A pszichopandémia kitörésére figyelmeztet a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke

2021 / 02 / 19 / Perei Dóra
A pszichopandémia kitörésére figyelmeztet a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke
A járvány és a kényszerű elzártság széleskörű, jelentős és hosszan tartó negatív pszichés hatásokat von maga után. Lecsengését követően a pszichiátriai betegek számának növekedésére számítanak a szakemberek. Balázs Judit pszichiáter szerint máris többen kérnek segítséget kezdődő szorongásos, illetve hangulatzavarral, mint a korábbi évek hasonló időszakában.

A pszichológusok a járvány kitörése óta figyelmeztetnek minket arra, hogy a pandémia és a karantén fokozott érzelmi reakciókat válthat ki, az emberek jelentős szorongást, rosszkedvet, haragot, reménytelenséget, ingerültséget élhetnek át. Az idővel, a korlátozások szigorításával és a járvány súlyosbodásával, a karanténidő hosszának növekedésével a pszichés nyomás fokozódott, és ezt még a döcögősen induló országos oltás sem csökkenti.

Karanténba zárt szellem, avagy mit tesz agyunkkal az izoláció? "Az elszigeteltség olyan szinten megnöveli a korai halálozás kockázatát, mintha valaki napi tizenöt cigarettát elszívna, ráadásul (főként időseknél) tovább ronthatja a már meglévő problémákat, például a szív-és érrendszeri megbetegedéseket, vagy az Alzheimer-kórt."

Balázs Judit, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint ebben a helyzetben teljesen normális, ha valakit elhagy a jókedve, ám ez még nem jelenti azt, hogy az illető depressziós. De sajnos akiknél genetikailag nagyobb az esélye a pszichés betegségek kialakulására, vagy korábban érte őket súlyos stressz, esetleg voltak már depressziósok, beindíthat szorongásos vagy depressziós betegséget a pandémia, illetve az azzal járó folyamatos stressz.

„A depresszió betegség, amit akkor diagnosztizálhatunk – foglalja össze a szakorvos -, ha valakinél kilenc lehetséges tünetből minimum öt legalább két héten keresztül fennáll."

"A kilenc tünet a következő: nyomott, szomorú hangulat; nincs kedve olyan dolgokat csinálni, amit korábban szeretett; jelentős testsúlycsökkenés, vagy -növekedés; alvászavar; nyugtalanság vagy gátoltság; folyamatos fáradtságérzet; kilátástalanság; csökkent koncentrációs és döntési képesség, valamint öngyilkossági gondolatok.” 

Az első depressziós epizód megjelenésében gén és környezet kölcsönhatása játszik szerepet. Ez előrevetíti, hogy a Covid-19 (mint speciális környezeti hatás) miatt megnőhet a depressziósok száma. A pszichiáterek a járvány lecsengését követően számítanak egy „pszichopandémiára”, emiatt feltehetően több embernek, több depressziós betegnek lesz pszichiátriai ellátásra szüksége.

„A pszichiátriai ellátórendszernek muszáj felkészülnie a várható fokozott terhelésre

a rendelésemen már most is érzékelem ezt. Fiatal felnőttkorig látok el betegeket, és ebben a korosztályban is többen kérnek segítséget mostanában induló szorongásos, illetve hangulatzavarral, mint a korábbi évek hasonló időszakában. Az én tapasztalatom sok közlemény adataival egyezik” – mondja Balázs Judit.

A "la durée" az oka, amiért járványhelyzetben lassabban telik az idő Oly sok mással együtt 2020-ban az időérzékünk is teljesen átalakult. Bár az órák ketyegnek, ahogy azt kell, a napok mégis indokolatlanul hosszúra nyúlnak, a hónapok múlása pedig örökkévalóságnak tűnik. De ha egy perc továbbra is hatvan másodpercből áll, akkor mi az a jelenség, ami járványhelyzetben 'lelassítja az időt'?

A kezeletlen depresszió mellett nagyon gyakran megjelenik a szerhasználat, ami nálunk még mindig jellemzően az alkohol, de lehet drog is – ez nehezíti a terápia sikerességét. Számos testi megbetegedés kockázata is megnő, például a szív- és érrendszeri kórképeké, tumoros betegségeké. A kezeletlen depresszió legrosszabb kimenetele az öngyilkosság. Az ilyen betegek tizenöt-tizenkilenc százaléka vet véget önkezével az életének, az öngyilkosságot elkövetők hatvanöt-nyolcvan százaléka szenved depresszióban – teszi hozzá a pszichiáter.

További cikkek a témában:

Egy hiánypótló weboldal, ha már torkig vagyunk a bezártsággal Erkam Şeker legszívesebben két szenvedélyének hódol: a világ körüli autókázásnak, miközben a háttérben kedvenc rádiócsatornája dallamait hallgatja. Mivel ez most nem játszik, kitalálta, hogyan varázsolhatná az élményt nappalijába, majd ezt a netezőkkel is megosztotta.

Honnan jött, és mit jelent pontosan a karantén szó? Repkednek a járványtani kifejezések manapság, és bár azt már tudjuk, hogy miként alakult ki a jelenlegi első slágerszavunk, a koronavírus, az talán sokakat foglalkoztat, hogy honnan származik a második, a karantén.

Tippek a bezártság elviselésére egy ex-atomtengeralattjáró kapitánytól Ryan Ramsey kapitány tudja mit jelent a bezártság, mi több összezártság ugyanazokkal az emberekkel, akár hosszú hónapokon keresztül. Ilyenformán azt is tudja, mit érdemes tenni, hogy ne menjünk egymás agyára.

(Forrás: Növekedés, Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.