A pszichopandémia kitörésére figyelmeztet a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke

2021 / 02 / 19 / Perei Dóra
A pszichopandémia kitörésére figyelmeztet a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke
A járvány és a kényszerű elzártság széleskörű, jelentős és hosszan tartó negatív pszichés hatásokat von maga után. Lecsengését követően a pszichiátriai betegek számának növekedésére számítanak a szakemberek. Balázs Judit pszichiáter szerint máris többen kérnek segítséget kezdődő szorongásos, illetve hangulatzavarral, mint a korábbi évek hasonló időszakában.

A pszichológusok a járvány kitörése óta figyelmeztetnek minket arra, hogy a pandémia és a karantén fokozott érzelmi reakciókat válthat ki, az emberek jelentős szorongást, rosszkedvet, haragot, reménytelenséget, ingerültséget élhetnek át. Az idővel, a korlátozások szigorításával és a járvány súlyosbodásával, a karanténidő hosszának növekedésével a pszichés nyomás fokozódott, és ezt még a döcögősen induló országos oltás sem csökkenti.

Karanténba zárt szellem, avagy mit tesz agyunkkal az izoláció? "Az elszigeteltség olyan szinten megnöveli a korai halálozás kockázatát, mintha valaki napi tizenöt cigarettát elszívna, ráadásul (főként időseknél) tovább ronthatja a már meglévő problémákat, például a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, vagy az Alzheimer-kórt."

Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint ebben a helyzetben teljesen normális, ha valakit elhagy a jókedve, ám ez még nem jelenti azt, hogy az illető depressziós. De sajnos akiknél genetikailag nagyobb az esélye a pszichés betegségek kialakulására, vagy korábban érte őket súlyos stressz, esetleg voltak már depressziósok, beindíthat szorongásos vagy depressziós betegséget a pandémia, illetve az azzal járó folyamatos stressz.

„A depresszió betegség, amit akkor diagnosztizálhatunk – foglalja össze a szakorvos -, ha valakinél kilenc lehetséges tünetből minimum öt legalább két héten keresztül fennáll."

"A kilenc tünet a következő: nyomott, szomorú hangulat; nincs kedve olyan dolgokat csinálni, amit korábban szeretett; jelentős testsúlycsökkenés, vagy -növekedés; alvászavar; nyugtalanság vagy gátoltság; folyamatos fáradtságérzet; kilátástalanság; csökkent koncentrációs és döntési képesség, valamint öngyilkossági gondolatok.” 

Az első depressziós epizód megjelenésében gén és környezet kölcsönhatása játszik szerepet. Ez előrevetíti, hogy a Covid-19 (mint speciális környezeti hatás) miatt megnőhet a depressziósok száma. A pszichiáterek a járvány lecsengését követően számítanak egy „pszichopandémiára”, emiatt feltehetően több embernek, több depressziós betegnek lesz pszichiátriai ellátásra szüksége.

„A pszichiátriai ellátórendszernek muszáj felkészülnie a várható fokozott terhelésre

a rendelésemen már most is érzékelem ezt. Fiatal felnőttkorig látok el betegeket, és ebben a korosztályban is többen kérnek segítséget mostanában induló szorongásos, illetve hangulatzavarral, mint a korábbi évek hasonló időszakában. Az én tapasztalatom sok közlemény adataival egyezik” – mondja Balázs Judit.

A "la durée" az oka, amiért járványhelyzetben lassabban telik az idő Oly sok mással együtt 2020-ban az időérzékünk is teljesen átalakult. Bár az órák ketyegnek, ahogy azt kell, a napok mégis indokolatlanul hosszúra nyúlnak, a hónapok múlása pedig örökkévalóságnak tűnik. De ha egy perc továbbra is hatvan másodpercből áll, akkor mi az a jelenség, ami járványhelyzetben 'lelassítja az időt'?

A kezeletlen depresszió mellett nagyon gyakran megjelenik a szerhasználat, ami nálunk még mindig jellemzően az alkohol, de lehet drog is – ez nehezíti a terápia sikerességét. Számos testi megbetegedés kockázata is megnő, például a szív- és érrendszeri kórképeké, tumoros betegségeké. A kezeletlen depresszió legrosszabb kimenetele az öngyilkosság. Az ilyen betegek tizenöt-tizenkilenc százaléka vet véget önkezével az életének, az öngyilkosságot elkövetők hatvanöt-nyolcvan százaléka szenved depresszióban – teszi hozzá a pszichiáter.

További cikkek a témában:

Egy hiánypótló weboldal, ha már torkig vagyunk a bezártsággal Erkam Şeker legszívesebben két szenvedélyének hódol: a világ körüli autókázásnak, miközben a háttérben kedvenc rádiócsatornája dallamait hallgatja. Mivel ez most nem játszik, kitalálta, hogyan varázsolhatná az élményt nappalijába, majd ezt a netezőkkel is megosztotta.

Honnan jött, és mit jelent pontosan a karantén szó? Repkednek a járványtani kifejezések manapság, és bár azt már tudjuk, hogy miként alakult ki a jelenlegi első slágerszavunk, a koronavírus, az talán sokakat foglalkoztat, hogy honnan származik a második, a karantén.

Tippek a bezártság elviselésére egy ex-atomtengeralattjáró kapitánytól Ryan Ramsey kapitány tudja mit jelent a bezártság, mi több összezártság ugyanazokkal az emberekkel, akár hosszú hónapokon keresztül. Ilyenformán azt is tudja, mit érdemes tenni, hogy ne menjünk egymás agyára.

(Forrás: Növekedés, Fotó: Pixabay)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
Alvás közben is dolgozhatunk egy agyat stimuláló eszközzel
A tudatos álmodást elősegítő eszközt a Neuralink agy-varrógépének tervezője segített kifejleszteni.
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
Speciális kísérletsorozat folytatásaként emberi sejtekből álló biológiai robotokat alkottak
A világ első élő robotjainak, a xenobotoknak megalkotói arra a kérdésre keresték a választ, hogy a programozható organizmusokat elő lehet-e állítani emberi sejtekből és ezek a robotok mire képesek. Az eredmény a kutatókat is meglepte.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.