A svédek továbbra sem kérnek a maszkokból

2021 / 02 / 10 / Perei Dóra
A svédek továbbra sem kérnek a maszkokból
A svéd Halmstad község önkormányzata nemrég a maszk levételére utasította a helyi iskola egyik tanárját, és betiltotta a maszkok használatát az iskolákban. Indoklásukban a svéd egészségügyi tisztviselőkre hivatkoznak, akik szerint a maszkviselés tudományosan megalapozatlan járványügyi intézkedés. Sőt, inkább nagyobb a kockázata a vírus terjedésének, ha az emberek helytelenül használják az eszközöket.

Akik mostanáig nem hallottak a svéd modellről, azokat talán még sokkolhatja is ez a nagy maszkellensség. Hiszen még ha azok nem is nyújtanak száz százalékos védelmet, ám azt mostanra kutatások sora bebizonyította, hogy lassítják a COVID-19 terjedését, különösen azon szituációkban, ahol a távolságtartás szinte teljesen kivitelezhetetlen, így például az iskolákban. Noha a fent említett önkormányzat végül kihátrált az utasítás mögül, az ország egészére ez nem mondható el: Kungsbacka városában például a könyvtárosokat szólították fel, hogy ne viseljenek maszkot munkahelyükön. Amíg hazánkban 2020. november tizedike óta kötelező a maszkviselés, addig a svédek lényegében a járvány berobbanása óta a WHO-val ellentétes álláspontot képviselnek, ennek alapján a Svéd Egészségügyi Hivatal továbbra sem ajánlja a maszkviselést arra hivatkozva, hogy kevés bizonyíték létezik a maszkok hatékonyságára, és amiatt aggódva, hogy a maszkot a tüneteket mutatók az elkülönítés megkerülésére használhatják.

Most már a tüntetők is bevetik az arcfelismerő szoftvereket a rendőrök beazonosítására Nem csak Amerikában, hanem a világon számtalan helyen fejlesztenek olyan barkácstechnológiát, amellyel a rendőrök is beazonosíthatóakká válnak. A belarusz tüntetést szétverő egyenruhásokat fedő maszk sem jelent akadályt ezen programok számára.

A kívülállók

Svédország kivételével az európaiak többsége mostanra hozzászokott a maszkviseléshez úgy a piacon, mint a tömegközlekedésen, vagy éppen az orvosnál. A protokoll olyannyira a mindennapok szerves része lett, hogy talán már nem is emlékszünk azokra az időkre, amikor a hatóságok még csupán a rendszeres kézmosásra figyelmeztettek, illetve, hogy lehetőség szerint ne tapogassuk arcunkat. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) először tavaly áprilisban ajánlotta a kötelező maszkviselést, a WHO azonban csak júniusban követte a példáját. Az Egyesült-Királyság júliusig várt, augusztusban pedig Norvégia, Dánia és Finnország is rendelkezett erről.

Svédország azonban más utat választott, és következetesen hatástalannak ítélte a maszkok használatát, mondván: azok csak elősegítik a vírus terjedését.

Ez az álláspont a járvány kezdetén még nem volt szokatlan, az elmúlt időszak tükrében viszont már meglehetősen furcsa. Lena Hallengren, svéd egészségügyi miniszter júliusban nyilatkozott arról, hogy Svédországban nincs hagyománya a védőruházat, esetünkben a maszk viselésének, illetve, hogy a kormány nem írja felül a közegészségügyi szolgálat ajánlását. A helyi "maszkpolitika" idővel országhatáron túlnyúló, afféle anti-maszk aktivizmus lett, tavaly áprilisban ugyanis Anders Tegnell, vezető járványkutató e-mail-ben kérte az ECDC stockholmi központját, hogy ne javasolja a maszkviselést, mondván ez nemcsak elősegíti a vírus terjedését, de rontja a további kommunikációt és csökkenti az emberek bizalmát.

Kockázati kommunikáció

Szintén tavaly áprilisban, amikor a tudomány még szinte teljesen értetlenül állt a SARS-COV-2 előtt, a svéd járványügyi kommunikáció tiszta, érthető, és legfőképp könnyen betartható volt: moss kezet, tarts távolságot, és maradj otthon, ha beteg vagy. Ez némileg megegyezett a WHO irányelvével a közegészségügyi krízisek hatékony kockázatkommunikációjával kapcsolatban, ami szintén azt hangsúlyozza, hogy a bizonytalanságokat el kell oszlatni, az információknak következetesnek és könnyen érthetőnek kell lenniük, valamint hogy az üzenet konkrét és reális ajánlott intézkedéseket tartalmazzon. A svéd kockázati kommunikáció kezdeti szakaszában két feltétel teljesült is, a bizonytalanságot ugyanakkor nem sikerült eloszlatni. (Ez egyébként több országról elmondható). Az igazi érdekesség mégis az, hogy bár a tudomány vírussal kapcsolatos ismeretei mostanra jelentősen gyarapodtak, a svéd kommunikáció a maszkokat illetően nem változott. Augusztusban például, mire a maszkviselés elterjedt az európai országok többségében, Tengell "elképesztően gyengének" titulálta a maszkviselést alátámasztó bizonyítékokat, és továbbra is fenntartotta, hogy azok csak elősegítik a vírus terjedését.

Zavaros utasítások

A svéd hatóságok egészen decemberig kitartottak eredeti álláspontjuk mellett, Stefan Lofven miniszterelnök bejelentése azonban alaposan felbolygatta az emberek mindennapjait, és természetesen nem a szó jó értelmében. Az új szabály előírta a maszk viselését a tömegközlekedési eszközökön, de csak reggel hét és kilenc, valamint délután négy és hat között, és csak a 2004-ben vagy az azelőtt születetteknek. Talán nem meglepő, hogy a szabálykövetők aránya alacsony volt, és csak az utazók fele viselt maszkot a csúcsidőszakban. Az utasítások ráadásul nemcsak a nagyközönséget, de a szakembereket is bezavarták: a bejelentés után két héttel Johan Carlson közegészségügyi tisztviselőt lencsevégre kapták, miközben maszk nélkül utazott a kötelező maszkviselés időintervallumában.

Felelősségre vonása után annyit mondott, nem tudta, hogy mennyi az idő.

Októberben és novemberben egyébként Svédországban is jelentősen megnőtt a napi új esetek száma, megdőltek a tavaszi rekordok, de a halálozás nem követte a trendet. A növekvő esetszámok miatt a miniszterelnök november közepén kihirdette az első korlátozásokat, igaz, azok sokkal kevésbé voltak szigorúak Európa más országaihoz képest: bevezették, hogy nyilvános helyen legfeljebb nyolc fő gyülekezhet, valamint betiltották az alkoholárusítást este tíz óra után. A boltok és az edzőtermek azonban zavartalanul működhettek.

Az egészségügyi vészhelyzet miatt a svéd állam 2020. december tizennegyedike óta az eddigi javaslatok helyett már előírásoknak nevezi a járványügyi szabályokat, de szankció továbbra sem jár a megszegésükért. A svéd járványügyi lazaságnak egyébként nemcsak tudományos, gazdasági és társadalmi, hanem jogszabályi okai is vannak: a svéd kormánynak egyszerűen nincs joga korlátozni például a boltok nyitvatartási idejét. Tavaly év elején hoztak egy átmeneti törvényt erre, ám ez június harmincadikán lejárt, anélkül, hogy valaha is éltek volna vele a döntéshozók. Szintén decemberben a kormány beterjesztett egy törvényt arról, hogy vész esetén mégis korlátozhassa az üzletek nyitva tartását és a vásárlók számát, de megígérték, hogy csak a legvégső esetben élnek ezzel az eszközzel – ami hihető is az eddigi svéd járványvédekezés fényében.

További cikkek a témában:

Nem öröm az állandó maszkviselés, de a Razer okos maszkjában talán egész elviselhető lesz az élet A Razernél megpróbálják kihozni a maximumot ebből az immár kötelező védelmi felszerelésből.

Jó a párásodó szemüveg ellen a Xiaomi 13 ezres ventilátoros maszkja? Jó! De a normális légzés egykor oly természetes, ma oly ritka élményét azért ez sem adja vissza.

Minek hordanánk maszkot… ha hordhatunk helyette "űrhajós" sisakot is? Az elmúlt hónapokban a járványkorszak is elkezdte kitermelni a saját divatját, de amíg ez eddig főleg csak az egyre kreatívabb és dizájnosabb maszkokra korlátozódott, a Microclimate új fejlesztése végre igazán XXI. századi megjelenést biztosít a viselőjének.

 

(Cikkünk a The Conversation cikke alapján készült, Fotó: Getty Images Hungary)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Ha ez igaz, az mindent megváltoztat: huszonhétezer éves piramist találtak
Kérdés, hogy igaz-e, hogy az egyiptomiaknál is ősibb piramisokra akadtak? A rendkívüli kijelentésekkel kapcsolatban ugyanis rendkívüli bizonyítékokra lenne szükség. A cikkből kiderül, hogy mi okoz vihart jelenleg a régészeti tudományos közösségben, ami miatt vizsgálat is indult.
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Másfél évszázad után megszűnik az egyik legrégebbi tudományos folyóirat
Charles Darwin felfedezéseiről újdonságként számolhatott be a Popular Science a tizenkilencedik század végén.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.