak azok akár civilektől, akár nonprofit szervezetektől vagy a kormánytól. Zurbuchen ehhez azt is hozzátette, hogy igyekeznek ösztönözni a doktoranduszokat is, hogy publikálják azokat az eredményeiket, amelyek nem tükrözik a terület elismert kutatóinak álláspontját, így rendszerint el sem készülnek". A munka őszi megkezdése után emellett kifejezetten keresni fogják annak a lehetőségét is, hogy a mesterséges intelligencia és gépi tanulás nyújtotta eszközöket is felhasználják a kutatáshoz, ám ennek részleteibe egyelőre nem ment bele.

Daniel Evans, a NASA kutatási vezetőjének segédhelyettese a bejelentéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a várhatóan kilenc hónap alatt elkészülő tanulmány a NASA alapelvei szerint nyilvánosan elérhető lesz, ezzel is segítve a tudományos közösség további munkáját a területen.

Ahogy arról korábban többször is írtunk, az Egyesült Államokban az elmúlt években magasabb szinten is egyre aktívabban foglalkoznak a megmagyarázhatatlan égi jelenségek vizsgálatával. 2021-ben az amerikai kormány Légi Objektumokat Azonosító és Kezelő Szinkroncsoport néven hozott létre új munkacsoportot az UAP-ok vizsgálatára, az amerikai képviselőházban pedig májusban ötven éve először vették napirendre a témát.

(Borítókép: Jonathan Newton/The Washington Post via Getty Images)

Egy amerikai kormányprogram nukleáris töltetekkel robbantott volna alagutat a Holdba, hogy forradalmasítsák az űrutazást A most nyilvánosságra hozott dokumentumok szerint az Advanced Aerospace Weapons System Application Program (AAWSAP) keretében az Amerikai Védelmi Minisztérium számos spekulatív technológiát vizsgált a térhajtóműtől kezdve az extra dimenziók manipulálásáig.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.